Vatra Dornei un reper de prestigiu pe harta sportului alb
Articol
Orasul Vatra Dornei este asezat in depresiunea intracarpatica a Dornelor, inconjurata de masivele Giumalau, Rarau, Bistrita, Calimani, Birgau si Rodna, la confluenta apelor Dornei cu ale Bistritei, rasfirindu-se de-a lungul acestor riuri de munte la o altitudine de 802 metri.

Asezarea are un farmec deosebit, daruit in primul rind de natura inconjuratoare, dar si de mina omului care a ridicat aici, intr-o larga depresiune carpatica, o adevarata perla urbanistica.
Vatra Dornei are o dezvoltare lenta, in timp. Este una dintre cele mai vechi asezari din bazinul Dornelor, important centru cultural industrial si, in acelasi timp, prestigioasa statiune balneoclimaterica, punct de plecare pentru multe dintre traseele turistice spre masivele ce constituie cadrul tarii Dornelor.

Vatra Dornei prezinta o importanta deosebita pentru baile sale carbogazoase si de namol cunoscute inca din anul 1790, cind un calator din N•rnberg, aflindu-se in trecere prin zona, a facut primele observatii cu privire la calitatea apelor minerale de aici. Dar abia in anul 1845 s-au investit bani in dezvoltarea statiunii, realizindu-se un vechi proiect al doctorului Ignatz Pluschsk de infiintare a unui stabiliment balnear. De atunci, baile din Vatra Dornei incep sa fie cunoscute, numarul vizitatorilor crescind an de an. Izvoarele minerale din Vatra Dornei au ape carbogazoase bicarbonatate, clorurate si feruginoase, fiind comparate de straini cu apele minerale din faimoasele statiuni europene Gleishenberg si Santa-Ecaterina. Baile carbogazoase sint indicate in boli ale miocardului, ale aparatului locomotor si ale singelui, afectiuni ale sistemului nervos si boli asociate.
Excelenta statiune balneoclimaterica, Vatra Dornei are o clima subalpina cu veri racoroase, dar insorite; media temperaturii in iulie este de 15 grade Celsius, iar in ianuarie de 6 grade Celsius. Iarna, zapada se asaza linistit, impodobind brazii si alcatuind privelisti fermecatoare. Aerul curat si bogat in aerosoli, cu predominanta esentelor volatile de brad, influenteaza favorabil organismul.
Conditiile atmosferice si de altitudine, dar si amenajarile speciale recomanda Vatra Dornei ca o regiune de prim-rang pentru practicarea sporturilor de iarna. Cel mai important element il constituie numarul mare al zilelor de iarna cu temperatura medie sub 0 grade Celsius, putind ajunge pina la 190 pe an.
Alt element relevant il reprezinta grosimea stratului de zapada, care, pe versantii muntilor, la peste 1400 metri altitudine, depaseste 50 de cm. Chiar si in depresiune, stratul de zapada poate atinge 50 cm, persistind aproximativ 120 de zile. Cit despre pantele si traseele amenajate, acestea sint numeroase, atit pentru incepatori, cit si pentru avansati.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona