Tipuri de asezari rupestre
Articol
l „Fundul Pesterii“ sau „Pestera“ - cea mai veche si cea mai importanta din punct de vedere istoric; a fost amenajata si locuita in secolele VI-IV i.e.n si refolosita in feudalismul timpuriu. Pe peretii acesteia se afla incizate sabii scurte de tip „akinakes“ folosite de sciti si persi.
l „Pestera lui Iosif“, „Piatra Ingaurita“, „Dionisie Torcatorul“, „Gaura Tatarilor“ precum si complexul rupestru Alunis.
l „Motnau“, „Sf. Gheorghe“, „Gavanele“ - datate ca apartinand secolului al XIII-lea.
l „Agatonul Vechi“, „Ghereta“, „Casoaia“ - nedatate inca, din lipsa indiciilor distruse partial sau in totalitate de agentii naturali sau de om.

Complexul rupestru Alunis se afla situat la poalele Varfului Zboiul, in satul cu acelasi nume, la 6 km de localitatea Colti. Bisericuta sapata in piatra de ciobanii Vlad si Simion la 1277 este atestata documentar in 1352 si este folosita si astazi ca lacas de cult.

Fundul Pesterii face parte din complexul rupestru „Nucu“, aflat la 2 km de satul Nucu. Asezarea a fost amenajata si locuita in secolele VI-IV i.e.n.

Dionisie Torcatorul este numele unei locuinte sapate intr-o stanca izolata in Poiana Cozanei, la 150 m de „Fundul Pesterii“. Accesul in aceasta incapere se face pe latura sudica a stancii, pe o scara din lemn.

Pestera lui Iosif este un lacas de cult sapat in acelasi masiv muntos cu Pestera lui Dionisie Torcatorul, aflat la 1 km distanta fata de acesta. Deasupra intrarii se afla incizat un peste, reprezentand simbolul paleocrestin.

Agatonul Nou este un schit rupestru atestat documentar in 1587, situat in vecinatatea Agatonului Vechi. Lacasul detine foarte multe inscrisuri din diferite perioade, printre care un pomelnic in altar, care incepe cu numele domnitorului Neagoe Basarab.

Muntii Buzaului si Vrancei, aflati in nordul judetului, renumiti pentru frumusetea spectaculoasa a peisajelor si pentru diversitatea traseelor turistice, indeamna la popas si recreere. Situata pe DN 10, la jumatatea distantei dintre Buzau si Brasov, localitatea Siriu este punctul de plecare in cele mai spectaculoase masive din judet: Podu Calului, Siriu si Monteoru. Cel mai scurt traseu pe care il pot efectua turistii aflati in aceasta zona este drumul care duce spre Varful Penteleu.
O incursiune in zona barajului Siriu este intotdeauna insotita de clipe de contemplare a peisajelor ce se remarca prin variatiunile coloristice ale padurilor si pasunilor si prin reflexiile incantatoare ale izvoarelor din acest teritoriu fabulos.
Barajul Siriu, construit din roca, steril si miez de argila, a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11,5 km si cu un volum de 155 milioane mc de apa. Lucrarile de constructie a barajului au implicat mutarea si executarea tronsonului de drum aferent (DN 10), cu aceasta ocazie construindu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m inaltime, iar viaductul Stanca Teherau strapunge stanca versantului cu acelasi nume, dand senzatia unui pod suspendat.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona