Avalansa - Pericolul alb
Articol
Reguli cu privire la prevenirea avalanselor
Cel ce doreste sa urce pe munte trebuie sa stie ca pericolul de declansare a unei avalanse este ridicat in urmatoarele situatii:
dupa ce a nins abundent;
dupa ce vremea s-a incalzit;
daca ninsorile, desi reduse cantitativ, au fost insotite de vint.
Perioada cea mai putin periculoasa pentru practicarea schiului, alpinismului etc. este luna martie. In zilele insorite de primavara, orele de dimineata sau de seara prezinta un risc minim de declansare a avalanselor, fata de orele amiezii, cind zapada se inmoaie si astfel riscul declansarii acestora devine iminent.
Fetele sudice, unde soarele are un rol important la stabilizarea straturilor de zapada, sint mai putin periculoase in lunile decembrie, ianuarie si februarie. In ceea ce priveste versantii nordici (versantii din umbra) acestia sint mai siguri in lunile aprilie si mai, fata de versantii sudici, care beneficiaza de soare puternic.
Crestele, spinarile, zonele cu denivelari, muchiile vor fi utilizate pentru coborire sau urcare. Se va evita utilizarea culoarelor, vilcelelor, zonelor netede sau ierboase.
Pentru a evita declansarea unei avalanse, vaile vor fi trecute pe firul lor si nu pe versanti, acestia fiind periculosi, cu precadere la baza culoarelor ce coboara din crestele vecine vaii.
O panta periculoasa va fi traversata cit mai sus posibil. Daca o panta este dominata de stinci, atunci ea va fi traversata pe sub piciorul stincilor, unde, de regula, exista o pirtie mica intre perete si stratul de zapada.

Masuri privind atitudinea membrilor echipei
In zonele care prezinta risc se va calca cu pasi mari, in aceeasi urma. Cind pericolul se apreciaza ca fiind mare, se recomanda sa se scoata schiurile, deoarece daca taiem zapada cu acestea, riscul declansarii avalansei devine iminent. Un alt avantaj este ca, o data pornita avalansa, fara schiuri putem lupta mai usor pentru a ne mentine la suprafata.
Distanta care trebuie pastrata intre coechipieri, in zonele periculoase, este de 10-15 pasi. Traversarea unui culoar se va face pe rind, ceilalti coechipieri fiind pregatiti sa intervina la nevoie. Inaintarea se va face in liniste, iar o persoana din grup va ramine mai la distanta, pe post de observator.
Daca se traverseaza o panta ce prezinta riscul declansarii unei avalanse, echipa nu se leaga niciodata in coarda, deoarece membrii prinsi in avalansa nu se vor mai mentine la suprafata, astfel coarda tragindu-i pe toti in virtejul zapezii.
Daca se traverseaza un culoar ingust, este util sa se foloseasca legarea in coarda, caci in acest caz si cel de afara este asigurat.
Atunci cind se intra in zona periculoasa, se va pune gluga pe cap si se vor inchide fermoarele, capsele. Nasul, gura si urechile vor trebui astupate in cazul in care zapada este prafuita. Se vor desface legaturile de la schiuri, iar miinile se scot din curelele betelor de schi.

Cum trebuie sa se procedeze pentru salvarea din avalansa
Dupa producerea avalansei, stratul de zapada, indiferent de consistenta sau de conditiile de declansare va aluneca o anumita perioada de timp cu o viteza mai mica, care treptat se amplifica. In aceasta perioada cel surprins va incerca sa se mentina la suprafata, va cauta sa se debaraseze de rucsac, bete, piolet si sa-si desfaca legaturile de la schi sau de la rachetele pentru zapada.
Daca avalansa este din zapada prafuita, cel in cauza va trebui sa-si acopere nasul si gura cu un fular pentru a evita pericolul de asfixiere. Atunci cind avalansa se opreste, cel prins in aceasta va cauta sa se elibereze prin indoirea bratelor deasupra capului.
De cele mai multe ori celor prinsi in avalansa li se perturba simturile, astfel ei nu mai stiu in ce pozitie sint si unde e josul ori susul. Pentru a afla incotro este susul se recomanda sa scuipe sau chiar sa urineze.
Desi zapada este fonoizolanta, trebuie sa ne facem auziti de salvatori. Modul in care zapada absoarbe sunetele este diferit, de aceea se recomanda sa strige scurt si pe un ton inalt.
Desi sint multe de facut, trebuie actionat cu calm, insa rapid, corect si energic.
Lipsa de aer este un factor care determina decesul in avalansa. Aceasta este cauza cea mai frecventa care determina moartea, insa nu singura.

Traumatismele
Mecanice - cind avalansa loveste victima de copaci, de stinci. Traumatisemele mortale mai sint produse si de desprinderea placilor de zapada inghetata.

Barotraume - datorate presiunii.
O presiune foarte mare, care conduce in cele mai multe cazuri la decesul victimei, este avalansa declansata intre doi versanti apropiati, sub forma unui git de pilnie. Avalansele cu zapada prafuita pot produce barotraume prin efectul de suflu, putind provoca explozia plaminilor.

Asfixia imediata - apare atunci cind caile respiratorii superioare sint acoperite de zapada.
De asemenea asfixia imediata mai este produsa si de microcristale de gheata din avalansele prafuite, daca victima are caile respiratorii neprotejate. Astfel, norul, din cauza presiunii, intra in plamini, producind sau oprirea respiratiei (blocarea miscarilor respiratorii) sau un fel de inec la nivelul alveolelor pulmonare.

Asfixia lenta este datorata insuficientei oxigenului din aerul respirat.
Hipotermia apare mai rar, deoarece victimele sint in cele mai multe cazuri bine echipate, iar zapada izoleaza de frig. Hipotermia se produce in apa rece mult mai rapid.
Primul ajutor

Capul accidentatului se va elibera complet;
Gura si nasul se vor curata de zapada, iar apoi accidentatul va fi transportat intr-un loc sigur.
Daca nu si-a pierdut cunostinta, acesta va fi protejat contra frigului cu ajutorul paturilor si ceaiurilor calde. Pentru a evita pericolul de sufocare prin vomitare, accidentatul va fi intins pe burta. Daca victima si-a pierdut cunostinta, insa mai respira, nu i se vor mai administra ceaiuri, insa in rest se va proceda ca mai sus.
Daca victimei i s-a oprit respiratia, se vor elibera caile respiratorii de zapada. Se va face respiratie artificiala, aplicindu-se procedeul gura la gura. Corpul va fi protejat impotriva frigului, iar pieptul va fi masat in dreptul inimii.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona