Caravana CULTURA&TURISM.RO
Articol
O Caravana strabate Moldova ...

Ministerul Culturii si Cultelor in calitate de finantator si Media Connecting People, in calitate de editor al revistei Cultura & Turism.ro au organizat Caravana Cultura si Turism.ro in Bacau si Neamt, doua judete moldave cu potential turistic important.
Evenimentul a inceput in judetul Bacau, primul popas fiind facut la Biserica Borzesti, situata in apropierea municipiului Onesti. Considerata una din cele mai frumoase ctitorii ale lui Stefan cel Mare, veche de 510 ani, biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, impresioneaza prin alura impunatoare, sobrietatea si eleganta atribuite de vrednicul ei fondator. Caravana s-a oprit, apoi, la Biblioteca Radu Rosetti, considerata mindria onestenilor. Mutata intr-un sediu nou, modern (2.450 mp), dotat cu toate facilitatile, ea dispune de un fond de peste 200.000 de documente - monografii, publicatii periodice, documente grafice, lucrari de arta etc. Caravana si-a urmat traseul si a poposit in Tirgu Ocna, oras situat in judetul Bacau, intr-o zona depresionara, la contactul dintre munti si dealuri. Aflat la confluenta dintre apele Slanicului cu ale Trotusului, Tirgu Ocna se afirma ca singurul centru de exploatare a sarii din Moldova. O atractie deosebita in acest oras o constituie parcul Magura, in incinta caruia au fost descoperite, in anul 1846, primele izvoare de ape minerale. Nu poti ajunge la Tirgu Ocna fara sa cobori, la o adincime de 130 m, in renumita salina in care se realizeaza un tratament miraculos impotriva astmului. Prima zi a programului Caravanei s-a incheiat ca-n povesti. Surpriza a constituit-o concertul sustinut de Corul Madrigal, la Centrul de Cultura Rosetti Tescanu - George Enescu. Gazda peste noapte a ziaristilor a fost Slanic Moldova, oras situat pe valea ingusta a piriului Slanic, in Carpatii Orientali. Altitudinea (510 m), peisajul fascinant pentru amatorii de drumetii si iubitorii de natura, calitatile curative ale izvoarelor de ape minerale, eleganta stilului arhitectural si cadrul natural nealterat fac renumele statiunii, comparata adesea cu destinatii reputate ca Vichy sau Karlovy Vary.

Periplul prin judetul Bacau a continuat a doua zi cu vizitarea Palatului Ghica de la Comanesti, a monumentului DADA din Moinesti, dedicat lui Tristan Tzara, culminind, in final, cu o aventura pe cinste, la pista de karting din Bacau. Cosiderata o mindrie a comunitatii bacauane, complexul Selena Karting Club, intins pe o suprafata de 9 ha, include cele doua piste, oferind, totodata, 200 de locuri de campare si 32 de boxe complet amenajate, iluminate pe timp de noapte, restaurant, un club, o pista de agrement. Oferta este completata de un motel cu 17 camere si un restaurant- terasa, construite la inalte standarde de calitate.
Dupa o delectare bine venita la karturi, membrii Caravanei au trecut granita dintre judetele Bacau si Neamt si au innoptat la Hotel Ceahlau, din Piatra Neamt. Oferta culturala din ziua urmatoare a fost completata de o plimbare prin centrul vechi, vizitarea Muzeului de Etnografie si a celui de Arta; apoi, s-a poposit la minastirile Agapia si Varatec. Cea dintii, denumita si Agapia din Vale, a fost construita intre 1642 si 1644, de catre hatmanul Gavriila, fratele domnitorului Vasile Lupu. Pictura bisericii are o mare valoare artistica, purtind semnatura lui Nicolae Grigorescu. De asemenea, de Varatec se leaga alte doua nume celebre: Mihai Eminescu si Veronica Micle.
Din programul Caravanei nu a lipsit nici Schitul Durau, nici Cetatea Neamtului. Invocat in scrierile lui Alexandru Vlahuta, lacasul de cult isi pastreaza si astazi frumusetea si maretia. Zidit din piatra si caramida, schitul se constituie intr-o realizare importanta, prin calitatea frescei pe care Nicolae Tonitza si elevii sai au realizat-o in tehnica encaustica. La rindul sau, Cetatea Neamtului impresioneaza prin valoarea sa arhitecturala exceptionala. Aparitia si existenta sa sint strins legate de istoria locului, a carui vechime coboara cu aproximativ sapte milenii in negura timpului.
Din pacate pentru cei care au alcatuit caravana, periplul bacauano-nemtean s-a incheiat prematur. Naturii, care a fost generoasa cu locurile acestea, i s-a adaugat spiritul cald al sufletului moldovean si o traditie pe masura.
Pentru o luna, Caravana s-a oprit. Asteptam noi provocari, carora sa le raspundem.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona