Mirifica Terra Nova
Articol
Presarata cu asezari rare si modeste, Delta este locul mult rivnit de calatorul cautator de inedit, de pescarul amator sau pescarul profesionist, de vinatorul adevarat sau vinatorul de... imagini. Formata in urma cu aproximativ 11.000 de ani intr-un golf urias prin depunere de mil aluvionar, Delta a devenit cel mai tinar si minunat pamint al Europei. Unica prin frumusetea ei, ea apare inaintea calatorului ca o lume ciudata, tulburatoare care atrage prin inedit. Caracteristicile climei favorizeaza practicarea turismului in orice anotimp; turismul in Delta fiind pe cit de original pe atit de interesant.
Populata de pelicani, berze, lebede, vulturi, sitari, egrete, cocori, cocostirci - Delta este un paradis faunistic cautat atit de omul obisnuit cit si de omul de stiinta. Cele trei brate ale Dunarii - Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe sint presarate cu numeroase baze turistice si de agrement care permit deplasarea cu vaporul in diferite puncte ale sale. Cu cortul in spate, cu o vointa netarmurita si ars de pasiunea pentru nou iti poti cauta un loc izolat si virgin in care sa devii unul dintre participanti la grandiosul spectacol al Deltei. Caci vazuta din exterior, Delta este tarimul unei vacante deosebite.
Pentru cei pasionati de vinatoare o debarcare in salbaticie urmata de o vinatoare adevarata cu cizmele grele de mil si miinile crestate de stuf, te scot din rutina citadina. Vinatoarea se face la asa numitul vinat de pasaj - gisca, lisita si rata salbatica de la 15 august, iar in toamna, la fazan. Pentru cei pasionati de pescuit aici este locul cel mai potrivit pentru a te deconecta in linistea baltii si a mai invata cite ceva de la cei ce fac din pescuit un mod de viata. Inarmati cu taliene, plase, cirlige, navoade, virse, pripoane, posrovoale si alte mijloace ingenioase, pescarii aduna carasi, caracude, bibani, somni, moruni, obleti, scrumbii, crapi si alte pescarii ce fac minunatiile culinare ale unei vacante in Delta.
Plachia, saramura, scrumbia la gratar, hamsiile cu mamaliga si renumitul bors de peste cu apa din Dunare sint deliciile oricarui calator pasionat sau nu de pescuit. Icrele de stiuca in ianuarie sau cele de somn in iulie sint alt pretext pentru a poposi pe malurile Dunarii.
Vazuta din interior, ca mod de viata si nu ca spectacol de citeva zile, traiul in Delta este greu, facut pentru oameni aprigi, nascuti aici in imparatia apelor. Munca fizica este istovitoare, toanele vremii si ale apelor sint sorti de izbinda sau nu, norocul de a avea o lotca sau dibacia de a fi prins maiestria si indeminarea necesare pescuitului sint lucruri esentiale aici. Pescuitul este o indeletnicire transmisa din tata in fiu, fiind aproape singurul mod de a intretine o familie aici. Din agoniseala lor, pescarii trebuie sa plateasca tribut cherhanalelor in schimbul unor preturi de nimic si a permisului de pescuit.
Si tot vazut din interior, peisajul isi pierde stralucirea, pare acelasi, umbrit de grijile zilnice. Adaposturile de stuf, atit de pitoresti pentru turist sint mult prea neconfortabile cind le folosesti zilnic, iar barca devine uneori o a doua casa, cind intoarsa invers, ii adaposteste de furtunile venite din senin. Si totul devine potrivnic atunci cind citiva bibani trebuie sa constituie o cina indestulata. Atunci lotca devine cea mai pretioasa avutie. Unsa cu catran si smoala ea ar trebui sa reziste cam cinci ani. Ingrijita si reparata permanent, datorita polivalentei ei aici, barca este prietenul de incredere al pescarului. Si totusi, insufletiti de dragostea pentru meseria lor, de peripetiile vietii pescaresti, acesti oameni dirzi va vor primi cu inima deschisa daca le veti cauta compania.
In Delta totul este spectaculos - rasaritul si apusul, ostroave impenetrabile de salcii, stufaris, canale sinuoase, grinduri ce rasuna de tropot de vite, siluetele greoaie ale cabanelor pescaresti, cherhanale, mori de vant uitate pe ici, pe colo, te proiecteaza intr-o parte arhaica a timpului tau, acolo unde poezia nu e intinata de nimic modern. Aici, poti uita grijile cotidiene hranindu-ti sufletul cu pacea unui tarim uitat parca intentional de civilizatia evolutiva, un tarim rupt parca dintr-un basm cu "a fost odata, ca niciodata..."
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona