Cetatile din Muntii Orastiei
Articol
Cetatile dacice din Muntii Orastiei (sau mai bine zis arealul, teritoriul unde au fost descoperite aceste cetati) se gasesc in partea sud-estica a judetului Hunedoara. Fata de granitele tarii, cetatile sunt situate la distante de
200-600 km, ceea ce pentru turisti constituie un avantaj fata de alte destinatii turistice - municipiul Bucuresti, manastirile cu fresca exterioara din Bucovina, Delta Dunarii, Maramuresul, Litoralul Marii Negre sau Portile de Fier - situate oarecum excentric.
Arheologii au descoperit in Muntii Orastiei cele mai bogate urme de asezari civile si militare dacice din tara noastra. Pe un teritoriu de 200 km2, situat la sud de Valea Muresului, au fost identificate aproximativ o suta de puncte, urme de asezari de la cele mai simple, cum sunt stanele sau casele din lemn, pana la fortificatiile din piatra catarate pe varfuri de munte.
Cercetarile moderne au scos la lumina asezari civile, gospodarii, ateliere de mai multe tipuri, drumuri strabatand culmile muntilor si traversand cursurile de apa, apeducte din teracota, rezervoare de apa, canalizare, cele mai mari si mai numeroase zone sacre din Dacia, fortificatii impunatoare, de la cele traditionale facute din lemn si valuri de pamant, la fortarete puternice imprejmuite de ziduri din piatra de calcar.
In toate aceste situri a fost descoperita o mare cantitate de material arheologic extrem de divers: ceramica, unelte si obiecte de metal pretios etc. Toate aceste vestigii dovedesc existenta unei economii infloritoare, bazata pe utilizarea pe scara larga a uneltelor din fier si pe schimburi active cu regiuni apropiate sau mai indepartate, in special cu cetatile grecesti de la Pontul Euxin si cu Imperiul Roman.
Zona a fost teatrul unor batalii crancene, atat in primul razboi cu Imperiul Roman (101-102 d.H.), cat si in cel de-al doilea (105-106 d.H.).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona