Ideal ar fi ca fiecare judet sa aiba macar un medic geriatru
Articol
Daca in tara mesterului Manole, cel care isi facea aripa de sindrila, s-au nascut cindva Vuia, Vlaicu, Coanda, daca in tara portilor maramuresene sculptate s-a nascut cindva Brincusi, la fel, era firesc, ca in tara basmului ,,Tinerete fara batrinete... sa se fi nascut cindva Ana Aslan. Si daca de un deceniu si mai bine Ana Aslan pribegeste printre stele, cea care a ramas-terestra-de-straja la izvorul tineretii este dna doctor Maria Georgescu. Si, cu mina netremurinda, domnia sa imparte azi picaturi din elixirul vietii descoperit de inaintasa sa, urmind tot gindul bun al basmului, cind cei darnici si drepti spun celor in nevoie de la mine mai putin, de la Dumnezeu mai mult.
Doamna dr. Georgescu, va pun o intrebare delicata: in imperiul tineretii fara batrinete va puteti simti vreodata batrina?
Si raspunsul meu va fi delicat, pentru ca intrebarea este amuzanta. In primul rind nu va uitati la carcasa. Sint doua aspecte: este carcasa si este spiritul. Pai, am voie sa fiu batrina, cum E curios totusi... Profesia ar trebui sa ma imbatrineasca, pentru ca pacientii te storc de energie. Ei bine, totusi, nu stiu de unde si cum, energia o regasesc chiar si la sfirsitul unei zile de munca. Poate te nasti cu tineretea, poate este in structura omului sa nu fie egoist, sa fie optimist, sa vada raza chiar si cind e negura. Eu nu iau medicamente fiindca sint allergica, dar ma misc in permanenta, nu iau niciodata liftul, maninc putin, iar daca veniti in Otopeni nu puteti tine pasul cu mine pe aleile institutului.

De fapt ce este geriatria, cu ce se ocupa?
Doamna Aslan a dat stiintei acesteia numele de geriatrie si gerontologie plecind, simplu, de la cuvintele grecesti geros care inseamna batrin, iatros care inseamna medicament si logos stiinta. Deci geriatria este stiinta care studiaza fenomenul imbatrinirii. Si este o mare mindrie faptul ca aici, la noi, s-a nascut geriatria, care este astazi asa de moderna. Din pacate, populatia imbatrinita este in continua crestere, insa balanta, de data aceasta, inclina in favoarea ei.

Sint scumpe produsele dumneavoastra sau sint accesibile oricarui buzunar?
Depinde cum intelegem si cum caracterizam aceste produse. Este produsul medical, care inseamna o evaluare foarte serioasa a starii de sanatate. Dupa virsta de 40 de ani, ar fi ideal ca fiecare dintre noi sa inceapa sa faca un control, adica, undeva clopotelul ar trebui sa sune. Pentru ca de la aceasta virsta incep tulburarile metabolice, care nu sint evidente, iar boala ar putea aparea pe neasteptate. La 60 de ani, sa zicem, poate si mai devreme, poate mai tirziu... Deci, este pachetul de evaluare. Acum, alaturi de pachetul de evaluare sint medicamentele dnei Aslan, care vin sa implineasca evaluarea. Astfel, esti hipertensiv - ai tratament pentru asta, esti coronarian - ai tratament pentru boala coronariana, esti diabetic - ai tratament pentru diabet. Iar per total ai o evaluare serioasa si un medicament care face bine la nivel de creier, la nivel general si chiar hormonal. Poate fi ca un fel de viagra, ii reda barbatului forta sexuala, iar pe femeie o echilibreaza si o armonizeaza. Oricum, cine nu se intereseaza de asta inseamna ca ori e prea sarac, ori nu stie ca poate imbatrini bine si frumos. La noi in spitale medicamentele sint gratuite, dar la farmacii se pot gasi chiar sub 50.000 lei doza de tratament.

Sa inteleg ca potentialii cumparatori sint mai mult din sfera urbana, adica acolo unde functioneaza marile spitale?
Nu. In ultimul timp eu am mai aparut prin presa si la televiziuni si s-a constatat ca au venit la noi la institut din toata tara si chiar multi din provincie. Dar sint batrini, si mai ales sint batrini moraliceste. Psihicul lor este imbatrinit, la tara mai ales. Adica nu sint imbatriniti numai cronologic, sint imbatriniti mai ales psihic.

Cum pot veni oamenii la dumneavoastra Cu trimitere de la medicul de familie sau fara trimitere?
Institutul nostru poate acorda asistenta medicala oricarui cetatean roman sau strain, dat fiind spectrul foarte mare de activitate al personalului de specialitate, iar acolo unde se cere se fac consultari interdisciplinare cu alti specialisti de la clinicile universitare. Asezamintul Otopeni este situat intr-un parc natural imens, este o clinica-hotel care are peste 340 de paturi, apartamente elegante si camere duble, unde se acorda asistenta medicala multidisciplinara specializata, ce acopera aproape toata patologia medicala a persoanelor de peste 60 de ani si profilactica la pacientii sub virsta de 60 de ani. Este dotat cu aparatura pentru investigatii de laborator, imagistica si radiologie, baza de tratament, fitness, recuperare, cura nutritionala si estetica faciala si corporala, servicii de chirurgie oftalmologica, diagnostic precoce al bolii Alzheimer, psihoterapie etc. Perioda de sedere este de doua-trei saptamini, dupa ce se face evaluarea completa a starii de sanatate. Pacientii se pot prezenta, prin programare, la secretariat sau serviciul de internari, cu sau fara trimitere de la medicul de familie, prin transfer din alte institutii sanitare ori, direct, prin ambulatoriul Ana Aslan. Conform legii asigurarilor de sanatate, serviciile medicale sint gratuite, iar plata hoteliera este modica, comparativ cu alte servicii hoteliere de acelasi confort.

Produsele dvs se pot lua si fara prescriptie medicala, direct din farmacii ?
Nu este recomandat, decit in urma unui consult. Mai ales ca trebuie in primul rind sa-i faci omului testul de toleranta, sa nu fie alergic. Altminteri, Doamne fereste!, se poate ajunge pina la deces. Ar fi si pacat ca, in tara Anei Aslan, medicamentele noastre sa se ia la intimplare. E drept ca si farmacistul l-ar putea sfatui, insa, cel mai bine ar fi ca fiecare judet sa dispuna macar de un medic geriatru.

Scoateti an de an un nou produs Aveti noutati in domeniu?
Oh, ce bine ar fi daca am putea face acest lucru anual! Pina si procedura de inregistrare a unui medicament nou este anevoioasa. Pe de alta parte, cercetarea geriatrica a suferit la fel de mult ca intreaga Romanie. S-a mers cu pasi mici, la fel ca Romania ultimilor ani. Poate viitorul ne va rezerva vremuri mai bune.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona