COSTESTI-CETATUIE
Articol
Dealul „Cetatuia“, cu cetatea de pe culmea sa (561 m), formeaza un minunat punct de paza, cu vedere la mare departare, plasat la intrarea in masivul muntos, acolo unde valea apei Gradistea se ingusteaza deodata. Sistemul de aparare a cetatii se baza pe succesiunea a trei tipuri de fortificatii: valuri de pamant, un zid de piatra gros de 3 m, flancat de trei bastioane, si o dubla palisada ce inconjoara partea de sud a inaltimii.
Platoul cel mai inalt este ocupat de doua turnuri-locuinta construite din blocuri de piatra si caramizi, la care se ajungea urcand pe o scara monumentala. Tot aici se gasesc urmele baracilor soldatilor din garnizoana si un turn de observatie.
Pe terase au fost identificate lacasuri de cult (sanctuare), cisterne de apa etc. Timpul de realizare si de inflorire a locuirii dacice de pe dealul „Cetatuia“ - ca si intreg complexul de asezari si cetati din Muntii Orastiei - cuprinde perioada de la Burebista la Decebal (secolul I iH. - secolul I d.H.).
Distrusa in urma celui de-al doilea razboi de cucerire a Daciei de catre romani, cetatea nu a mai fost refacuta si nici locuita.
Valoarea istorica a ruinelor de pe Cetatuie este completata, din punct de vedere turistic, de locurile de belvedere pe care le ofera platoul, cu minunata panorama asupra campiei de la poale.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona