Sumuleu
Articol
Satul Sumuleu-Ciuc, biserica si manastirea franciscana reprezinta cel mai vechi centru cultural al zonei, a carui istorie incepe inca din secolele XII-XIII. Cel mai de pret obiect al bisericii din Sumuleu, construita in stil baroc, este statuia Sfintei Fecioare Maria cu pruncul Iisus, sculptata in lemn de tei aurit, care dateaza inca din secolul al XVI-lea. Ea are o inaltime de 2,27 m si este considerata cea mai mare statuie miraculoasa a Sfintei Maria. Un an important in istoria Sumuleului este anul 1400, an in care franciscanii s-au asezat pe aceste taramuri. Dintotdeauna ei au acordat foarte multa importanta eductiei scolare. Astfel, pe langa manastirea franciscana de aici, multi ani la rand a functionat si o scoala elementara, care mai tarziu a devenit gimnaziu (fratele mai mare al Liceului Marton Aron). Totodata, pe langa curtea manastirii s-au infiripat si primele semne ale vietii teatrale din secuime. In cadrul gimnaziului si-a desfasurat activitatea si teatrul dramatic scolar, care punea in scena piese de inspiratie religioasa si istorica, scrise in limba maghiara si latina, si care erau jucate de catre elevii franciscani.
Biserica si manastirea franciscanilor din Sumuleu reprezinta un stravechi loc de pelerinaj al secuimii catolice si al ceangailor din Moldova. Incepand cu secolul
al XV-lea si pana in prezent, in fiecare an, de ziua Fecioarei Maria, mii de credinciosi se aduna la Sumuleu, pentru a se inchina Prea Fericitei Nascatoare de Dumnezeu. Traditia acestui pelerinaj a inceput in anul 1576, cand principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa impuna credinciosilor din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin religia unitariana. Credinciosii adunati la Sumuleu au infruntat armata principelui, obtinand victoria.
Capela Salvator a fost ridicata pe varful dealului Sumuleu Mic, in amintirea victoriei asupra turcilor din 1456, de la Belgrad. Constructia capelei este dintr-o singura nava, boltita, iar tavanul acesteia este casetat si pictat cu motive baroce si cu portrete de apostoli, pustnici, sfinti, fransciscani si iezuiti.
Capela Patimilor este situata in partea estica a dealului Sumuleu Mic. Legenda spune ca aici s-au inchis, s-au rugat si au tinut post pacatosii care au vrut sa se lepede de pacate si sa patimeasca pentru ele.
Capela Sf. Anton a fost ridicata intre anii 1750 si 1773, pe versantul vestic al dealului, dupa invazia turcilor si a tatarilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona