You are currently viewing Biserici din lemn maramureșene monumente UNESCO

Biserici din lemn maramureșene monumente UNESCO

In judetul Maramures sint inscrise pe lista monumentelor istorice 93 de biserici din lemn, declarate monumente arhitectonice. Opt dintre acestea au fost alese sa faca parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Prin vechimea lor, pozitie si mediu, stilul arhitectonic, tehnica de constructie, pictura interioara si starea de conservare, ele pot fi definite ca un ansamblu arhitectural cu valoare universala exceptionala.

Sint exemple ale unui tip de constructie conturat in secolul al XVII–lea, fruct al creatiei colective, de cele mai multe ori anonime, dar avind un geniu creator indiscutabil. Bisericile au fost alese cu intentia de a scoate la iveala principalele monumente istorice din lemn din aceasta regiune, sase dintre ele definind biserica maramureseana clasica; cea de la Rogoz reprezinta bisericile de tip nord–transilvan, iar cea de la Plopis, tranzitia intre cele doua, dar toate, fara exceptie, au o valoare incontestabila.

Bisericile din lemn din zona Maramuresului sint sinteza fericita dintre elementele de arhitectura majora din Europa rasariteana si apuseana, la care se adauga sinteza dintre planul de origine bizantina si formele gotice care se infatiseaza sub forma unei arhitecturi autohtone originale. Constructiile sint realizate din lemn, conform sistemului Blockbau, dupa o tehnica traditionala, ceea ce denota cunoasterea perfecta a materialului si reprezinta un tip aparte in contextul bisericilor din lemn din Romania, implicit din Europa, prin:

– suprainaltarea in zona naosului si in cea a pronaosului (de asemenea, din cea a pridvorului, in cazul in care acesta exista), ceea ce a determinat aparitia acoperisului dublu, de unde rezulta noua dimensiune a corpului bisericii;
– clopotnita de deasupra naosului, de influenta gotica, o realizare tehnica de mare virtuozitate;
– dimensiunile impresionante si stilul arhitectonic confera bisericilor o linie inconfundabila.

Conceptia arhitecturala complexa este absolut remarcabila, fiecare element avind un rol dublu: constructiv si decorativ. Dimensionarea denota un simt deosebit al proportiilor: spatiul interior este conceput la scara umana, raminind, in acelasi timp, impunator. Pictura interioara si obiectele de cult contribuie si ele la crearea acestui efect. Acoperisul dublu si liniile orizontale ale registrelor sint elemente noi, care au modificat substantial aspectul fatadelor. Alaturi de clopotnita care sfideaza legile staticii, aceste elemente confera bisericii un dinamism provocator pentru robustetea si stabilitatea bazei. Toate aceste elemente concura la crearea aspectului de monumentalitate al acestor biserici, care sint recunoscute ca veritabile catedrale din lemn.

Cele opt biserici din lemn din judetul Maramures care au fost introduse in Patrimoniul Mondial al UNESCO, in decembrie 1999, sint:

– Biserica din lemn “Sf. Nicolae” din Budesti–Josani;
– Biserica din lemn “Cuvioasa Parascheva” din Desesti;
– Biserica din lemn “Intrarea Maicii Domnului in biserica” din Birsana;
– Biserica din lemn “Cuvioasa Parascheva” din Poienile Izei;
– Biserica din lemn “Nasterea Maicii Domnului” din Ieud–Deal;
– Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Surdesti;
– Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Plopis;
– Biserica din lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Rogoz.

Bisericile din lemn din Budesti–Josani, Desesti, Birsana, Poienile Izei si Ieud Deal se afla in Maramuresul istoric, cele de la Surdesti si Plopis sint din vechea Tara a Chioarului, iar biserica din Rogoz e situata in Tara Lapusului.

Bârsana „Intrarea Maicii Domnului în biserică”
Anul construirii: 1711
starea de conservare: buna
monument UNESCO
adresa: Birsana nr. 84/A

Birsana este una dintre cele mai mari comune din Maramures si una dintre cele mai importante asezari de pe Valea Izei. Minastirea trebuie sa fi existat de citeva secole, dupa cum un document, din 6 noiembrie 1405, atesta existenta unui cimp al minastirii. Biserica a fost folosita in scopuri monahale pina in 1791, cind minastirea a fost desfiintata. In 1806, satenii au hotarit sa mute biserica nefolosita in mijlocul comunitatii lor, iar acum se afla pe o colina si este inconjurata de o livada.

Budești-Josani „Sfântul Nicolae”
Anul construirii: 1643
starea de conservare: buna
monument UNESCO
adresa: Budesti nr. 425

Biserica este dedicata Sf. Nicoara, care este versiunea veche romaneasca a numelui Nicolae, si a servit ca parohie pina in prezent. Aceasta este faimoasa pentru obiectele ce au apartinut luptatorilor pentru libertate impotriva habsburgilor austrieci, respectiv haina de curier a lui Pintea Viteazul si steagul lui Ferenc II Rkczi, un nobil transilvan. De asemenea, in interior exista icoane pictate pe lemn sau sticla, datate secolele al XV–lea si al XVII–lea, care au fost restaurate recent.

Desești „Cuvioasa Parascheva”
Anul construirii: 1717
starea de conservare: foarte buna
monument UNESCO
adresa: Desesti nr. 88

Biserica “Sf. Parascheva” a fost inclusa pe Lista Internationala a Mostenirilor intocmita de UNESCO, pentru intregul ei armonios si datorita picturilor bine pastrate. Locasul de cult a fost construit din grinzi de stejar, patrate si groase, pe o fundatie din pietre de riu. Biserica “Sf. Parascheva” este unul dintre putinele edificii al caror plan nu a fost schimbat prin adaugarea portalului. In altar exista o inscriptie care atesta ca, in 1780, Radu Munteanu, din satul Ungureni, si Gheorghe Zugravu au pictat peretii interiori. La catapeteasma se afla patru icoane imperiale, iar pe grinda de deasupra lor sta inscriptionat in romana, in alfabetul chirilic: “Aceasta sfinta parte frontala a fost platita de Pop Ianus si nevasta sa, Marica, si fiii lor, Stefan, si parintii lor Pop Grigorie Axenie, pentru comemorarea lor eterna. Amin… Iunie”. In 1920, in biserica a mai fost adaugat un balcon pentru cor, pe peretele vestic al naosului, ocazie cu care au fost distruse citeva dintre picturile originale.

Ieud-Deal „Nașterea Maicii Domnului”
Anul construirii: 1364
starea de conservare: buna
monument UNESCO

Pentru datarea Bisericii “Nasterea Maicii Domnului” a fost adeseori mentionat anul 1364, aparut pentru prima data in Sematismul Diocezei Gherla din 1900, care, foarte probabil, a folosit ca sursa datele culese si trimise de Tit Bud, vicarul Maramuresului. Tit Bud a reafirmat aceasta datare in 1911, facind trimitere la o insemnare de pe “grinda din podul bisericii”. Datarea aceasta a fost preluata de la el si perpetuata atit prin publicatii, cit si prin traditia orala creata in sat. Pictura murala acopera toata suprafata interioara a bisericii, altarul, naosul si pronaosul, iar ansamblul, nedatat sau semnat, se remarca prin bogatia programului iconografic, complexitatea rezolvarilor compozitionale si varietatea decorativa.

Poienile Izei „Cuvioasa Parascheva”
Anul construirii: 1602
starea de conservare: foarte buna
monument UNESCO

Biserica a fost construita din grinzi de brad. Altarul patrat este mai strimt decit planul dreptunghiular al corpului principal al bisericii, dupa tipul bisericilor mai vechi. Din detaliile arhitecturale s–a dedus faptul ca biserica originala era mult mai joasa si ca ea a fost inaltata in secolul al XVIII–lea.

Plopiș „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Anul construirii: intre 1796 si 1798
starea de conservare: buna
monument UNESCO

Peretii bisericii sint facuti din grinzi taiate in patrate groase si sustinuti pe o fundatie joasa, intemeiata pe blocuri mari din piatra. Tehnica executiei, proportiile armonioase, decoratiile sculptate si pictate, precum si asezarea in acest sat au justificat includerea acestei biserici in Lista Internationala a Mostenirilor intocmita de UNESCO.

Rogoz „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”
Anul construirii: 1663
starea de conservare: buna
monument UNESCO

Biserica este faimoasa pentru consolele incarcate, in forma de cap de cal, ce sprijina acoperisul, dar si pentru sculpturile din lemn de pe fatade. De jur–imprejurul bisericii s–a folosit motivul fringhiei rasucite, cu un cerc si o cruce pe fatade. Edificiul a fost transferat in Rogoz, pe locul unei biserici deja existente, “Sfinta Parascheva”, construita in anul 1701. Pe pragul usii de la intrare se afla o inscriptie care dateaza constructia: “Cind Transilvania era ocupata”. Picturile murale s–au pastrat partial, fiind realizate de doi artisti locali, Radu Munteanu si Nicolae Man, in 1785, dupa cum arata o inscriptie. O alta, murala, atesta “anul inspaimintator 1717, in timpul Tatarilor”.

Surdești „Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil”
Anul construirii: 1721
starea de conservare: foarte buna
monument UNESCO

Biserica din Surdesti este cea mai inalta biserica–monument din lemn din Europa, avind turla de 54 de metri si o inaltime totala de 73 de metri. Ea a fost realizata in momentul in care modelul tipic pentru zona Maramuresului era deja stabilit, constructorii din Surdesti reluind toate elementele in forma lor cea mai evoluata si punindu–le in armonie cu multa indeminare.

Rezultatul, o adevarata opera de arta! Monumentala, solida si bine amplasata, cu decoratie bine dozata si executata cu deosebita grija pentru detaliu, biserica din Surdesti atinge perfectiunea structurala si estetica, avind un renume de care este cu adevarat demna. Valoarea pe care o detine, in mod evident, ii confera titlul unanim acceptat atit de catre specialisti, cit si de public, de catedrala din lemn si de capodopera a genului.

Iustin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar, Episcopia Maramuresului si Satmarului