Carpatii... la vreme de iarna
Articol
Muntele, tinut al minunatelor frumuseti, ne atrage si ne incinta prin diversitate si autenticitate. Parca mai mult ca oriunde, aici natura nu s-a zgircit cu darurile ei, bucurind ochii si sufletul drumetului negrabit, pasionat de miraculoase creatii.

Piscurile Carpatilor, care nu au alt hotar decit cerul, sint cele dintii paminturi sarutate de soare in diminetile senine. Carpatii romanesti mai inseamna tezaur de traditii si plaiul Mioritei. Dupa ce-si scalda culmile in roua de stele, Carpatii coboara in temple mai joase, pierzindu-si parca anume semetia in dulceata si cumintenia dealurilor domoale si a cimpiilor.
Dar, la vreme de iarna, Carpatii au un farmec aparte. Peste intinderile lor albe domneste tihna si singuratatea, privirea poate rataci asupra uriasilor de piatra ce par estompati de picla departarilor, iar gindul te poarta inapoi la basmele copilariei.
Poate ca nu cunoastem atit cit ar trebui iarna in muntii si padurile noastre. Din nefericire, nu ne pasioneaza inca indeajuns chemarea zapezilor, a potecilor si a drumurilor troienite, limitindu-ne de cele mai multe ori la placerea nu scutita de comoditate a coboririlor serpuitoare pe pirtiile special amenajate pentru schi. Cine nu a mers pe o poteca printre brazii cu ramurile incovoiate de greutatea zapezii intr-o zi de iarna, nu-si poate inchipui transfigurarea mantiei verzi intunecate, cu straluciri care merg de la viul marginilor de poiana cind soarele este la amiaza, pina la violetul amurgului.
Priviti, intr-o zi de iarna cu soare mult si aer pur, de pe promontoriul Clabucetului de linga Predeal, spre Bucegi, Piatra Craiului, Postavar, Piatra Mare si Girbova si veti avea o panorama de o neasemuita maretie. Chiar si atunci cind ceata isi arunca faldurile spre Valea Prahovei, a Risnoavei sau a Timisului, peisajul nu-si pierde din splendoare, mai ales cind din involburarea ceturilor se inalta rosietice Acele Morarului, creasta dantelata a Pietrei Craiului sau piscurile semete sub pulberea fuioarelor de zapada ale Fagarasului.
Va invit sa cunoasteti Carpatii la vreme de iarna si sa schiati nu numai pe pantele Postavarului, Clabucetului si ale Bucegilor, ci si in Banat, pe Muntele Mic, in muntii Coziei, Leaotei, Fagarasului, in Apuseni in imprejurimile Abrudului, ale Cimpenilor la Stina de Vale sau Baisoara, in muntii Calimani, Birgaului sau Rodnei, in Paring la Straja, in Semenic, Rarau si Giumalau, sau in Maramures la Borsa, Mogosa, Suior si Izvoarele, in Retezat si inca in multe alte locuri de basm, si am convingerea ca veti iubi deopotriva muntii si schiul.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona