Covasna - Statiunea celor o mie de izvoare
Articol
Situata la poalele Carpatilor de Curbura, la altitudinea de 550 m, statiunea Covasna este atestata documentar in anul 1548, cand apare sub denumirea de Kowazna. Asezarea a fost locuita din cele mai vechi timpuri, in apropiere aflandu-se ruinele unei cetati ale carei origini se pierd in negura timpului si despre care localnicii spun multe legende.
Covasna, ca asezare cu pozitie centrala in „scaunul“ Orbai, a jucat un rol important in zona. Numele statiunii este dovada faptului ca apele minerale de aici erau cunoscute din cele mai vechi timpuri (cvasna - acru). Exista cercetatori care gasesc originea denumirii in limba hindi.
Covasna este cea mai importanta statiune balneoclimaterica a judetului cu acelasi nume, prezentand totodata interes national. Paraul Covasna imparte statiunea in doua.
Asezarea propriu-zisa este compusa din Covasna si satul Voinesti, astazi cartier al orasului. Din punct de vedere administrativ, de statiune apartine si Chiurus, satul natal al savantului orientalist Krsi Csoma Sndor. Statiunea este deservita de calea ferata Brasov - Bretcu. In anul 1892, inginerul Emil Lux a proiectat si realizat calea ferata ingusta si planul inclinat, unicat in tara.
Covasna beneficiaza de resurse turistice importante, cu precadere naturale.
Varietatea resurselor hidrominerale si carbogazoase, cu mare valoare terapeutica, a dat posibilitatea dezvoltarii turismului balnear. S-a dezvoltat totodata turismul montan si cel de sfarsit de saptamana. Datorita aspectului geologic, favorabil factorilor terapeutici naturali de toate felurile, dar mai ales apelor minerale bune atat pentru cura interna, cat si pentru bai, statiunea Covasna este cautata tot timpul anului. Pe teritoriul acesteia sunt valorificate izvoarele de apa minerala carbogazoasa, bicarbonatata, clorurat-sodica, feruginoasa, calcica, magneziana, hipotona si hipertona.
La Covasna sunt tratate boli cardiovasculare, ale tubului digestiv si glandelor anexe, afectiuni ale glandelor endocrine, boli ginecologice, boli ale aparatului locomotor, boli de nutritie, boli ale rinichilor si boli ale sistemului nervos. Bazele de tratament sunt dotate cu aparatura moderna (bai calde cu ape carbogazoase, mofete, buvete, aerosoli si inhalatii, aparatura de electroterapie, fizioterapie si hidroterapie), completate cu metode fizioterapeutice, kinetoterapie, mecanoterapie. Capacitatea de cazare a complexului balnear Covasna insumeaza aproximativ 2300 de locuri in hotelurile „Dacia“, „Hefaistos“, „Montana“, „Bradul“, „Covasna“, „Cerbul“, „Caprioara“.
Un punct de atractie deosebita il reprezinta Balta Dracului, situata in centrul statiunii, fenomen asemanator cu Vulcanii Noroiosi de la Berca, declarat monument al naturii. Eruptiile mai importante ale vulcanului au avut loc in anii 1837, 1864, 1885, 1959 si 1984.
Valea Zanelor, din apropierea Covasnei, este o zona de o rara frumusete. Imprejurimile Covasnei ofera conditii pentru practicarea turismului montan atat vara, cat si iarna.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona