Piatra NeamT - un oras de promenada
Articol
Strajuit la sud de Muntele Cernegura (852 m), bine impadurit cu foioase, la nord de Muntii Cirlomanul (617 m) si Cozle (657 m), iar la est de abruptul Culmii Pietricica (532 m), orasul Piatra Neamt pare inchis ca intr-o cetate ale carei porti sint vaile Bistritei si Cujdiului. La intretaiere de munte, paduri si ape, Piatra, asa cum o numesc localnicii, este un oras in care istoria vorbeste. Imprejurimile orasului sint pline de inedit peisagistic. Pe potecile Cozlei, pina la Trei caldari (niste marmite eoliene formate in conditii de climat periglaciar), cit si de pe Pietricica se poate admira panorama orasului si intreaga vale a Bistritei, de la Cetatea luminii, Stejaru, si pina la Cetatea chimiei, Savinesti. In partea de sud, Muntele Cernegura isi etaleaza numeroasele poieni care se imbratisaza jucaus catre sud, in Muntele Bahrinului. La frumusetile naturii, omul a adaugat de-a lungul istoriei monumente ce confera o personalitate aparte acestui oras moldav: complexul arhitectonic din vremea lui Stefan cel Mare, situat in centrul orasului, unde, la 26 ianuarie 1974, s-a dezvelit statuia marelui voievod; Muzeul Judetean de Istorie, infiintat in 1934, care cuprinde o bogata colectie de obiecte ce atesta continuitatea locuirii acestor meleaguri inca din paleolitic; Muzeul de Stiinte Naturale, o reusita sinteza a faunei si florei judetului; Biblioteca documentara G. T. Kirileanu; Casa memoriala Calistrat Hogas. Tot de Piatra Neamt se leaga si momente importante din viata unor personalitati ilustre precum Gh. Asachi, C. Hogas, I.L. Caragiale, Viorel Lascar, V. Branner si multi altii. Iar in imprejurimile sale se remarca biserica fostei minastiri Peste Vale (secolul al XVI-lea), minastirea Bistrita (ctitorita de Alexandru cel Bun), biserica fostei manastiri Pingaresti (construita in timpul domnitorului Al. Lapusneanu).
La intretaiere de munti, paduri si ape, Piatra este un oras in care istoria vorbeste. A fost atestat documentar sub numele Kamena (Piatra) intr-o lista ruseasca a oraselor valahe de la Dunare din perioada 1387-1392. Localitatea a fost identificata chiar din vremea geografului antic Ptolemeu, care pomenea, inca din secolul al II-lea, de o straveche asezare dacica denumita Petrodava. Un alt document, datat 30 ianuarie 1395 si emis de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, face referire la Piatra ca fiind satul lui Craciun, iar printr-un document romanesc de cancelarie, din 31 iulie 1431, Alexandru cel Bun daruiste minastirii Bistrita o biserica din Piatra.
In anul 1491, Stefan cel Mare a construit la Piatra o noua Curte Domneasca, iar apoi a ridicat biserica si turnul clopotnita. La sfirsitul secolului al XVII-lea, Piatra era recunoscut ca oras, iar in secolul urmator devenea un important centru agricol si mestesugaresc al Moldovei. In 1859, numelui Piatra i s-a adaugat cel de Neamt, pentru a se deosebi de localitati omonime. Municipiu a fost declarat, insa, la 17 februarie 1968.
Piatra Neamt a ramas cunoscut in istorie drept un oras cu o indelungata traditie culturala, care invita la promenada. Primul gimnaziu este infiintat in anul 1869, iar, in 1872, Petrache Liciu pune piatra de temelie unui teatru local. Asociatia Stiintifica si Literara Gheorghe Asachi ia fiinta peste putin timp, iar in 1903 apare Centrul Cultural Vasile Conta. Liceul Petru Rares, construit intre 1890 si 1892, si Casa memoriala Calistrat Hogas.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona