Sighisoara medievala
Articol
Potrivindu-si rochiile de bal, incaltind degraba condurii auriti, domnite nerabdatoare - la brat cu domnisori spilcuiti - dau iute navala in curtea cetatii. Fiindca, de-o saptamina, crainicul curtii da veste ca, in Sighisoara, pret de trei zile, va fi mare petrecere, mare.De la o vreme, in fiecare an - anul acesta, intre 27 si 29 iulie - Sighisoara imbraca haine lucitoare de sarbatoare, isi bucleaza parul si-si coloreaza viu obrajii.
E vremea petrecerilor medievale! Tineri din colturi de tara sau din colturi de lume vin aici si invie candoarea si farmecul vremurilor de mult apuse. Dantuind, ascultind cintece bisericesti, muzica veche sau recitaluri de poezie religioasa, acestia coboara treptele timpului sau urca timpul colbuit pina la ei, creind o atmosfera parca neschimbata de multe veacuri.
De cind incepe festivalul si pina se incheie, pe fetele, bratele, soldurile, umerii, miinile si spatele tinerilor rasar din vopsele fluturi, dragoni, serpi, clovni, gize, scoprioni, flori etc. Fapt care amplifica si lumineaza parca mai mult starea de veselie generala.
Actori, clovni, comedianti sau simpli aspiranti la un rol in piesa Sighisoara medievala improvizeaza clipa de clipa, din dorinta de a face viu un timp trecut. Si totul este atit de reusit incit, daca te afli in Sighisoara acestor zile, simti ca respiri si traiesti intr-o lume care n-are viata decit intre zidurile cetatii, orice evadare condamnindu-te la o realitate plata si cenusie. Insa dupa miezul noptii celei de-a treia zi, veselia si zgomotele se sting. Din turn, ceasul urias bate o ora imprecisa. Inca nu stii daca timpul are coordonatele secolului acesta sau bataia a fost pentru secolele trecute. Fiindca, in Sighisoara, trei zile intr-un an, trei crimpeie de timp, fac cit trei secole, crimpeie ale aceluiasi TIMP.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona