Călărașii - în bloc-start spre viitor

Călărași este un teritoriu binecuvântat. Cum și România este....de altfel. La Călărași, Dunărea este regină. O regină care-și poartă faldurile înspumate ale rochiei cu și mai mare strălucire când rezele soarelui o alintă. Această regină puternică și statornică își deschide brațele cu prietenie oricăror vizitatori împătimiți de frumos. Să mergem pe Borcea sau pe Dunărea Veche?

Europenii ar trebui să fie invidioși pe atâta răsfăț de păduri, pajiști și rezervații naturale. Și chiar se bucură nespus atunci când au ocazia unui respiro românesc calarășean, cu aer ozonat în plămâni, învăluiți de dansul viu al păsărilor – specii protejate la nivel mondial. Cei care vin de departe, revin de mai multe ori în acest sud de țară. Să te afunzi în libertatea naturii survolând cu ambarcațiuni cochete canale, grinduri ...cu stropi de perlă pe obraz…

Regina este cochetă. Își poartă cu delicatețe bijuteriile: ostroave colorate, surprinzătoare. Regina este și darnică. Veniți la pește, oameni buni! Ecosistemele acvatice și habitatele pe care le guvernează păstrează din vechime acest dar. Iar supușii reginei, calărășenii, știu să prețuiască darul și vor să ni-l ofere alături de sufletul lor. Bucureștenii știu deja acest lucru. Consecvenți și pasionați, se întâlnesc pe malurile fluviului cu gândul la o reușită: pescuitul de plăcere. Oare vor fi și mai atrași de pescuitul sportiv?

Și romanii au avut privilegul să o cunoască aici, pe fostul teritoriu călărășean, așa cum se simte ea bine. Dunărea le-a dat prilejul ridicării de așezări fortificate. Durostorum este una dintre ele. Împărația reginei este întinsă și veche. 6000 de ani au trecut peste așezările neolitice. Sunt vestigii și din epoca bronzului sau civilizația daco-getică. Arheologii lucrează în Balta Coslogeni, la Sultana-Malu Roșu sau la Căscioarele. Descoperirile culturii Bolintineanu sau Gumelnița continuă să surprindă.

Știați secretul ei? Dunărea - regina de la Călarași - așteaptă să fie mîngâiată de padelele unor caiace grăbite să câștige regate vesele. Ne plac cursele echipelor de la Oxford si Cambridge? La românii de pe malul dunărean, acestea pot deveni și mai spectaculoase.

Porturile ne așteaptă. Calărași și Oltenița sunt locurile unde regina ne dă “rendes vous” pentru croaziere și un pește savuros, servit pe o terasă. În viitor!


Autor: Doina Tătaru