Drumul podgoriilor, cartea de vizita a Vrancei (interviu)
Articol
Interviu cu Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea

Domnule presedinte, care sunt principalele coordonate prin care se poate defini evolutia turismului vrancean din ultimii ani?
Vrancea este un judet cu un potential turistic de exceptie, datorat cadrului natural deosebit si resurselor sale naturale, cu un important fond cinegetic si cu minunate traditii folclorice pastrate „din tata-n fiu“. Dar cel mai important este specificul viti-vinicol al judetului.
Consiliul Judetean Vrancea a inteles ca valorificarea acestor bogatii ale judetului este o alternativa catre progresul economic al judetului nostru. Eforturile noastre au fost directionate spre urmatoarele coordonate: imbunatatirea infrastructurii pentru turism, stimularea dezvoltarii micii industrii locale, concomitent cu masuri concrete de diversificare a ofertei turistice si masuri concrete de protectie a mediului, precum si creare de noi locuri de munca. In acest scop, Consiliul Judetean Vrancea a initiat proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turism in zona Tulnici - Lepsa - Soveja“, proiect care isi propune crearea unor dotari de agrement: o partie de schi in zona Lepsa, deservita de o instalatie de transport pe cablu, terenuri de sport multifunctionale la Lepsa si Soveja, un centru de informare si documentare turistica in municipiul Focsani, crearea unui serviciu Salvamont cu activitate de supraveghere permanenta.
In viitorul apropiat, valorificarea specificului viti-vinicol al judetului se va realiza prin intermediul proiectului „Drumul podgoriilor“, care este deosebit de ambitios.
Ce rol joaca asa-numitul „Drum al vinului“ in oferta de prezentare a destinatiilor turistice din judetul Vrancea?
Obiectivul proiectului „Drumul podgoriilor“ pe care dorim in mod deosebit sa-l realizam va determina o dezvoltare rurala durabila, va lansa fenomenul de oeno-turism, mai putin cunoscut la noi in tara si va promova totodata obiceiurile si traditiile locale din judetul Vrancea.
In cadrul programului este prevazut ca fermele reprezentative si gospodariile etalon sa fie introduse in circuitul turistic prin valorificarea spatiilor, peisajului si produselor ce le ofera vizitatorilor. Mestesugurile traditionale, comertul, arta populara specifica acestei zone vor fi foarte eficient promovate, ca urmare a infiintarii acestui itinerar. De asemenea, se vor crea premisele ca pe baza acestei structuri sa se dezvolte si alte activitati turistice cum ar fi vanatoarea, pescuitul, drumetiile montane - activitati generatoare de locuri de munca.
Un aspect de care suntem foarte mandri si care va deschide noi orizonturi dezvoltarii din punct de vedere al specificului viti-vinicol al judetului este faptul ca, incepand cu anul 2002, Consiliul Judetean Vrancea este membru cu drepturi depline in cadrul AREV, ceea ce va permite promovarea podgoriilor vrancene si a vinurilor noastre in toata Europa, precum si atragerea unui numar mare de investitori in domeniu. Totodata, s-au depus toate diligentele pentru ca observatorul AREV in Romania sa fie situat in judetul Vrancea.
Care sunt cele mai noi programe de promovare a imaginii judetului pe plan local si international derulate de Consiliul Judetean Vrancea?
Consiliului Judetean Vrancea este permanent preocupat de promovarea imaginii judetului pe plan local si international, si tocmai din acest motiv am dorit sa avem oricand la dispozitie o serie de „carti de vizita“. Am realizat mape de prezentare a judetului in limbile romana, engleza, franceza, italiana si o serie de CD-uri multimedia, care contin o prezentare ampla a tinutului din punct de vedere cultural, economic si turistic, precum si oportunitati de afaceri.
Organizam anual in municipiul Focsani, la sfarsitul lunii octombrie, Festivalul International al Viei si Vinului „Bachus“, care este un eveniment cu traditie si care contribuie de asemenea la cresterea prestigiului judetului nostru. Acest festival reuneste numerosi producatori, specialisti in domeniu, precum si numerosi vizitatori si degustatori de vinuri din tara si strainatate, nefiind singura manifestare cu participare nationala si internationala care se organizeaza in judetul nostru.
In ce masura ofertele de servicii si programe de agrement ale investitorilor privati contribuie la dezvoltarea turismului local?
O contributie importanta este adusa de construirea de noi pensiuni si case de vacanta, care atrag in fiecare an numerosi turisti. Aerul puternic ozonat, produsele nepoluate si ospitalitatea recunoscuta a oamenilor locului au facut ca vizitatorii ce vin o data pe aceste meleaguri sa revina in fiecare an cu mult drag.
Traditiile, mestesugurile, sarbatorile locale cu specific folcloric contribuie si ele la dezvoltarea turismului local, fiind foarte apreciate de cei care ne viziteaza.
In ce masura dezvoltarea agroturismului contribuie la evolutia turismului din zona?
Fara indoiala, agroturismul este o componenta importanta a turismului vrancean, de aceea una dintre prioritati este dezvoltarea acestuia. Motivatia este data de existenta fortei de munca in zona, in special tineri, precum si de existenta unui cadru natural propice.
Gospodariile etalon cuprinse in „Drumul Podgoriilor“, precum si casele taranesti si pensiunile agroturistice din zona montana sunt foarte cautate de turistii din tara si strainatate, datorita ospitalitatii si naturaletii localnicilor, care isi intampina bucurosi oaspetii cu bucate traditionale: sarmalute, mamaliguta si painea coapta la vatra.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona