Deva orasul de sub cetate
Articol
In timp, urmind la pas istoria zbuciumata a romanilor din cele trei provincii, Deva a avut cam aceeasi soarta cu a neamului nostru.
A avut parte de razboaie, de stapiniri straine, de asedii, de rascoale, de incendii, de distrugeri... Cu toate astea, a rezistat vremurilor, devenind astazi un oras cochet, aerisit, ce primeste cu bratele deschise pe orice calator care-i bate la porti.

Istoria orasului
Cuprinzind mai bine de sapte secole, istoria orasului este atit de bogata, incit ar tenta pe orice carturar pasionat de aceasta stiinta sa-si doreasca a-i dedica un volum. Si cu siguranta ca in primul rind pozitionarea urbei a facut sa fie teatrul atitor faceri si prefaceri umane, sociale si economice. Pentru ca Deva este asezata in Valea Muresului, linga dealul izolat si mai inalt decit valea cu aproape 200 m, incoronat deasupra cu Cetatea Devei (altitudine
371 m). Dinspre nord fac ultimul pas muntii Zarandului, iar dinspre sud muntii Poiana Rusca, valea devenind mai strimta in aceasta zona, constituind poarta Devei. Instrumente din piatra, din bronz, din fier, ca si vase de lut ars descoperite in vatra orasului si pe dealul Cetatii indica urme de viata din vremuri foarte indepartate, atestind existenta unor asezari atit din perioada comunei primitive, cit si din timpul dacilor si mai apoi al romanilor. Localitatea este atestata documentar pentru prima oara in anul 1296. In secolul al XVI-lea Deva si satele din jur alcatuiaiu un district valah cu drepturi si organizatii speciale. In secolul al XV-lea, in vremea Corvinilor, localitatea a cunoscut o perioada de prosperitate, dupa care si-a depanat linistita viata ca oras de provincie. Nu pentru multa vreme insa, caci, resedinta a nobilimii si simbol al reactiunii feudale, Deva a constituit un permanent obiectiv al luptei antifeudale a taranimii. Astfel, rascoalele taranesti din 1437, 1514, 1526 si 1784 au bulversat in tot atitea rinduri zona Devei. In 1849, dupa luptele de la podul Simeriei, orasul este ocupat pentru scurta vreme de armatele revolutionare. In zilele noastre Deva s-a transformat intr-un important centru administrativ si comercial. Constructiile si cartierele noi au dat o noua dimensiune urbei. Totodata, prin asezarea sa, localitatea se constituie intr-un important centru turistic al regiunii. Ea ofera posibilitati de comunicatie in toate directiile si spre toate locurile pitoresti ale judetului Hunedoara.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona