Deva
Articol
Oras nou, nascut sub „ingenioasele“ linii geometrice socialiste, Deva e un burg linistit, cald, cu parfum tomnatic. Inainte ca dreptunghiurile aspre ale blocurilor sa se iveasca din asfaltul arid, locuitorii urbei se mandreau cu vilele lor cu cerdacuri zugravite in culorile vii ale florilor. Azi, doar Dealul Cetatii mai aminteste de vremea in care toata Deva era un urias parc al florilor si inserarilor violete.

Situata pe malul stang al Vaii Muresului, asezata la 187 m altitudine, Deva este inconjurata pe trei parti de dealuri. Cele mai vechi urme materiale gasite in diferite puncte ale orasului si ale imprejurimilor dateaza din epoca pietrei slefuite. Alte obiecte din piatra, ceramica, bronz si fier, scoase la suprafata prin sapaturi arheologice efectuate pe teritoriul Devei, fac dovada dezvoltarii societatii omenesti in intreaga perioada a comunei primitive pana la daci, a caror existenta este viu atestata de urmele aflate pe terasele din Dealul Cetatii. Denumirea orasului Deva este foarte veche, ea provenind probabil de la cuvantul „dava“, care in limba popoarelor indo-europene inseamna munte, inaltime, magura, movila. Alti lingvsti sunt de parere ca toponimicul Deva isi are originea in cuvantul slav sudic „deva“, care inseamna fecioara. Prima atestare documentara legata de Deva dateaza din 1269. Punctul cel mai inalt il constituie Dealul Cetatii, situat la 371 m deasupra nivelului marii si la 184 m fata de oras. El constituie ramificatia nordica a Masivului Poiana Rusca, are forma conica si este acoperit de roci neeruptive. Pantele lui sunt acoperite cu vegetatie, care cuprinde aproape jumatate din plantele cunoscute in Transilvania. Cetatea domina imprejurimile, a jucat un rol deosebit in apararea orasului si a culoarului Mures, pe tot parcursul Evului Mediu.
In legatura cu originea Cetatii Deva, spiritul popular a creat o serie de legende. Una dintre ele atribuie ridicarea cetatilor Urloiu, Deva si Colt unor zane, fete de urias, cu parul de aur. Din documentele timpului reiese ca Deva a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, fapt dovedit de un act din 1269. Patru ani mai tarziu, aparatorii cetatii poarta prima lupta impotriva cumanilor. Asediatorii au fost infranti.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona