LUNCANI-PIATRA ROSIE
Articol
Dealul Piatra Rosie, cu inaltimea de 831 m, pe varful caruia se afla cetatea, se ridica izolat in fundul Vaii Luncanilor. Cetatea, ridicata din piatra, de forma patrulatera, cu laturile de 102 m x 45 m, are patru turnuri, dispuse in colturi, iar al cincilea pe mijlocul laturii rasaritene. In interior se afla o constructie de lemn ale carei baze de piatra s-au pastrat in intregime. Pentru colectarea apei necesare garnizoanei, in coltul de nord-vest al cetatii se afla o cisterna sapata in stanca. In afara incintei se observa urmele unui sanctuar, format din aliniamente de baze de coloane din piatra.
Pe panta estica a dealului, o a doua incinta cu zidurile ridicate din piatra de stanca si palisada se sprijinea cu o latura pe fortificatia de pe culme, avand in interior un drum pavat din piatra. Pe drumul de acces spre cetate erau plasate trei turnuri de paza.
Cetatea de la Piatra Rosie, parte componenta a sistemului de fortificatii dacice, avea menirea de a bara inaintarea dinspre Valea Streiului a dusmanilor care ar fi incercat sa atace capitala statului dac.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona