Prezentarea detaliata a orasului
Articol
Simeria si Aleea Ks Kroly
Simeria a fost un stat de sine statator, pana in anul 1880, cand s-a unit oficial cu orasul Sfantu Gheorghe. In secolul trecut, satul Simeria, datorita conditiilor climatice deosebite, a fost cunoscut ca producator de tutun. Biserica reformata a fost ridicata pe locul unui edificiu gotic in anul 1856, reprezentand un monument arhitectural. Data constructiei este inscriptionata pe piatra de deasupra intrarii vestice, in anul urmator fiind construit turnul. Tavanul insa a fost decorat cu casete pictate abia in 1992.
Dintre cladirile mai semnificative mentionam: Conacul Bora, Curia Nagy-Bogts si castelul baronului Bnffy.
Pornind pe aleea Ks Kroly, intalnim Fabrica de tigarete. Aceasta a fost infiintata in anul 1897, avand sediul in cladirea Palatului Milenar, care acum gazduieste primaria. In fata pavilionului central, mai exact pe dealul „Fabricii de tutun“, a fost construit, pentru muncitorii fabricii, in anul 1938, primul bloc al orasului. Ca aspecte urbanistice se pot evidenta: aleea marginita cu castani si tei din fata fabricii, gardul forjat cu porti estetice si felinarele de epoca. Chiar si acoperisul cladirii contine diverse ornamente executate artistic. Desi la inceput fabrica a produs trabucuri, din anul 1932 s-a trecut la fabricarea tigaretelor. In imediata apropiere se afla Fabrica de textile, infiintata in 1879, prin unificarea tesatoriilor mici din localitate. Cele doua fabrici, datorita competentei profesionale, si-au castigat un prestigiu pe plan national si international.
Inaintand spre centru pe aleea cu castani si tei, ajungem la Muzeul Secuiesc, cladirea cu cea mai mare valoare simbolica a orasului Sfantu Gheorghe. Muzeul s-a construit in 1912, bazandu-se initial pe colectia doamnei Zathureczky Emilia. Cladirea muzeului poarta elementele caracteristice arhitecturii lui Ks: pereti netezi, albi, talazuri de piatra bruta, aplicatii de barne cioplite, acoperis simplu cu tigle colorate si turnuri asemanatoare cu cele ale bisericilor de lemn. In interiorul cladirii se utilizeaza lemnul cioplit, fierul forjat si pilonii de piatra, care dau o nota aparte constructiei.
Continuand drumul de la Muzeu spre centrul orasului, trecem pe langa parohia romano-catolica, vizavi de care se afla Liceul „Mikes Kelemen“. Ajungem in Piata Libertatii, centrul civic al municipiului.

Centrul Civic
Coltul sudic al pietei este inchis de Biserica Unitariana, unul dintre lacasurile de cult recent construite in Sfantu Gheorghe, avand inaltimea turnului de 33 m, in care va fi amplasat cel mai mare clopot din judet, cu o greutate de 1500 kg.
Centrul propriu-zis al orasului este constituit de Parcul Central, cu aleile si cladirile din jurul lui. In interiorul parcului se afla o singura cladire, Biserica catolica „Sfantul Iosif“, sfintita la 26 octombrie 1902 de catre episcopul Majlth G. Kroly. Centrul Civic si Parcul Central constituie un element urbanistic deosebit al orasului. Centrul actual al orasului a fost amenajat treptat in partea sudica a orasului vechi, incepand din jumatatea secolului al XIX-lea, cand s-a mutat aici oborul din centrul vechi (zona bisericii fortificate).

Cladirile din centrul orasului
Centrul orasului s-a transformat prin incadrarea pietei cu diferite cladiri publice. Prima cladire impozanta a fost Casa cu arcade, construita in 1820-1821 in stilul clasic, cu rizolti si arcade, folosita atunci ca sediu al regimentului de husari, acum insa fiind sediul Arhivelor Statului. Pe aleea superioara a Parcului Central se afla sediul vechi al Prefecturii, construit in stil clasic, astazi Biblioteca Judeteana. In vecinatatea bibliotecii se afla Internatul Reformat de Fete (astazi Grupul Scolar Textila), construit in 1926-1927. Pe aleea superioara a parcului, sub umbra castanilor, ajungem la cladirea Spitalului „Franz Iosif“, primul spital al judetului.

Simeria Noua
Spre sud, in apropierea spitalului, s-a construit podul care leaga centrul de cartierul Simeria Noua. Dintre obiectivele sale cele mai semnificative, realizate dupa infiintarea judetului, amintim cladirea Intreprinderii de constructii si Spitalul Judetean. In curtea spitalului, in Gradina Benk, s-a infiintat in 1893 Orfelinatul de baieti, construit in stil neoclasic. In prezent, aceasta cladire gazduieste sectia de TBC a spitalului.
Vizavi de spital se afla Sala Sporturilor, inaugurata in 1971 cu ocazia campionatului balcanic de gimnastica. Stadionul alaturat s-a deschis in 1958, fiind modernizat in 1997.
In orasul Sfantu Gheorghe, in anul 1958, s-a infiintat a treia sala de teatru din Transilvania. Primele doua sali au avut ca sediu cladirea veche a primariei, un alt edificiu important al orasului. In cladire au mai existat, in afara birourilor primariei, si sali de distractii (sala de dans, cazinou, restaurant) si Hotelul Mare.
Centrul orasului s-a conturat in forma sa actuala de mai bine de 100 de ani. Parcul Central si-a capatat personalitatea cunoscuta si astazi inca din primele decenii ale secolului nostru. Centrul a suferit modificari mai substantiale abia dupa 1968 (anul desemnarii ca resedinta de judet), cand s-au demolat complet partile de nord-est si nord-vest. La vest, piata este limitata de cladirea Casei de Cultura a Sindicatelor, construita in anul 1972. In anul 1982 s-a dezvelit grupul statuar „Mihai Viteazul“, opera a artistului George Radulescu Gir.

Biserica fortificata si imprejurimile
Vechea piata este dominata de singura constructie medievala ramasa intacta - Biserica fortificata. Aceasta a fost construita in secolele XIV-XV, in stilul gotic tarziu, iar in decursul secolelor s-a deteriorat de mai multe ori din cauza cutremurelor si asediilor, dar a fost renovata si, in consecinta, a suferit modificari de structura si aspect. Biserica si-a capatat caracterul gotic in urma renovarii din 1547. Simplitatea puritana a bisericii indica priceperea mesterilor populari. Consola de pe zidul nord-vestic, reprezentand un cap de barbat cu mustata si emblema judetului, indica de asemenea executarea artistica populara. „Usa de stejar de la intrarea sudica este bogat ornamentata cu rozete florale si casete cioplite, incadrata intr-o rama de piatra, si care constituie una dintre cele mai frumoase amintiri ale Renasterii timpurii din Transilvania“ (Tdos S. Kinga, 1995).

Sugas Bai
In valea paraului Sugas, pe versantii de est ai Muntilor Baraolt si la 8 km de Sfantu Gheorghe se afla centrul balnear de interes local Sugas Bai. Acesta este legat de oras printr-o sosea asfaltata si curse regulate de autobuz. Statiunea se afla in preajma varfului Grgo (1018 m), la inaltimea de 750 m, inconjurata de paduri de rasinoase si foioase. Baza de tratament, conditiile de cazare si partia de schi modernizata, cu teleschi, ofera conditii optime curative si de petrecere a timpului in orice anotimp.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona