Duraul pregateste schimbarea la fata
Articol
Interviu cu domnul Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlau si al statiunii

La poalele Ceahlaului, departe de lumea dezlantuita, la o altitudine de 800 de metri, se afla o statiune de vis - Durau. O data cu venirea iernii, zapada bogata transforma locul intr-o adevarata feerie in alb. Intr-un asemenea decor mirific l-am si intilnit pe Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlau si al statiunii Durau, cu care am discutat despre secretele si fascinatiile acestor meleaguri.

- Domnule primar, reprezentati o zona cu o traditie turistica remarcabila. Multi va trec pragul, dar putini sint aceia care va cunosc povestile. Ce enigma se ascunde dincolo de numele Durau?
- Aflata la poalele muntelui magic, Ceahlaul, statiunea este usor accesibila, avind la vest lacul de acumulare Izvorul Muntelui si spre nord-vest Piatra Neamt. Initial, pe meleagurile acestea ajungeau sihastrii si pelerinii plecati in cautarea lui Dumnezeu. De pe la 1970 insa, Duraul a devenit statiune si a inceput sa fie frecventat serios de turisti. Unii au venit aici atrasi de fascinatia zapezii, altii au descoperit efectul terapeutic miraculos al aerului curat, puternic ozonat, specific zonei subalpine. Orice ar fi cautat acestia, noi i-am primit intotdeauna cu bratele deschise.
- Ospitalitatea moldoveneasca este la fel de binecunoscuta ca si diplomatia localnicilor. De aceea, trebuie sa insist. Ce se ascunde dincolo de numele Durau?
- Legende sint multe. Citeva s-au pastrat pina astazi, altele au disparut in negura timpului. S-ar parea, totusi, ca numele Durau isi are destinul impletit cu al Cascadei Duruitoarea. De altfel, in latina, durus inseamna zgomot, ceea ce a dat nastere moldovenescului a durui.
- Cum reusiti sa va mentineti atractivitatea pe o piata turistica atit de bogata in oferte cum este cea a Moldovei Cu ce programe inedite iesiti in intimpinarea potentialului vizitator?
- Mai intii am inceput dezvoltarea segmentului hotelier, la ora actuala ajungind sa detinem opt unitati de 2, 3 si chiar 4 stele. Acestora li se adauga doua cabane cochete - Fintinele si Dochia. Dar pentru ca ati pomenit de concurenta cu celelalte zone ale Moldovei, trebuie sa va spun ca nu prea ne temem. Avem si noi o manastire de faima internationala, cu pictura murala realizata in tehnica encaustica de marele Nicolae Tonitza. Doi ani a durat executarea lucrarii, intre 1935 si 1937, dar astazi detinem un unicat. Apoi, sa nu uitam ca turistii vin sa vada si Palatul Cnejilor, construit cindva in veacul al XVI-lea, dupa care pot pleca in drumetii spre Vf. Ocolasul Mare (1.907 m) si Vf. Toaca (1.904 m). Pasionatii merg chiar si in Parcul National Ceahlau, unde pot fi observate si admirate 1.200 de specii rare de plante precum papucul doamnei si floarea de colt. Fauna este si ea la inaltimea peisajului. Se mai intilnesc inca ursul brun, cerbul carpatin, porcul mistret si capra neagra. Si ce partide strasnice de vinatoare se tin la Durau...
- La cita zapada e in jurul nostru, nu pot sa nu va intreb ce le oferiti iubitorilor sportului alb...
- Nu va fie teama, avem pentru ei trei pirtii cu lungimi intre 850 si 1.100 m. Nu i-am uitat nici pe cei mici, carora le-am pregatit o mini-pirtie de schi cu o lungime de 400 m. Tot pentru ei am amenajat si un baby-schilift, un tobogan si un patinoar artificial.
- Se spune ca gusturile nu se discuta. Totusi, indraznesc sa va intreb ce obiectiv turistic din Durau este preferatul dumneavoastra?
- Ma bucur ca mi-ati pus aceasta intrebare. Sunt un pescar convins si favorita mea este pastravaria, unde se gasesc patru specii de pastrav si lostrita. De altfel, este singura crescatorie de peste din tara unde se face reproducerea la lostrita. Dar..., nu v-am spus totul. Mindria mea se afla la... 1.800 m. Este vorba, desigur, de biserica Stefan Voievod, aflata la cea mai mare altitudine din lume pentru un lacas de cult.
- Un proiect indraznet, aveti dreptate. Dar am auzit ca si planurile dumneavoastra de viitor sint la fel de ambitioase. Puteti sa ne dezvaluiti cite ceva?
- Da, am planuri mari. In primul rind, doresc sa demaram construirea unui sat de vacanta la doar 4 km de Durau. Practic, vom construi 40 de vile si un han si vom amenaja citeva terenuri de tenis, volei, handbal etc. Sper sa reusim sa terminam lucrarile in circa 18 luni. Adica, pina la finele anului viitor. Apoi, vom ridica o sala polivalenta de sport, cu o suprafata de 1.800 m2, chiar la intrarea in statiune. In plus, in apropiere vom instala o stina turistica pentru a exploata mai eficient specificul gastronomic al zonei. Totul va fi gata in primavara aceasta. Si mai am o surpriza pentru dumneavoastra. Vom achizitiona doua telescaune din Elvetia pe care le vom monta pe pirtia principala. Speram ca pe viitor sa ne primim oaspetii nu doar cu bratele deschise, ci si cu o fata noua.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona