Cetatea de piatra
Articol
Undeva, aproape de cerul vulturilor, Retezatul, cu tot ceea ce cuprinde el intre Vaile Streiului, Jiului si Riul Mare, reprezinta o inexpugnabila cetate de piatra. Ca-n poveste, zavoriti cu cite sapte rinduri de lacate ferecate, aici, muntii s-au inchis printr-o dubla centura de porti, silind calatorul sa patrunda in interiorul lui numai prin citeva dintre numeroasele cai pe care le-ar fi putut reprezenta cursurile de apa ce-l strabat din jur imprejur. Printre aceste putine porti, intrarea de la Riu de Mori si Gura Zlatei ramine ca o usa pe jumatate deschisa; cea de la Hobita-Baleia, n-ar fi decit o poarta intredeschisa, iar intrarea prin Cimpu lui Neag este la fel de nepotrivita. Asadar, pe centura sa exterioara, Retezatul nu ne pune la dispozitie decit o singura poarta de intrare, aceea de la Nucsoara si cabana Pietrele, cea mai accesibila si frecvetata, caci nu se crede ca pot fi multi aceia care vor lua drumul in picioare incercind sa forteze dinspre Tismana peste Oslea si Scorota, dinspre Caransebes peste inaltele plaiuri ale Tarcului sau dinspre Baile Herculane, pe valea pieptisa si salbatica a Cernei. In aceasta imparatie de piatra intilnesti cunoscutele lacuri de ghetar, unele intinse, adinci si limpezi ca: Bucura, Zanoaga Mare, Taul Negru, Galesul, Gemenele, Slaveiul, Taul Tapului, Taul Custurii, iar altele mici, cit o farfurie, prizarite ca niste ochi vii pe fundul de caldari neumblate, in pilnii de grohotis sau pe mici trepte agatate pe flancurile piscurilor ca: Taul Portii, Taul Agatat, Tauletul Stinisoarei, Taul Ascuns, Taul Rasucit, Taul Adinc si altele.
Tot aici se afla si vestitele custuri ale Bucurei, Slaveiului, Retezatului sau Papusii, culmea buna de fotografiat a Gruiului, precum si haoticele zanoage ale Bucurei, Gemenilor, Pelegii, Vaii Rele, Galesului sau Stinisoarei, pe ale caror intinderi cu bolovani arizi sint risipite cele mai multe dintre lacurile Retezatului.
Si tot aici intilnesti si cele mai masive piscuri, care rivalizeaza cu cele mai inalte din Carpati: Peleaga, Papusa, Virful Mare, Bucura, Virful Retezat, Custura, Judele si multe altele, tisnituri ale pamintului aspirant la taria inalturilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona