Busteni - poarta de intrare in Bucegi
Articol
Asezata pe cursul superior al riului Prahova, pe ambele maluri ale acestuia, strajuita de Muntii Bucegi la vest si Baiului la est, statiunea Busteni a luat nastere la inceputul secolului al XIX-lea, pe drumul comercial care facea legatura intre Muntenia si Transilvania. Locul pe care s-a dezvoltat statiunea Busteni a atras intotdeauna prin frumusetea salbatica a zonei, prin calitatea deosebita a apei si a aerului, dar si prin pozitia geografica favorabila.
Este de remarcat faptul ca pe o harta ruseasca de la 1835 si mentionata de profesorul George Vilsan apare urmatoarea insemnare: ...drumul urca de la Sinaia, trece pe linga Slonul de Piatra (catun format in jurul hanului cu acelasi nume), Dragusesti (20 familii) si Trestiei (29 familii), trecind apoi spre catunul Intre Prahove (astazi, orasul Azuga) si pina la Predeal.
Cele trei catune mentionate mai sus, Slonul de Piatra, Dragusesti si Trestiei, au stat la baza formarii orasului Busteni.
Constructia soselei Cimpina - Predeal, in 1846, si lucrarile la calea ferata Ploiesti - Predeal, inaugurate in 1879 de catre firma franceza Guilla, au contribuit mult la dezvoltarea localitatii.
In anul 1882, fratii Karl si Samuel Schiel, originari din Risnov, au infiintat fabrica de hirtie care a avut o mare importanta in viata economica a orasului Busteni. In aceeasi perioada este construit si funicularul ce transporta materialul lemnos necesar fabricii de hirtie. Constructia, o remarcabila lucrare de inginerie, isi intindea firele pe o distanta de 16 km, din Valea Brateiului pina la Busteni, strabatind Muntii Bucegi la est si la vest, ajungind pina la 2000 m altitudine. La expozitia mondiala de la Paris, organizata in anul 1900, singura medalie de aur a fost obtinuta de Fabrica de hirtie din Busteni.
Statiunea se intinde pe o distanta de 7 km de-a lungul Vaii Prahovei, intre Vadul Cerbului si tunelul sapat in pintenul muntelui Muchia Lunga, reprezentind un loc ideal de petrecere a timpului liber si a vacantelor de neuitat. Pentru iubitorii muntelui, aceasta este destinatia ideala, poarta de acces catre imparatia de stinca si jnepenis a Bucegilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona