Praid - Minunile din Salina
Articol
„Ne rugam Doamne, ca pe cei ce i-ai ocrotit in buna sanatate la suprafata, sa-i calauzesti cu bratele Tale Parintesti si in subteran. Ajuta-ne, Doamne, pentru ca nu in puterile noastre avem speranta, ci ne miscam din loc in Numele Tau Sfant.“ (Rugaciunea minerilor, 1864)

La poalele muntilor Gurghiului, Depresiunea Praidului ascunde in adancurile sale unul dintre cele mai mari zacaminte de sare din tara si din Europa. Istoria salinei din Dealul de sare (Dealul-Sarii, 567 m inaltime) incepe inca din epoca romana, perioada din care s-au pastrat si in ziua de azi caramizi cu inscriptia „Legio V. Macedonica“. Bogatia zacamantului de sare cu care a fost binecuvantat Praidul si numerosii regi, domnitori si voievozi atotstapanitori ai acestor meleaguri, a facut ca destinul secuilor din Zona Sarii sa fie presarat fie cu momente de tristete, fie cu momente de bucurie si bunastare.
Epoca in care exploatarea sarii a cunoscut cea mai mare inflorire este Evul Mediu, atunci cand „dreptul liber de sare“ oferea secuilor din Praid posibilitatea de a extrage sare din mina de trei ori pe an. Adeseori acest drept le-a fost luat si apoi redat, pana in 1787, cand a fost introdus mineritul sistematic, iar salina de la Praid a devenit proprietatea trezoreriei de la Viena. Din mina „Iosif“ (in forma de clopot) deschisa de catre inginerul austriac Frendl, in care s-a instalat primul ascensor tras de cai numit crivac de cai, s-au deschis apoi numeroase alte ocne, cu inaltimi din ce in ce mai mari. In prezent, cel mai adanc orizont subteran al salinei de la Praid este aflat la peste 320 de m fata de nivelulurile de intrare de la suprafata, iar mina „Paralela“ (deschisa in 1864) constituie si in zilele noastre una dintre cele mari cavitati artificiale subterane. Specialistii sunt de parere ca celebra catedrala „Sfantul Mihail“ din centrul orasului Cluj-Napoca ar putea intra in interiorul acestei incaperi trapezoidale (prima de acest tip la salina Praid). Pe peretii minei s-au gravat periodic nivelurile de lucru atinse, precum si numele inginerilor care conduceau lucrarile. Dupa anul 1945 s-a introdus metoda de abatere cu exploziv, iar din 1994 se exploateaza sarea din sectorul „Telegdy Karoly“, unul dintre cei mai buni directori din istoria Salinei Praid, cel care a salvat mina de la inchiderea definitiva. Metoda folosita in mina este aceea cu camere „mici“, ce au latimea de 16 m, inaltimea de 8 m si pilieri patrati.
Masivul de sare reprezinta o curiozitate naturala pentru geologi : in interiorul acestuia, care are o forma eliptica si o grosime de 2000 m, se afla o cantitate de aproximativ trei miliarde de tone de sare. Aceasta rezerva de sare reprezinta o comoara de nepretuit, pentru multe sute de ani de acum incolo.
Astazi, in mina de la Praid, pe langa exploatarea sarii se pot efectua si tratamente medicale pentru bolile cailor respiratorii, ce se desfasoara la o adancime de
120 m, la orizontul 50. Tratamentul consta in inhalarea aerului din mina, timp de patru ore pe zi. In timpul petrecut in subteran se recomanda practicarea gimnasticii sub indrumarea unui cadru specializat, plimbarile si dozarea efortului fizic. In timpul sezonului de vara, peste 3000 de turisti viziteaza mina si se trateaza aici. La baza de tratament medical exista personal medical specializat, iar salile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, o capela ecumenica, un muzeu al mineritului, o galerie de arta (picturi si sculpturi in sare), o expozitie foto, mese de biliard si tenis de masa. Conform statisticilor doctorului Fazekas Emese, pacientii care efectueaza acest tratament de cel putin 3-4 ori reactioneaza pozitiv, numarul crizelor astmatice scade si creste capacitatea de rezistenta a organismului. Persoanele care vin la tratament pot avea varste cuprinse intre 2-60 de ani, iar transportul in interior se face cu autobuzele salinei.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona