Drumul podgoriilor
Articol
Tinut prin excelenta traditional viticol, renumit pentru podgorii de vita nobila dar si pentru parfumul special al vinurilor fine, judetul Vrancea poarta de mii de ani emblema autenticitatii in pastrarea vechiului mestesug al cultivarii vitei de vie. In regatul Vrancei s-au nascut, o data cu lastarii belsugului, legendele si cantecele de petrecere ce i-au incalzit odinioara tamplele marelui zeu Bachus...

Anotimpurile vrancene si-au schimbat mereu straiele, o data cu varstele strugurilor, si au celebrat impreuna cu omul darnicia pamanturilor. Pe aceste meleaguri fiecare drum porneste din inima pentru ca amintirea acestor locuri sa se invecheasca in cotloanele sufletului asemenea licorilor suave din beciurile imparatesti. O calatorie in patria vinului este intotdeauna un prilej de bucurie si un indemn spre descoperirea celor mai savuroase arome, a soiurilor de struguri din care s-a infruptat candva si Stefan cel Mare.
Ecourile renumelui detinut de meleagurile vrancene pentru cultura vitei de vie strabat timpul si istoria incepand cu secolele al XVI-lea si al XVII-lea, documentele din acea perioada mentionand ca podgoriile din aceasta zona dadeau cel mai bun vin din tara si ca strainii carau butoaie intregi spre a le arata semenilor lor gustul imbatator al acestori licori. Podgoriile Panciu, Odobesti si Cotesti au amestecat de sute de ani in creuzetul istoriei soiuri de struguri, unice in lume prin savoarea si personalitatea gustului lor. Primele mentiuni scrise referitoare la viile aflate in localitatile ce alcatuiesc astazi podgoria Panciu apar intr-un document emis in anul 1589, in timpul domniei lui Petru Schiopul, care ii intarea lui Bucium, mare vornic al Tarii de Jos, stapanirea pe „viile de la Cruce“, vechea denumire a acestor podgorii. Viile Odobestiului sunt si ele mentionate documentar inca din timpul domniei lui Eustratie Dabija (1661-1665), cand printr-un act de cumparare se fac referiri cu privire la importanta locului din punct de vedere viticol.
Suprafata acoperita cu vita de vie a judetului Vrancea ocupa 11,3 la suta din intreaga suprafata agricola a acestui teritoriu si 9,95% din suprafata viticola a Romaniei. Datorita conditiilor favorabile de mediu, precum si a existentei terenurilor fertile pentru cultivarea vitei de vie, Vrancea detine un potential ridicat de productie atat pentru vinurile albe, cat si pentru cele rosii sau spumante.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona