Sub zimbetul lui Sadoveanu bucatarii, hangitele si oaspetii si-au facut de cap
Articol
O data pe an, la Hanu Ancutei, la o azvirlitura, ce-i drept mai lunga, de bat, de orasul Roman, se intimpla o mare minune gastronomica, pe masura descrierilor lui Mihail Sadoveanu. Nas de botez al locului, el vegheaza, de anul trecut, dintr-o statuie ginditoare parca, la acest loc, care nu are timp sa imbatrinesca.
Punerea sub urmarire gastronomica se intimpla, spre sfirsit de calendar, la rascrucea drumurilor Moldovei. De doi ani incoace, amfitrionul manifestarii culturale Sadoveniana este Lenuta Nusa Chiriac, patronul companiei TUROAG SA din Roman, ce detine, printre altele, hotelul cu acelasi nume, Hanu Ancutei, restaurante, cofetarii, terenuri etc. Femeia a dat suflet locului. Iar managerul din ea, care traieste insomniile financiare ale investitiilor si afacerilor, a vrut sa reaprinda traditia. Aceea in care orice poveste infloreste numai dupa ce s-au baut vinuri alese, iar comesenii s-au desfatat cu bucate pe masura.
Eu voi fugi de poveste si voi relata doar tablouri de cultura ori gastronomie. Atmosfera creata de gazde - amintesc aici si de oficialitatile judetului Neamt - a fost demna de un festival international de arta culinara. Piesa de baza a fost expozitia 100 de preparate traditionale - pregatite de elevii Scolii Hoteliere Hanu Ancutei, indrumati de maestrii bucatari tavaliti, decenii, prin arome, sosuri si delicatesuri, ce alcatuiesc arta care tine sanatos stomacul si lumineaza mintea. Astfel, aflati ca aici exista o scoala unica in tinurile Moldovei, chiar si in Romania. Amantii gustului - am numit echipa de preparatori - au pus in opera bucate cu astfel de nume: Crap cu legume; Pirjoale din burta; Porumbei umpluti cu mere sau pere; Prepelita cu struguri; Pastrama de rata; Jigot de porc; Pirjoale moldovenesti; Ceapa ori varza umplute cu carne; Rulada Ancuta; Batog de morun; Piftie cu verdeata; Pastravi in foi de vita sau in cetina de brad; Jumari haiducesti; Berbec la protap si multe alte asemenea piese de arta. Trebuie smulse amintirii si muraturile tocmai patrunse de saratura si otet - de la conopida, castraveti, ardei, gogosari umpluti cu varza, pina la pepeni, mere, pere etc. Am trecut apoi si prin dulciuri, de unde am selectat dovleacul copt si perele garnisite cu ciocolata. Si acum, gata cu poftele!
Pentru ca aceasta a fost doar o parte din manifestarea de la Hanu Ancutei. Doi tineri s-au prezentat cu miniexpozitii, in care s-au remarcat icoanele pictate pe lemn si sticla. Monica Dumitrescu a oferit parabole ceresti, iar Dragos Chiriac, un pusti de 11 ani, a impresionat prin ferestre ale spiritului, de unde ne privesc ochii sfintilor, asemeni unui riu de stele. Atmosfera a fost intretinuta de programul artistic oferit de caminul cultural din Tupilati, de cel al ansamblului Ciprian Porumbescu din Suceava, dar si de vocile Margaretei Clipa, Lucicai Paltineanu ori Sorin Filip.
Asezata in rosturile ei, a treia editie a manifestarii Sadoveniana va asteapta anul viitor, la Hanu Ancutei. Fix in noiembrie.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona