Prin imprejurimi
Articol
Plecind din Piatra Neamt si coborind spre nord vest, se ajunge La Caldari, un loc bintuit de ape, dar si de legende extraordinare. Una dintre ele povesteste ca pe aceste meleaguri ar fi trait cindva uriasi, care ar fi sapat in calcar trei cavitati enorme, pentru a se ascunde de rautatile oamenilor din imprejurimi. Pentru cei cu rezistenta de otel si nervi pe masura, la circa 12 km sud-vest de Piatra Neamt, recomandam vizitarea statiunii climaterice Tazlau, aflata linga localitatea Roznov. Pe aici si-au purtat odinioara pasii Mihail Sadoveanu, Garabet Ibraileanu, Panait Istrati si oaspeti de seama ai scriitorului Eugen Mironescu (a carui casa memoriala poate fi vizitata de catre turistii aflati in aceasta zona).
In mijlocul acestui peisaj spectaculos vizitatorul descopera o splendida biserica ctitorita de Stefan cel Mare intre anii 1496-1497. Ea poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului" si reprezinta astazi o importanta componenta a Manastirii Tazlau. Lacasul are aspect de fortareata in toata regula, fiind inconjurat de ziduri de piatra, cu metereze si contraforturi puternice, in exterior. Accesul se face dinspre partea sudica, printr-o poarta aflata sub un turn clopotnita. Complexul, zguduit si devastat de numeroasele asedii la care a fost supus de-a lungul timpului mai pastreaza inca ruine ale unei case Domnesti si ale unor chilii. Manastirea are un plan triconic, cu lateralele rotunjite, insa mai mici ca absida alungita a altarului, si contraforturi puternice la pronaos. Decoratia exterioara este compusa din doua rinduri de ocnite, sub cornisa, si un rind de firide alungite ce inconjoara cladirea pe toata inaltimea fatadelor, la impodobirea carora s-a folosit si ceramica smaltuita, frecventa in vremea lui Stefan cel Mare. Restaurata in 1859, fresca interioara a dat la iveala, sub multele straturi de tencuieli, fragmente din vechea zugraveala al fresco in care predomina culoarea rosie. Potrivit documentelor istorice, la Tazlau ar fi functionat, in secolul al XIX-lea, o veche scoala de pisari si dieci, la care erau primiti si unii copii din sat. Manastirea Tazlau a fost distrusa de un incediu in 1878, astazi raminind in picioare doar biserica amintita. Din aceste locuri, iubitorii de calatorii pot ajunge la hidrocentrala de la Bicaz, la lacul Izvorul Muntelui si in spectaculoasele Chei ale Bicazului. Turistii pot parcurge traseele Muntilor Tarcaului, peste Vf. Geamana (1442 m) sau pot face drumetii urmind salba de lacuri nascute din stavilirea Bistritei (Costisa, Zarnesti, Roznov, Savinesti).
Pe acest traseu se poate face un scurt popas la Roznov, unde, in mijlocul unui parc splendid, se ridica, zvelta si impunatoare, Biserica Sf. Nicolae, ctitorie a colonelului Gheorghe Ruset Roznovanu, important om politic la sfirsitul secolului XIX - inceputul secolului XX. Cladirea fascineaza prin proportiile-i monumentale si arhitectura sa neobisnuita, tipic ruseasca, complet diferita de cea a celorlalte lacasuri de cult moldovenesti. Nu mai pare, insa, deloc surprinzator acest element arhitectural daca ne amintim de originea Roznovenilor si de legaturile lor cu familia tarului. Atunci cind s-a pus problema inlocuirii vechiului lacas, ridicat de paharnicul Nicolae Ruset Roznovanu pe la 1759 si ruinat de desele navaliri ale turcilor si tatarilor, colonelul Gheorghe Roznovanu l-a desemnat pentru proiectul de arhitectura pe arhitectul rus Sultanoff. Noua biserica, inaugurata prin 1892, are forma unei cruci cu bratele egale, fiind cu piatra la exterior, ceea ce ii confera o nota austera si de masivitate, iar acoperisul suprainaltat este dominat de o turla bulbata, bogat ornamentata cu trei siruri de acolade in piatra. Fundatia inalta a permis construirea unui subsol spatios care serveste drept cripta funerara. Catapeteasma nu se incadreaza canoanelor obisnuite, fiind executata la Moscova, din bronz aurit. Fresca interioara, pictata de Costin Petrescu, contine compozitii de mare valoare, ce se armonizeaza, prin dispunere si culoare, cu intreg ansamblul arhitectural. Biserica a primit importante donatii in obiecte de cult de la marele duce Pavel Alexandrovici si de la tarul Nicolae al II-lea. Parcul dendrologic din jurul monumentului adaposteste Castelul Roznovanu si Hanul Roznovanu.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona