Soveja - vatra de obarsie a Mioritei
Articol
„Soveja, duios si adanc cuvant!Intoarceti-va oriunde veti fi, cu ochii spre acest pamant, pe care de mai bine de doua mii de ani au trait, au muncit, au luptat si au murit parintii nostri... Ridicati-va in sufletele voastre un altar de vesnica dragoste!“ Simion Mehedinti

Asezata in zona Subcarpatilor de Curbura, comuna Soveja este punctul cel mai de apus al Vrancei. Localitatea se invecineaza la sud cu comuna Tulnici si satul Negrilesti, aflate la 9 km departare, si este strajuita spre apus de Muntii Taua (1165 m). Formata din doua sate, Dragosloveni si Rucareni, comuna Soveja poarta inca atmosfera satelor arhaice din vechea Tara a Vrancei, cu case tipic romanesti, asezate dezordonat in jurul centrului urbei. Orice loc din acest tinut legendar pastreaza miraculos germenii marilor avanturi spirituale ale istoriei, din care si-au zamislit fiinta sovejenii. Padurile de brazi, dealurile acoperite cu flori de camp si cu tufe de afine sau de macese si-au hranit de secole radacinile din seva aceluiasi lut. Oamenii au cantat natura cu melancolie sau cu bucuria sperantei, in doine si cantari de vitejie.
Pe aceste meleaguri, locurile si apele au luat nume dacice, romane sau slave, ca urmare a coabitarii romanilor cu migratorii slavi. Denumirea „Soveja“ se pare ca este mult mai veche decat inceputul secolului al XVII-lea, de cand a fost atestata documentar pentru prima oara acesta asezare. Numele este format din doua teme de origine slava: „soh“ si „veja“, traduse din slava veche prin „gol“ si respectiv „turn de aparare“. Asadar, Soveja inseamna „Turnul gol“ sau „Turnul parasit“.
Culeasa de Alecu Russo in timpul surghiunului sau pe aceste plaiuri mirifice, balada Mioritei a alinat de sute de ani tristetea oamenilor din aceste locuri si de pretutindeni, fiind un izvor nesecat de inspiratie pentru poetii si muzicienii din toate timpurile. Pentru ca tot suflul de spiritualitate si implinire crestineasca sa capete un nume, locuitorii de astazi ai Sovejei au nascocit unul: „Monumentul mioritic - glorificare a spiritualitatii poporului roman“. Aceasta denumire este chintesenta unui proiect de construire al unui monument dedicat „Mioritei“. Profesorul Iulian Albu din Soveja, autorul monografiei acestei comune, este cel care a initiat primele demersuri pentru ridicarea in Soveja a unui complex monumental grandios care sa reflecte puternicele legaturi spirituale ale oamenilor prezentului cu traditia si valorile culturale ale locurilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona