Orasul Focsani - puntea catre Unire
Articol
Descrisa de catre istoricul C.G. Giurascu ca fiind „o imagine in mic a tarii“, un tinut in care se intalneste „cea mai diversa vegetatie, pe cele mai diverse forme de relief“, Vrancea este mai presus de toate regatul focurilor nestinse de mocnirile istoriei, locul in care doinele au cantat mereu vesnicia.

Oricine ar incerca sa surprinda in cuvinte o farama din ceea ce defineste spiritul vrancean ar fi cu siguranta animat de dorinta de a se intoarce iar si iar pe aceste meleaguri. Mii de fraze nu ar fi de ajuns sa egaleze prin iscusinta scriitoriceasca frumusetea acestor locuri. Totusi, celor care calatoresc le-a fost dintotdeauna menit sa impartaseasca bucuria, sa celebreze sub o forma sau alta miracolele create de natura si resursele infinite ale sufletului omenesc. O calatorie in spatiul vrancean nu este doar un prilej de contemplare a unor peisaje spectaculoase prin frumusete si diversitate, ci si o incursiune intr-un univers spiritual, purtator al unor valori culturale autentice.
Insusi numele de „Vrancea“ poarta inca din anul 1431 o rezonanta speciala, aceea a continuitatii pe aceste meleaguri a vechilor traditii care au format de-a lungul timpului tezaurul civilizatiei si culturii populare din aceste locuri. Cercetatorii au conferit vechii denumiri „varancha“ intelesuri noi, precum acela de „munte“ sau „corb“, alaturarea celor doua cuvinte sugerand existenta inca din vremuri stravechi a padurilor dese din aceasta zona. Vatra permanenta de locuire inca din preistorie, spatiul vrancean a fost centrul unor importante descoperiri arheologice, care au atestat dezvoltarea in acest perimetru a uneia dintre cele mai vechi culturi neolitice (Cris - circa 5000 i.Hr.). De asemenea, au fost identificate si urme ale altor culturi, precum cultura Boian (neoliticul timpuriu), Cucuteni (neolitic) si cultura Monteoru (epoca bronzului). Actualul judet Vrancea pastreaza intre granitele sale si o parte a fostului tinut Putna, mentionat inca din secolul al XV-lea. In partea de nord a judetului a existat un stat taranesc autonom, care stapanea, inainte de intemeierea Tarii Romanesti si a Moldovei, un „trup“ de mosie comun. Tinutul Putnei a fost asimilat oficial intre hotarele Moldovei in anul 1842, cand Stefan cel Mare a stabilit granita cu Tara Romaneasca pe raul Milcov. Orasul Focsani este mentionat ca fiind locul prin care a trecut in anul 1600 Mihai Viteazul, in drumul sau victorios pentru realizarea Unirii intr-un singur stat a Tarii Romanesti cu Moldova si Transilvania.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona