LOCALITATI DE ACCES:
Articol
Hateg - oras situat la 350 m altitudine, in depresiunea prinsa intre Muntii Sureanu, Retezat si Poiana Rusca.
Clopotiva - comuna aflata la circa 500 m altitudine. De aici se poate patrunde pe Valea Raului Mare, pana la cabana Gura Zlata, colonia Tomeasa si barajul de la Gura Apelor, apoi mai departe, pe la fosta cabana Rotunda, pana la Lunca Berhina si Poiana Pelegii.
Rau de Mori - comuna la 500 m altitudine, de unde se poate merge in susul Vaii Rausor (trecand prin Suseni si pe la cetatea si biserica din Colt), 12 km.
Brazi - localitate de la poalele muntelui; drum de patrundere in lungul Raului Mare (spre cabana Gura Zlata) si record dupa 3 km spre Rausor, in comuna Rau de Mori.
Santamarie Orlea - comuna aflata pe drumul national Petrosani - Hateg. De aici pleaca un drum auto nemodernizat spre Rau de Mori si mai departe la Rausor, loc de practicare a schiului.
Sarmizegetusa (555 m) - comuna aflata pe drumul Hateg - Caransebes, la 4 km de Clopotiva. Aici se afla ruinele orasului Ulpia Traiana Sarmisegetuza si un han turistic.
Ohaba de sub Piatra (400 m altitudine) - situata pe Valea Streiului, la confluenta cu Paraul Salasul. De aici pleaca drumul si marcajul spre cabanele Cascada (Carnic), Pietrele, Gentiana.
Nucsoara (600-700 m) - comuna mare pe Valea Nucsoara, poarta principala de intrare in Retezat. In drumul spre munte pot fi vizitate bisericile monument de arhitectura si ruinele unei cetati (secolele XIV-XV) aflata in satul Malaiesti.
Pui (415 m altitudine) - comuna mare, situata pe drumul Petrosani- Hateg. De aici se poate urca spre cabana Baleia, trecand prin satele Rau Barbat si Hobita (550 m).
Petrosani (650 m) - municipiu din depresiunea omonima, punct de plecare spre Lupeni, Uricani si Campul lui Neag, de unde poteci marcate sau nemarcate ajung in Retezatul Mare sau in Muntii Tulisa (partea sedimentara a Retezatului).
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona