Manastirea Soveja
Articol
Inca de la ridicarea ei, manastirea Soveja a detinut un rol semnificativ in pastrarea identitatii spirituale sovejene si in conservarea vechilor traditii specifice acestor locuri.
Construita in anul 1645 si purtand hramul „Nasterii lui Hristos“, manastirea a fost ridicata de voievodul Tarii Romanesti, Matei Basarab (1632-1654), in urma pacii incheiate cu Domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653). Initial manastirea trebuia amplasata in mijlocul Vaii Susita, pe mosia razesilor din satul Campuri, dar locuitorii „temandu-se ca nu cumva prin zidirea acesteia pe teritoriul lor sa-si piarda mosiile parintesti, s-ar fi revoltat si ar fi ucis pe calfa zidarilor care staruia a construi acolo biserica“. Ca urmare a acestor evenimente s-a hotarat alt loc de constructie, locul „Dobromira, din Tinutul Putna“. Se pare ca Matei Basarab a dat bani pentru ridicarea manastirii unui calugar, Partenie. Nemultumit ca biserica nu corespundea in vreun fel exigentelor sale, voievodul a dispus rezidirea ei din temelii, pastrand totusi vechiul hram al bisericii. La inceputul secolului al XIX-lea, o mare parte a zidului de incinta si biserica sunt distruse de un cutremur. Lacasul a fost refacut mai apoi, in anul 1826, de catre localnici.

Mausoleul Eroilor este situat pe tapsanul care se ridica intre paraul Dragomirna si paraul Elesteului. Inaugurat in anul 1929, mausoleul adaposteste osemintele eroilor care si-au dat viata pentru apararea pamantului romanesc. Pe peretele dinspre rasarit al mausoleului au fost incrustate versurile care celebreaza vitejia ostasilor romani:

„Cei ce au cazut pentru tara
In lanul campului bogat
Jertfind o-ntreaga primavara
Nu au murit, ci-au inviat“.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona