Sansa turismului rural
Articol
Marketing si vin - un seminar pentru proprietarii de pensiuni din regiunea Secuimii

Doua zile intr-un motel din creierul muntilor Harghita - doua zile de regrupare profesionala pentru proprietarii de pensiuni din zona Secuimii. O fundatie din judetul Cluj (Fundatia Civitas) si alte doua firme (RegioConsult si Mosaic International Conference Service), in colaborare cu Asociatia de Turism Harghita, au organizat la Motelul Ozon din Harghita Bai, in data de 13-14 septembrie, un seminar pe tema turismului rural.

Organizatorii seminarului, intitulat „Intalnirea profesionala a proprietarilor si directorilor de pensiuni din Secuime“, au ales intentionat motelul Ozon, ascuns intr-o padure de brazi, astfel incat participantii sa se poata rupe de grijile cotidiene ale afacerilor pe care le conduc si sa-si formeze o viziune noua asupra domeniului in care activeaza. La eveniment au participat reprezentanti a peste 30 de pensiuni. Interesul a fost generat in mare parte de garantia calitatii prelegerilor, in program figurand nume ca dr. Br Gspr, directorul departamentului turistic al consulatului maghiar de la Cluj, Kerekes Gbor, vicepresedintele pe teme economice al UDMR, si Mtffy Gyz, presedintele Asociatiei de Turism Harghita.
In prima zi, dupa ce participantii au prezentat pe scurt pensiunile pe care le conduc, Br Gspr a creionat imaginea turistului care isi petrece concediul in Ardeal si care isi doreste un sejur rustic, dar totusi comod si odihnitor. Bun cunoscator al obiectivelor turistice de diferite sorginte din regiune, diplomatul maghiar a aratat: „Vizitatorul are pretentia sa i se ofere un anumit grad de confort, doreste sa vada tot ce merita sa fie vazut si doreste sa fie lasat in pace, sa exploreze singur“. De asemnea, Br le-a propus proprietarilor de pensiuni sa incerce sa promoveze mancarurile traditionale ale zonei, dar, in acelasi timp, sa fie pregatiti sa intampine si alte gusturi. De asemenea, acesta a sugerat ca, pentru a-si asigura un vad mai bun si constant de vizitatori, pensiunile ar trebui sa se asocieze intr-un fel sau altul.
Kerekes Gbor, vicepresedinte UDMR (proprietar al unei tipografii), a oferit participantilor cateva metode manageriale simple si eficiente, acordand atentie in special procedeelor de marketing si modurilor de a prezenta si de a vinde produsul (in cazul de fata: serviciile de cazare, masa si programele pentru turisti).
Prima zi a seminarului a fost incoronata cu un adevarat curs de sommelier, prezentat de unui dintre cei mai cunoscuti degustatori de vinuri din Ardeal, dl. Csvossy Gygy. Vorbindu-le intreprinzatorilor despre calitatile de gust, culoare si parfum ale licorilor de calitate, viticultorii din regiunea Aiud (judetul Alba) au prezentat si au oferit spre degustare opt feluri de vinuri albe si rosii, seci si dulci. De asemenea, cei atenti au putut invata, cum se prezinta, desface si serveste in mod elegant vinul la masa. Csvossy le-a inmanat celor interesati chiar si o lista cu vinurile de calitate ce nu trebuie sa lipseasca din pivnita nici unei pensiuni ce se respecta.
Mtffy Gyz, presedintele Asociatiei de Turism Harghita, a prezentat participantilor la intrunire cateva piste de dezvoltare, cai inca prea putin exploatate in turismul din judetele Harghita si Covasna. Directorul Fundatiei Civitas, Hajd Csaba, le-a vorbit intreprinzatorilor despre posibilitatile de finantare din fondurile europene prin programul SAPARD si alte surse alternative ce pot fi angajate in proiectele de dezvoltare a turismului rural.
Concluziile seminarului au fost trase impreuna la final, in cadrul unei mese rotunde, unde cei prezenti au decis sa organizeze in viitor si alte programe similare, succesul profesional al weekend-ului montan fiind evident.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona