Simleul Silvaniei
Articol
Unul dintre cele mai importante orase ale tinuturilor salajene, este orasul Simleul Silvaniei, in apropierea caruia si-au legat destinele personalitati de marca ale culturii si vietii politice ale tarii romanesti, precum Iuliu Maniu si Corneliu Coposu. Apele Crasnei strabat meleaguri a caror vechime dateaza inca din perioada dacilor si romanilor, iar vitejia, mindria si curajul lor sint trasaturi ce inca mai dainuie in sufletul localnicilor din Simleul Silvaniei.

Orasul din partea de nord-vest a Salajului, impartit in doua de Valea Crasnei, are o istorie lunga si tumultuoasa, a carei origine incepe din vremuri stravechi. Descoperirile arheologice de pe Magura Simleului, care domina si astazi asezarea, tezaurele dacice descoperite si urmele asezarilor de pe malul Crasnei sint numai citeva dovezi ale existentei unei bogate locuiri umane in zona inca din secolului al II-lea i.H. Pe orice strada a orasului unde in trecut isi aveau atelierele mestesugari, olari, cojocari, tesatori, noul isi face simtita prezenta din punct de vedere arhitectonic, dar totul este dominat de siluetele zvelte ale bisericilor romano-catolice, ortodoxe si reformate, care fac parca legatura peste toate, intre trecut si prezent. In centrul orasului se pot vedea si astazi elementele ansamblului cetatii Bathory. Secolele care au trecut peste cetate au facut ca in zilele noastre sa nu se mai pastreze decit zidurile de incinta, bastioanele de aparare si poarta principala a cetatii. Ea a fost construita in anul 1532 si a fost resedinta familiei nobiliare Bathory, din rindul careia s-au ridicat principi ai Transilvaniei, regi ai Ungariei si Poloniei. De-a lungul timpului, cetatea a suferit numeroase atacuri devastatoare din partea turcilor si tatarilor.
In epoca moderna, Simleul Silvaniei a devenit un puternic centru politic, economic si cultural al judetului. In anul 1904, aici a aparut prima publicatie in limba romana: Gazeta de Dumineca, iar cele mai prestigioase institutii economice, cum ar fi Banca Albina si Institutul de Credit Romanesc, au fost infiintate pentru prima data tot aici, in Simleul Silvaniei. De destinul Simleului Silvaniei se leaga numele unor personalitati de o deosebita importanta pentru istoria si cultura Romaniei. La citiva kilometri de oras, in localitatea Badacin, se afla Casa Memoriala a omului politic Iuliu Maniu. Aici era locul in care politicianul se retragea spre meditatie in momente de cumpana. In Simleul Silvaniei este organizat un mic muzeu in cladirea in care s-a nascut Maniu. De asemenea, in apropierea Simleului, in localitatea Bobota, se afla centrul cultural Sincai-Coposu, asezamint de cultura unde s-a incercat si s-a reusit sa se surprinda clisee din istoria, traditiile si cultura locului.
Atit in Simleu, cit si in apropierea acestuia, au fost captate surse de apa termala cu o temperatura de peste 400 C, care pot fi folosite in tratarea unor afectiuni reumatismale, ginecologice, locomotorii, dermatologice si ale sistemului osos. La numai 24 km de oras se afla statiunea balneoclimaterica Baile Boghis. Aici sursa de apa termala este captata, iar oamenii pot beneficia de tratament, atit intr-un strand in aer liber, cit si intr-unul acoperit, tratament supravegheat de personal medical. Turistii pot beneficia de servicii de cazare si masa la Hotelul "Trifoias" din statiune, in camping sau la pensiunile turistice din sat.
In drum spre Zalau, trecand prin Sarmasag, pe raza localitatii Guruslau, pe Dealul lui Mihai se gaseste monumentul ridicat in amintirea domnitorului Mihai Viteazul si a ultimei sale victorii in batalia purtata, aici, in 3 august 1601, pentru infaptuirea unirii celor trei Tari Romanesti, cu armatele lui Sigismund Bathory. Monumentul este opera artistului Victor Gaga.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona