Incursiuni dincolo de Piriul Iadului
Articol
Orasul gratarelo, cum era numit odinioara Tirgu Mures, din cauza mirosurilor imbietoare ce se rasfringeau pe dealurile din preajma sa, nu este deloc o asezare patriarhala, desi cel care isi clateste ochii privind cladirile sale ar putea fi tentat sa creada contrariul. Cei 175 de mii de locuitori ai sai, romani si maghiari, traiesc la temperatura Europei Centrale de peste sase secole. Cea mai veche constructie este biserica reformata din cetate, un simbol elocvent al perfectiunii stilului gotic. Ea a fost ridicata in secolul al XV-lea, in timpul lui Iancu de Hunedoara (Janos Hunyadi), o data cu cetatea care o inconjoara.
Calatorul care isi ia inima in dinti si trece Piriul iadului, cum a mai fost botezat riul Poklos, se poate considera ajuns in inima tirgului. Si surpriza de-abia de aici incepe! Caci, de unde, de neunde, ii rasare in fata Catedrala San Pietro din Roma. Dupa citeva momente de naucire, intelege bietul suflet sedus ca a gasit ceea ce tirg-muresenii au botezat Catedrala mica, ridicata intre 1926-1936. Pina in 1948, acest lacas a tinut de cultul greco-catolic. Citiva pasi mai incolo intilneste Prefectura, inaltata in 1907, intr-un stil secession similar celui de la Castelul de la Hunedoara. Turnul ei, inalt de 60 m, poate fi observat din orice colt al orasului. Din acelasi ansamblu arhitectural face parte si Palatul Culturii, construit intre 1911-1913, care se distinge prin acoperisul din majolica albastra-alb-roz, mozaicul monumental, basoreliefurile si frescele bogate. Podeaua holului sau impresionant este lucrata in marmura de Carrara, iar peretii sunt decorati cu doua imense oglinzi venetiene. Cea mai de pret podoaba a palatului o reprezinta, insa, Sala Oglinzilor. Astazi, cladirea gazduieste Muzeul de Arta, cu pinze ale lui Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Munkacs Mihaly, Nicolae Tonitza etc. Continuind sa mingiie asfaltul cu privirea, turistul insetat de cultura ajunge la Muzeul de Etnografie si Arta Populara, cu alte cuvinte la Palatul Toldalagy, care apartine stilului baroc si a fost ridicat intre 1759 si 1772. Cea mai impunatoare constructie veche din piata centrala este Palatul Apollo, ridicat de contele Samuel Teleki intre 1821-1822. Peste drum se afla cea mai veche si mai frumoasa casa cu etaj din oras. Ea a fost multa vreme scutita de dari si a gazduit principi si nobili straini veniti in oras. Ceva mai departe se afla Casa Gorog, un edificiu neoclasic construit in prima parte a secolului al XIX-lea.
Nici lacasele de cult nu sunt mai slab reprezentate. In plin centrul orasului se inscauneaza mindra Biserica Romano-Catolica, construita la mijlocul secolului al XVII-lea,
intr-un fascinant stil baroc. Ea dispune de un splendid amvon pictat si sculptat in lemn aurit. Un alt edificiu deosebit este Catedrala Ortodoxa, cea mai mare de acest gen din tara. Linga peretii sai acoperiti cu fresce se gaseste celebra "fintina cintatoare", inaltata in 1810. Pe vremuri cinta sase ore pe zi, gratie unui sistem de tuburi eoliene. Din nefericire, acesta a fost distrus in 1836 de o furtuna ingrozitoare.
Pe un deal care se sumeteste in plin centrul orasului, se afla cetatea medievala, cu sapte bastioane, finalizate intre 1602 si 1652. In incinta ei se afla Biserica Reformata, unde au avut loc dese intruniri ale Dietei Transilvaniei. In apropiere poate fi cercetata si Biblioteca Teleki, edificiu baroc, construit intre 1799 si 1808, sub indrumarea contelui Samuel Teleki, pe atunci cancelar al Transilvaniei. Ea dispune de un fond de peste 60.000 de volume din colectia contelui si a sotiei acestuia. Nu departe de biblioteca se afla fostul sediu al Tablei Regesti, un alt edificiu baroc, iar, la citiva pasi, Biserica Unitariana si cea a Ordinului Minorit, dedicata Sfintului Anton de Padova.
La 488 m deasupra nivelului marii se inalta Platoul Cornesti, loc traditional de odihna si agrement pentru localnici. Aici se gasesc un restaurant construit la inceputul secolului XX, un trenulet cu linie ingusta si un amfiteatru de vara. Gradina zoologica este a doua ca marime din tara si singura recunoscuta pe plan european, fiind amplasata in mijlocul unei paduri. Cel mai de jos punct al orasului Tirgu Mures este Parcul Week-end, ce se intinde pe 25 de ha de-a lungul Muresului. Amatorii de sport au in permanenta la dispozitie bazine de inot, terenuri de tenis, bowling si facilitati pentru canotaj, un pod plutitor legind uscatul de o insula unde exista un splendid restaurant si citeva bungalow-uri.
La Tirgu Mures ar mai fi multe de vazut: Casa Haller (secolul al XIX-lea, P-ta Bernardy), Procuratura Veche (1746, Str. Bolyai), Casa Kendeffy (1789, Str. Bolyai), Biserica Ortodoxa din piatra (1750, str. Azuga) si cea din lemn (1793), Casa Karnasz (secolul al XIX-lea, P-ta Petofi) sau Manastirea franciscanilor (secolele XVII-XVIII, P-ta Trandafirilor), Casa Toldalaghy (1759-1772, P-ta Trandafirilor), Sinagoga (1900, Str. A. Filimon). Tirgu Mures este locul ideal pentru plimbare ori pelerinaj sau pentru drumetii de tot felul catre Reghin, Baile Sarate Singeorgiu de Mures (foarte apreciate in curele anti-stress, datorita apelor iodate si aerului puternit ozonat), Zaul de Cimpie, cu o rezervatie de bujori de stepa, unica in Romania, Sovata, cu Lacul Ursu, cel mai mare lac heliotermic din Europa, si Taurile Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape cloruro-sodice.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona