Licoarea spumanta din tara Silvaniei
Articol
Pantecul Dealului Magura, la poalele caruia se intinde orasul Simleu Silvaniei, este strabatut de pivnitele fabricii care produce unul dintre cele mai celebre vinuri spumante de la noi din tara, „Silvania“.

Cele peste 12 ha (aproape 3 km) de galerii sapate in roca naturala de catre minerii de la Salmasag adapostesc anual cateva sute de mii de sticle de vin spumant, obtinut din cele mai bune soiuri de struguri.

Vinul este unic in lume datorita conditiilor naturale in care este pastrat pe tot parcursul procesului de fabricare, cat si datorita faptului ca intreaga operatiune de producere este manuala. Gustul desavarsit al lichidului spumant, cautat atat in Romania, cat si in Germania, Franta, Cehia, Polonia si Danemarca, se datoreaza faptului ca este suta la suta natural (fara nici un fel de compus chimic) si pentru ca timp de aproximativ 360 de zile fermenteaza in sticla proprie (de unica folosinta). Pentru realizarea unui vin spumant de calitate este nevoie de soiuri diferite de struguri, care au un anumit procent de alcool si aciditate. In primele 5-6 luni de la imbuteliere, sticlele sunt pastrate in pozitie orizontala, timp in care depunerile rezultate se asaza pe gatul si dopul sticlei. Urmeaza faza de limpezire, cand la fiecare 3, 4 zile pozitia miilor de sticle din pivnitele Silvaniei este schimbata manual, recipientul fiind invartit cu o optime si ridicat cu cateva grade.
Pentru ca vechile podgorii de pe dealurile care imprejmuiau orasul Simleu Silvaniei astazi nu mai exista, producatorii sunt nevoiti sa cumpere materia plina de prin alte parti. Reducerea culturii de vita de vie din imprejurimi se datoreaza faptului ca dupa 1989 oamenii au fost reimproprietariti cu hectarele de pamant care odata le apartinusera, dar acestora le-a lipsit forta materiala pentru a le intretine.
Cu toate acestea, vinul Silvaniei este castigatorul a numeroase medalii de aur (medalia de aur la Vaslui - 1996; medalia de aur la Timisoara - 1993) si este exportat in numeroase tari europene si chiar in Canada.

Cei care vor sa viziteze locul in care se produce vinul spumant „Silvania“ trebuie sa anunte conducerea fabricii cu cel putin 24 de ore inainte, prin fax, mail sau prin telefon. Pretul pentru un grup de vizitatori este de 200.000 lei, iar pentru o persoana este de 50.000 lei. S.C. Spumante Silvania S.A. poate pune la dispozitie si o sala de degustare, unde se poate manca.
Adresa: Str. Partizanilor nr. 45; tel.: 0260 678 636.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona