Biserici de lemn din tinutul Salajului
Articol
Carpatii Occidentali imprejmuiesc tinutul salajean la est si sud. In acest spatiu istoric, pe culmile impadurite ale muntilor, in zona colinara si pe luncile riurilor s-au descoperit numeroase vestigii arheologice, dovezi ale unei istorii pline de evenimente. Pe linga descoperirile arheologice, bisericile de lemn stau marturie pentru trecutul istoric, constituind o reprezentare emblematica a Salajului.
In judetul Salaj sint 68 de biserici din lemn, datate din secolele XVIII-XIX, declarate monumente de arhitectura de interes national.
Aceste biserici din lemn, pe linga vechimea si rolul lor istoric, au darul de a impresiona prin robustetea arhitecturala, supletea turnurilor care se avinta spre cer, bogatia ornamentatiei briurilor si a ferestrelor, dar mai ales a iconostaselor, si prin sensibilitatea exprimarii in pictura interioarelor.
Pe Valea Somesului se intilnesc astfel de monumente de arhitectura aproape in fiecare localitate; pe Valea Almasului, in vecinatatea cetatii medievale din Almas, este biserica din lemn din Fildu de Sus, care are cea mai inalta turla dintre bisericile de lemn din Salaj. A fost construita in anul 1727 si poarta hramul Pogorirea Sfintului Duh. Numeroase sint bisericile de lemn si in bazinul Vaii Agrijului, cum sint cele din Pausa, Romanasi, Brebi, Creaca, Borza, Poarta Salajului si Ciumarna.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona