Arhitectura orasului - caleidoscop sociocultural
Articol
Ambientul arhitectural reflecta, prin intermediul cladirilor „cu istorie“ din oras, tabloul economic, social si cultural specific unor perioade diferite de timp. Pe orice poarta de intrare in Focsani am patrunde, aproape la fiecare pas se pot intalni case purtand povestea vechiului targ, biserici ridicate de oamenii cu dare de mana ai urbei, monumente reflectand marturii peste timp a vremurilor de glorie ori de restriste. Cu siguranta, chiar si prin simpla contemplare a acestor valori arhitectonice se poate creiona un tablou al civilizatiei urbane din secolele trecute.
Arhitectura specifica secolului al XIX-lea si cea de la inceputul secolului XX dezvaluie o radiografie complexa a societatii focsanene din acea perioada, reflectata de particularitatile constructive si de amplasament ale cladirilor. Intensificarea activitatilor de comert ce se desfasurau in acest spatiu si statutul de oras de tranzit au facilitat aparitia unei clase sociale bogate, formata in principal din mestesugari si negustori. Acestia au contribuit la dezvoltarea urbanistica a Focsaniului prin construirea unor case considerate in pre-zent bijuterii arhitecturale, precum si prin ctitorirea unor lacase de cult si a unor cladiri cu destinatie industriala sau culturala.
l Palatul de Justitie (Tribunalul Judetean) a fost proiectat de catre arhitectii Al. Clavel si C. Baicoianu. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1909 si au fost finalizate in anul 1912, cand cladirea a fost inaugurata in prezenta prefectului judetului (Theodor Ienibace).
l Cladirea Prefecturii detine elemente de arhitectura specifice stilului romanesc. Fundatia a fost turnata in anul 1913, proiectantii cladirii fiind Daniel Renard si S. Vasilescu.
l Teatrul „Maior Gh. Pastia“ este amplasat pe strada Republicii, in vecinatatea Palatului Administrativ. Cladirea a fost construita in anul 1909 prin contributia maiorului Gheorghe Pastia, care a finantat in totalitate ridicarea ei. Constructia este o adevarata bijuterie arhitecturala ce se remarca prin elemente decorative specifice stilului baroc si renascentist, fiind acoperita cu foita de aur. Proiectul de arhitectura al Teatrului Municipal Focsani a fost special conceput pentru a se realiza o acustica perfecta, in stilul teatrelor nationale din Odessa si Berlin.

l Ateneul Popular "Maior Gh. Pastia" a fost construit cu sprijinul financiar al maiorului caruia ii poarta numele, caracteristicile de arhitectura fiind specifice stilului romanesc.
l Complexul Muzeal Vrancea (Sectia de Istorie) cuprinde colectii de arheologie ce ilustreaza continuitatea vietii pe aceste meleaguri inca din perioada neolitica. Materialelor arheologice apartinand epocii medievale le sunt adaugate documente, stampe si harti menite sa reliefeze rolul detinut de orasul Focsani in contextul istoriei nationale.
l Complexul Muzeal Vrancea (Sectia Stiintele naturii) isi desfasoara activitatea sub semnul dascalului Anghelie Bardan, care a donat muzeului in anul 1948 peste 2000 de piese, in majoritate pasari si animale. In anul 1968 din patrimoniul muzeului faceau parte peste 30.000 de piese care cuprindeau elemente de flora si fauna caracteristice diferitelor zone geografice ale tarii noastre. Dupa anul 1977, muzeul a fost deposedat de doua cladiri si de terenul pe care il detinea. In prezent, expozitiile sunt adapostite de sali mult prea putin incapatoare pentru patrimoniul sau.
l Catedrala romano-catolica „Sf. Anton“ a fost ridicata pe locul unei biserici ce a fost zidita in anul 1840 de catre enoriasii catolici. Lacasul ce poate fi admirat astazi la Focsani a fost construit cu sprijinul financiar al Vaticanului.
l Obeliscul Unirii este situat in mijlocul pietei cu acelasi nume din centrul orasului Focsani. Lucrare a unei echipe conduse de sculptorul Ion Jalea, monumentul a fost inaugurat la 24 ianuarie 1976. Baza octogonala este inalta de 1,4 m, in trei trepte placate cu granit rosu, peste care se ridica un tor de bronz inalt de 2,24 m. Un basorelief ii infatiseaza in prim-plan pe Al. I. Cuza, inconjurat de M. Kogalniceanu, Costache Negri, Vasile Alecsandri.
l Mausoleul eroilor cazuti in primul razboi mondial se remarca printr-o arhitectura de influenta bizantina, bine proportionata, cu cupole arcuite pe jumatati de sfera ce se profileaza ca o etajera de linii curbe. Elementele ornamentale au fost realizate de sculptorul C. Demetrescu.
l Rezervatia Etnografica din Crangul Petresti insumeaza peste 73 de constructii specific vrancene, grupate in 32 de complexe cu peste 5700 de obiecte diferite. Muzeul in aer liber adaposteste instalatii tehnice taranesti si gospodarii satesti din toate zonele judetului (montana, de deal si de ses).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona