Info Turism
Articol
La Natiunile Unite,
Turismul a capatat aviz favorabil
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat, recent, Rezolutia A/RES/58/232/ 23 decembrie 2003, prin care Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) devine o agentie specializata in cadrul Natiunilor Unite. Potrivit lui Francesco Frangialli, Secretarul General al OMT, turismul va fi considerat de acum inainte pe picior de egalitate cu celelalte activitati majore ale umanitatii: industria, agricultura, invatamintul si cultura, sanatatea si munca, ceea ce va conferi institutiei noastre un statut similar cu cel al UNIDO, FAO, UNESCO, WHO sau ILO. Rezolutia aceasta reprezinta nu numai un pas important pentru OMT, ci si pentru intreaga industrie turistica internationala.
Decizia de transformare a Organizatiei Mondiale a Turismului intr-o agentie specializata a Natiunilor Unite a fost luata, pe 20 octombrie, in cadrul Adunarii Generale a OMT de la Beijing, si reconfirmata pe 7 noiembrie la New York, in timpul lucrarilor Adunarii Generale a celei de-a Doua Comisii a Natiunilor Unite.Madridul lanseaza o biblioteca gratuita
www.wtoelibrary.org este adresa de Internet la care poate fi accesata biblioteca virtuala inaugurata, zilele trecute, la sediul central din Madrid al Organizatiei Mondiale pentru Turism (OMT). Baza de date contine peste 250 de rapoarte publicate de-a lungul timpului de forul international si poate fi consultata, in mod gratuit, de reprezentantii tuturor celor 142 de state membre. Institutiile afiliate la OMT sau utilizatorii individuali vor avea acces doar la referate ale principalelor documente. Printre materialele de referinta din noua biblioteca se numara si Cartea Turismului, o lucrare de referinta care ofera date statistice valoroase privind activitatea tarilor membre.


Proiectele MTCT,
din nou la rampa
Forumul cu tema Parteneriatul Public Privat - oportunitati pentru investitii majore in Romania, sustinut, recent, de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, sub patronajul primului ministru Adrian Nastase, a reunit, in incinta hotelului Athene Palace Hilton, reprezentanti ai institutiilor financiare internationale - BERD, BEI, EximBank USA, MIGA USA etc., ai Delegatiei Comisiei Europene si ai ministerelor Administratiei si Internelor, Apararii Nationale, Agriculturii, Apelor, Padurilor si Mediului, Finantelor Publice, Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Economiei si Comertului. Printre participanti s-au numarat si ambasadorii statelor membre UE, SUA, Japoniei, Chinei si Israelului, precum si lideri ai unor companii internationale.
Subiectele abordate s-au referit la legislatia in domeniu, recuperarea investitiei, impartirea riscului intre partenerul public si privat, scheme de finantare si, mai ales, la proiectele de investitii in Romania, in sistem PPP. Astfel, au fost analizate planurile de reabilitare ale autostrazilor Bucuresti-Ploiesti, Bucuresti-Pitesti, tronsoanelor Comarnic-Predeal si Predeal-Brasov, de constructie a podului suspendat peste Dunare, de la Braila, si extinderea centurii rutiere a capitalei la patru benzi de circulatie. De asemenea, au fost prezentate proiectele de constructie ale unei centrale eoliene in portul Constanta si de amenajare a Centrului Dambovita, in spatiul fostei Case Radio.


Infrastructura de calibrul 81... milioane de euro
Doua contracte de importanta capitala au fost semnate, cu putin timp in urma, la sediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Este vorba de Constructia sectorului IV, Drajna - Fetesti, al autostrazii Bucuresti - Constanta, km 97+300 - km 133+900 si Reabilitarea sectorului V, Fetesti - Cernavoda, al autostrazii Bucuresti-Constanta, km 133+900-km 151+480, finantate de Guvernul Romaniei (25%) si Comunitatea Europeana, prin facilitatea ISPA (75%). Valoarea totala a celor doua proiecte se va ridica la circa 54,50 milioane de euro, pentru Drajna -Fetesti, si la 26,50 milioane euro pentru segmentul Fetesti - Cernavoda.
Potrivit specialistilor, lucrarile de executie urmeaza sa fie finalizate pina in iunie 2005 (pentru sectorul V), respectiv decembrie 2006 (pentru sectorul IV).


CNIT a tinut cursuri pentru o... delegatie siriana
Nicu Radulescu, Secretar de Stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a avut o intrevedere cu o delegatie oficiala a Ministerului Turismului din Republica Araba Siriana, care a efectuat o vizita de documentare turistica in Romania. Evenimentul se inscrie in seria actiunilor bilaterale, desfasurate in baza Acordului de colaborare in domeniul turismului si a memorandumului incheiat de guvernele celor doua tari, in octombrie 2002.
Delegatia si-a exprimat intentia de a participa, dupa excursiile de informare organizate la Sinaia si Brasov, la cursurile de pregatire sustinute de Centrul National de Invatamint Turistic. Printre subiectele de real interes pentru sirieni s-au numarat metodele de eliberare a licentelor, controlul calitatii serviciilor de hotelarie si restauratie, strategiile de promovare si monitorizare a circulatiei turistice internationale spre/si din Romania, pentru turistii romani si straini.


Casa Radio
va avea un alt look
Un hotel de lux cu 300 de camere, sali de conferinta, restaurante, magazine, un complex rezidential cu 200 de apartamente, un spital si o parcare, spatii pentru birouri si galerii comerciale (supermarket, sali de cinema, bowling, restaurante) vor fi amenajate, in curind, in fostul sediu al Casei Radio.
Contractul cadru a primit, deja, avizul favorabil al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, lucrarile urmind sa inceapa in primavara aceasta.


FITUR 2004, inovatie
in turismul international
Zilele acestea, la Madrid, s-a desfasurat cea de-a XX-a editie a Tirgului International de Turism, FITUR 2004. Evenimentul, organizat de IFEMA, a fost structurat pe patru sectiuni distincte: FITUR Activ, dedicata turismului cultural si de aventura, precum si sportului extrem, FITUR Know-how, care aduce in prim-plan cele mai avansate produse tehnologice si de consultanta specializata, FITUR Conferinte, destinata turismului de business & incentive, si FITUR Rezidential, conceputa pentru travel-agentii care ofera circuite urbane.
Romania nu a lipsit nici de la aceasta editie, printre expozanti numarindu-se Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, lantul hotelier Best Western, hotelurile Sinaia si Fenyo Hunguest, dar si agentiile de turism CMB Travel, Jainfo Tours, Expert Tours, Fantastic Tours si Mondial Tourism & Transport din Bucuresti, respectiv Corbet Transair din Tirgu Mures.


Romania a fost prezenta din nou la Ferien Messe
Complexul expozitional de la Viena a gazduit cea de-a XXI-a editie a tirgului de turism Ferien Messe, la care a participat si Romania. Printre personalitatile care au vizitat deja standul tarii noastre se numara Brigitte Weis, director al tirgurilor de turism de la Viena si Salzburg, si cunoscutul jurnalist Otto Meixner, seful revistei Besse Wohnen (publicatie cu peste 500.000 de cititori). Romania a redevenit o destinatie turistica la moda, mai ales pentru iubitorii de cultura si natura. Numarul austriecilor care viziteaza Romania a crescut constant. Standul din acest an este deosebit de atragator, functional si impunator - a declarat, cu acest prilej, Brigitte Weis. La rindul sau, Otto Meixner a apreciat ca s-a facut un salt extraordinar, cresterea nivelului si calitatii prezentarii Romaniei fiind spectaculoasa.


Un hotel de 3 stele, cu o inima de 5 stele
Clasificat la 3 stele, hotelul Roberto din Sinaia, inaugurat recent de Secretarul de Stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Nicu Radulescu, dispune de tot confortul si dotarile specifice standardului de 5 stele. Toate cele 16 camere - 13 duble si 3 apartamente - sint perfect utilate, fiecare avind propria ei individualitate. Remarcabile sunt designul original, managementul judicios al spatiilor si decoratiunile Art Nouveau, cu influente de rustic-medieval, specific transilvanean. Peisajul este completat de o sala de conferinte, un bar de zi, un restaurant-crama cu 100 de locuri, o sala pentru fitness si sauna.
Complexul se adreseaza, asa cum declara cu umor presedintele Marian Nicolae, tuturor celor care doresc sa se simta ca acasa, indiferent ca sunt oameni de afaceri sau turisti. Este o regiune superba si ma bucur sa salut aparitia acestui nou hotel, mai ales ca a fost inaugurat dupa o perioada destul de lunga de constructie, circa doi ani - a marturisit Nicu Radulescu.


Trenurile zapezii salveaza domeniul schiabil
Caile Ferate Romane au introdus, zilnic, pentru perioada 14 decembrie 2003 -1 aprilie 2004, patru trenuri Intercity care leaga Bucurestiul de Valea Prahovei in numai doua ore. Pretul este de circa 200.000 de lei /calatorie, iar studentii si elevii au reduceri de la 25.000 la 100.000 lei. La ora actuala, pe ruta amintita functioneaza alte trei garnituri Sageata albastra. Pentru Brasov, CFR opereaza cu doua Intercity, amenajate si echipate de compania Alstom, care acopera traseul in doua ore si jumatate.
Hotline pentru reclamatii
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a decis sa puna capat blocajelor telefonice produse de numarul mare de sesizari si reclamatii venite din partea turistilor. In acest sens, acestora li s-a pus la dispozitie o linie de urgenta, apelabila zilnic intre orele 8.00 si 18.00. Numarul recent introdus este :
021-410.12.95.


Statisticile nu sint incurajatoare
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) au anuntat recent ca numarul turistilor straini care au vizitat Romania in perioada sarbatorilor de iarna s-a ridicat la aproximativ 6.000, ceva mai putini decit in perioada de referinta a anului trecut. Majoritatea, sositi din Franta, Belgia, Germania, Italia si Japonia, au ales drept destinatii de iarna regiuni cu valente arhaice precum Maramuresul si Nordul Moldovei. La fel de atractiva s-a dovedit si Valea Prahovei, luata practic cu asalt la deschiderea sezonului. Cu toate ca hotelurile s-au dovedit si de data aceasta neincapatoare, se pare ca la mare moda au fost pensiunile rurale de 2 si 3 margarete. Proprietarii acestora, amenintati de concurenta din ce in ce mai acerba, au conceput programe atractive de sarbatori si au organizat, alaturi de traditionala taiere a porcului, drumetii pe trasee montane ori vizite la obiective turistice de interes local.


Piatra Neamt isi face
o pirtie de milioane
Primaria Piatra Neamt a dezvaluit, in urma cu putin timp, ca intentioneaza sa dezvolte un proiect de amenajare a unei noi pirtii de schi, a unui patinoar si a unui hotel, pe Masivul Cozla, in apropierea orasului. Proiectul vizeaza, de asemenea, reabilitarea infrastructurii rutiere. Valoarea totala a investitiilor, finantate de la bugetul local si din fonduri nerambursabile PHARE, se va ridica la 7 milioane de euro. Potrivit primarului Ion Rotaru, lucrarile vor incepe anul viitor si vor fi terminate pina in 2007. La ora actuala, cea mai apropiata pirtie de schi se afla in statiunea Durau, la circa 86 de km de municipiu.


, iar Duraul - sat de vacanta
Moda proiectelor a cuprins si micuta statiune Durau, situata pe versantul sudic al Muntilor Ceahlau, linga vestita Casacada Duruitoarea. Primarul Constantin Schiopu a declarat, cu ocazia unei caravane turistice organizate de Ministerul Culturii si Cultelor si revista Cultura&Turism.ro, ca intentioneaza sa construiasca un sat de vacanta cu 40 de vile si o capacitate totala de cazare de 240 de locuri , in vecinatatea localitatii. Din datele initiale, s-ar parea ca proiectul va avea o valoare totala tot de 7 milioane de euro, dar, numele investitorului, o firma americana, nu a fost, inca, dezvaluit.


Regia Nationala a Padurilor alege, pina la urma, turismul
Dupa ce a preluat, in 2003, activele fostei Societati Nationale Cai de Rasa, respectiv 16 herghelii cu un efectiv de 3.800 de exemplare, dintre care 2.080 sint incluse in patrimoniul genetic national, RNP (Regia Nationala a Padurilor Romsilva) s-a decis sa se ocupe serios de turismul ecvestru. In acest sens, a trecut la conceperea unei ample strategii de introducere a cailor in circuitul turistic.
Pentru inceput, RNP si-a propus sa lanseze un Ghid de turism ecvestru si sa creeze programe interesante de leasure. Prima herghelie supusa transformarilor va fi cea de la Simbata, din Muntii Fagaras, unde sint crescuti celebrii lipitani, foarte apreciati in manejurile si scolile de la Viena si Madrid. Apoi, va veni rindul celor de la Tg. Mures (proiecte de ameliorare in valoare de 12 miliarde lei), Mangalia (10 miliarde de lei), respectiv Slobozia (3 miliarde), unde se va deschide si o scoala de echitatie. Printre atractiile ce ar mai putea fi oferite se numara plimbarile cu trasura si sareta, traseele cu cai si lectiile de calarie.


60 de milioane de dolari, pentru o gara la Sighisoara
Am discutat proiectul de reabilitare si modernizare a garii din Sighisoara, un oras cu o arhitectura veche, si am tinut cont ca proiectul de constructie al garii sa fie integrat in arhitectura orasului. Pentru aceasta se vor folosi materiale de constructie care sa pastreze aparenta de vechime a garii. Prin aceasta modernizare vom urmari valorizarea spatiilor sale comerciale si cresterea fluxului de calatori. In acest moment, proiectul se afla in lucru si a fost facut anuntul de licitatie pentru constructie. Lucrarile vor incepe pina la data de 15 mai 2004 - a declarat, recent, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea. Proiectul este parte integranta a programului de reabilitare si modernizare a 15 gari, prevazut in H. G. 1254/2002. Valoarea totala a investitiei se va ridica la 60 de milioane de dolari.
Zarnestiul mai face un pas catre ecoturism
Asociatia de Ecoturism din Romania, in colaborare cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a organizat, cu putin timp in urma, la Zarnesti, simpozionul cu tema - Anul 2004, primul pas in promovarea ecoturismului din Romania pe plan international.
Prezent la eveniment, secretarul de stat Nicu Radulescu a subliniat ca: incepind cu anul 2004, Romania intentioneaza sa devina o destinatie ecoturistica pe plan european si mondial. Exista deja citeva exemple de produse ecoturistice vindute pe plan international. Ma refer la programul legat de carnivorele mari de la Zarnesti, programele de ecoturism promovate de Parcul National Retezat, cele din Muntii Apuseni sau Delta Dunarii. Romania dispune de un potential turistic extraordinar. Avem paradisul pasarilor din Delta Dunarii, o treime din populatia de carnivore mari din Europa, peste 14.000 de pesteri, activitatile traditionale in zona rurala si, nu in ultimul rind, ospitalitatea localnicilor. Acestea trebuie conservate, dar si utilizate intr-un mod durabil.Interdictii, la Vama Veche
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va finanta, in colaborare cu Consiliul Judetean Constanta, Consiliul Local al comunei Limanu, Asociatia pentru conservarea ariilor protejate bio-cultural - Miscarea Salvati Vama Veche, Government Reform And Sustainable Partnerships (GRASP), Academia Catavencu, Grupul de explorari speologice si subacvatice, Oceanic Club Constanta, Blue Planet si Discovery, elaborarea unui PUG al comunei Limanu, cu termen de finalizare iunie 2004. Masura, care presupune interdictia de a se construi la mai putin de 300 de metri de plaja, in zona Vama Veche si 2 Mai, a fost luata pentru a se evita pericolul alterarii definitive a sitului.
Pentru multi a devenit o traditie sa mearga la mare la Vama sau la 2 Mai. Turistii care vin aici sint cei care iubesc zona asa cum era acum citiva ani. De aceea am cerut Consiliului Judetean sa ia masuri pentru suspendarea temporara a emiterii de autorizatii de construire, pina cind va fi gata actualizarea Planului Urbanistic General al comunei Limanu si a Regulamentului Local de Urbanism. Incercam sa oprim degradarea litoralului si sa-i facem fericiti pe traditionalistii care s-au indragostit de atmosfera de acolo, cei care intind corturile pe nisip si dau petreceri pe plaja - a marturisit Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.Premiile AJTR pe 2003 s-au decernat intr-un Lac de Verde
Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania a organizat la Complexul turistic Lac de Verde, din Breaza, gala de premiere a profesionistilor si ziaristilor din turism pe 2003. Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a editie, a fost structurat pe doua sectiuni - prima dedicata personalitatilor din domeniu, cealalta - jurnalistilor.
Cei mai importanti laureti au fost ministrul Miron Mitrea, caruia i s-a decernat premiul Miracolul Deltei pentru Programul de infrastructura destinat relansarii in circuitul international a Deltei Dunarii, si fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon, care a intrat in posesia trofeului Adio, dar ramin cu tine!, pentru crezul si fidelitatea sa fata de industria vacantelor.
La Sectiunea pentru ziaristii de turism s-au remarcat Elisabeta Iosif, de la Societatea Romana de Radiodifuziune, care a primit Premiul de excelenta pentru intreaga cariera publicistica, Ion Teleanu, de la ziarul Curentul, recompensat cu Premiul Stiloul de Aur, pentru stil incisiv, informatie inedita si analiza pertinenta. Premiul Anda Raicu, acordat pentru performante promitatoare in profesie a revenit lui Liviu Iancu, de la cotidianul National. Alte premii au fost acordate lui Sorin Burtea, TVR1, Carmen Andrei, Romania Libera, scriitorului Vasile Baran si maestrului in arta fotografiei Florin Andreescu.Air France lanseaza destinatii noi
Capitala Guineei Ecuatoriale, Malabo, numita odinioara Santa Isabel, Pointe Noire (Congo), Canton (China), Tallin (Estonia), Bremen (Germania) si Valladolid (Spania) sint noile destinatii incluse in programul de zbor al Air France, lansat in ianuarie 2004. Spre Malabo vor fi operate, incepind cu 28 ianuarie, doua curse saptaminale, miercuri si joi, avind ca punct de plecare aeroportul Charles de Gaulle 2E din Paris, iar in Pointe Noire se va ajunge lunea si vinerea, incepind cu 30 ianuarie. Alte cinci zboruri saptaminale vor lega Cantonul de Paris. In Europa, serviciul aerian catre Tallin este asigurat, de trei ori pe saptamina, de Estonian Air, cu zboruri de pe aeroportul Paris - Charles de Gaulle 2B. Bremenul, un oras medieval prin definitie, este operat cu trei curse zilnice, in timp ce Valladolidul, capitala provinciei Castilia si Leon, cu doua. Noutati exista si pentru Romania, unde tarifele pe destinatiile Madrid, Barcelona, Londra, Lisabona, Zurich, Geneva si Frankfurt au fost stabilite la 300 de euro, pentru perioada 1 - 29 februarie.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona