Hunedoara - orasul de fier
Articol
Asezare veche, centru mestesugaresc si comercial inca din Evul Mediu, renumita candva pentru iscusinta mesterilor tabacari, pielari sau cojocari, ea si-a capatat faima si prin mestesugul topirii fierului, asa cum atesta documentele secolelor XVI si XVII. Pe meleagurile hunedorene existau in 1754, pe Valea Cernei la Zlasti si Runcu, 11 ateliere pentru extras si prelucrat fierul obtinut direct din minereu sau din fonta furnalului de la Toplita.
Intrucat productia furnalului devenise neindestulatoare pentru nevoile de metal ale vremii, s-a nascut, cinci decenii mai tarziu, centrul de prelucrare a fierului de la Govajdia, nucleul Hunedoarei de astazi. Orasul-uzina, numit asa pentru ca activitatea „Siderurgica“ SA comaseaza o buna parte a fortei de munca din judet, este una dintre marile citadele ale industriei siderurgice romanesti, important centru cultural-artistic si sportiv. Atractia turistica a zonei o reprezinta Castelul de la Hunedoara, cea mai bine pastrata cladire medievala din sud-estul Europei si reprezentativ pentru arhitectura gotica laica din Transilvania.

Tot in Hunedoara se gasesc cele mai vechi monumente crestine din Evul Mediu: bisericile din Densus, Streisingeorgiu, Strei, Santamarie Orlea, Gurasada, Ribila si Criciur, capodopere ale culturii europene timpurii. In imprejurimile orasului se gaseste Lacul de Acumulare de la Cincis, comunele Teliucu Inferior - cu mine de fier exploatate din antichitate - si Ghelar, cunoscuta prin zacamintele de fier exploatate de romani. Catre izvoarele Cernei si Runcului se patrunde pe culmile domoale ale Muntilor Poiana Rusca, pitoresc tinut al padurenilor. Locuitorii sunt vestiti pentru arhitectura in lemn, originalitatea si bogatia decorativa a portului popular.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona