Amintiri despre prezent - vechea podgorie a Odobestilor
Articol
Referitor la originea denumirii „Odobesti“ apar mentionate in „Marele Dictionar Geografic al Romaniei“ explicatii semantice ce scot la lumina informatii despre provenienta exacta a numelui. In aceasta lucrare Lahovari arata ca denumirea de Odobesti vine de la traducerea cuvantului „vale“ - „odoaba“ sau de la un cioban vrancean pe care l-ar fi chemat Odoaba, despre care se povesteste intr-un document datand din anul 1840.
Podgoria Odobesti, una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul tarii noastre, se intinde in zona colinara paralela cu Muntii Vrancei, fiind delimitata de raul Milcov si Putna. Inceputurile culturii vitei de vie din aceste locuri se pierd in negura timpului, dovezile fiind destul de saracacioase cu privire la prima populatie care a cultivat aceste pamanturi. Totusi exista date care atesta faptul ca geto-dacii au fost cei dintai cultivatori de vita de vie pe ambele versante ale Carpatilor. Istoricul Vasile Parvan consemna in lucrarea Getica ipoteza ca si in epoca migratiilor (secolele III-XIII) viticultura a detinut un rol important in comparatie cu alte activitati: „In tot acest timp, viticultura a devenit principala ocupatie, constituind fundamentul insusi al existentei daco-romane in regiunile carpatice“.
Prin asimilarea Tinutului Putnei de catre Moldova in timpul domniei lui Stefan cel Mare, podgoria Odobesti s-a dezvoltat, ea fiind administrata de un paharnic al domnitorului. Paharnicul era cel care hotara momentul prielnic pentru culesul viilor, tot el ocupandu-se si de „vinariciul domnesc“, o dare ce i se cuvenea domnului tarii, reprezentand aproximativ a zecea parte din productia de vin. O alta parte din vinurile obtinute din strugurii de la Odobesti era daruita manastirilor care se aflau sub autoritatea domniei.
Din multimea de documente apartinand secolelor trecute se remarca o descriere sugestiva ce dateaza din secolul al XVII-lea, a unui calator italian, Marco Bandini, ce mentioneaza ca „in partea de miazazi a acestei provincii se produce foarte mult vin, care in timpul culesului se vinde cu patru parale vedra“, iar „…in timpul iernii cu sase sau sapte parale“.

Traditia culturii vitei de vie in zona Odobesti, dovedita de documentele epocilor trecute, dar si de obiectele si pivnitele vechi descoperite de catre arheologi a determinat nu doar o dezvoltare economica a asezarii adapostite de Magura Odobestiului, ci si extinderea activitatilor de comert departe de granitele tarii noastre. Se facea export cu vin inca din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, cand convoaie nesfarsite de care ce transportau vin faceau luni intregi pe drum spre tari precum Polonia, Ucraina, Turcia, Egipt, Germania sau Rusia.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona