Mures
Articol
Judetul Mures este, un spatiu arhaic cu o inima a lui, unde lumina straluceste putin altfel, iar anotimpurile se scurg dupa un ritual propriu. De jur imprejur, pe toti cei 6.696 kmp ai sai, un paradis de forme si culori - un caleidoscop de pajisti si paduri, unde, aproape pe nebanuite, verdele izbucneste din albastru.

De pe piscurile vulcanice ale Muntilor Calimani (Vf. Pietrosul 2100 m, Vf. Ratitis 2022 m si Vf. Bistricior 1990 m) si Gurghiu (Vf. Saca 1776 m,
Vf. Tatarca 1689 si Vf. Batrina 1634 m), pina in mijlocul Cimpiei Transilvaniei si Podisului Tirnavelor, strabatute de apele clocotitoare ale Muresului, Tirnavei Mici, Tirnavei Mari, Gurghiului si Najului, rasare un tarim plin de fosnete si vaiete adinci, care face apel la suflet si memorie. Cine nu intelege cu ochii sufletului aceasta armonie de pamint si ape, nu are decit sa hoinareasca prin Parcul dendrologic Gurghiu ori sa adulmece aroma bujorilor de stepa de la Zaul de Cimpie.

Practic, Muresul izbucneste in trepte spre vazduh, fiind potopit de o puzderie de asezari fortificate, precum cele de la Tirgu Mures, Cristesti, Golesti, Sarateni, Sighisoara, Ideciu de Sus, Brancovenesti, Iernut, Lechinta etc. si sate traditionale inaltate in jurul unor biserici spectaculoase, cu turle indraznete. Drumurile Muresului sint vechi, traversind istoria in ritmul ostirilor dace si romane, ori ale lui Gelu si Gyula, primii intemeietori de tara. Dupa a doua jumatate a secolului al XI-lea si inceputul secolul al XIII-lea, meleagurile acestea cunosc dominatia regatului feudal maghiar care-i stramuta aici, prin secolul al XII-lea, pe secui, si la inceputul secolului al XIII-lea pe sasi. Astazi, pe plaiurile muresene convietuiesc 607.000 de persoane de etnii si religii diverse, concentrate in special in trei municipii - Tirgu Mures, Sighisoara, Reghin -, patru orase - Tirnaveni, Ludus, Sovata, Iernut - si 90 de comune cu 486 de sate. In regiune se regasesc doua parcuri naturale, noua rezervatii naturale, zeci de biserici reformate, ortodoxe si greco-catolice si, nu lipsit de importanta, 94 de unitati de cazare - 17 hoteluri, cinci hanuri si moteluri, patru campinguri, 63 de vile si pensiuni turistice, trei tabere pentru elevi cu 6835 de locuri.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona