TIrgu Neamt - locul in care pietrele glasuiesc
Articol
La adapostul Culmii Plesului care-i creeaza un fabulos decor montan, imprejmuit de dealurile Humulesti, Movilele, Ocea si Boistea, Tirgu Neamt este o asezare cu stravechi traditii. Si astazi pietrele Neamtului deapana, pentru cine are urechi sa asculte si inima sa inteleaga, povesti cu domni viteji si intelepti, cu razboaie singeroase ori cu plaiesi iubitori de glie...

Un crimpei de istorie
Mai intii a fost tirgul. Apoi, s-a ivit si cetatea, paznic de incredere in vremuri de rastriste, urmata de manastirea (care nu e asezata totusi pe piriul Neamtului, ci pe Nemtisorul, iar de la apa si-a luat numele plaiul Neamtului). Numele s-a intins asupra tinutului respectiv si, in cele din urma, a intrat in componenta numelui orasului Piatra care, din Piatra lui Craciun cum se numea la inceput, a devenit Piatra Neamt (C.C. Giurescu).
Cu toate acestea, cele mai vechi urme de locuire dateaza din neolitic. De asemenea, au fost scoase la iveala si vestigii din perioada dacica si prefeudala. Pentru prima oara, localitatea apare consemnata sub denumirea de Neamtul in munti intr-o lista ruseasca cu orasele din Moldova (1387-1392). S-a dezvoltat si a cunoscut o inflorire fara precedent dupa construirea Cetatii Neamt, in timpul lui Petru I Musat (c. 1375-c.1391), cind a devenit un important punct de vama pentru comertul cu vite intre Moldova si Transilvania si un activ centru mestesugaresc. Cetatea Neamt apare mentionata documentar, prima oara, la 3 februarie 1395, iar localitatea Tirgu Neamt intr-un document emis in 1408 de domnul Alexandru cel Bun.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona