Trei Sarmale si Zahanaua
Articol
Cine vine dinspre Vaslui, pe soseaua Bucium, la poalele dealului Repedea si la doi pasi de plopii fara sot" ai lui Eminescu, nu se poate sa treaca usor cu privirea peste Hanul Trei Sarmale", fondat pe la 1800. Aici, totul este amenajat in stil rustic cu specific moldovenesc: terasa arata ca o mustarie, cu vreo doua carute cu coviltir, bolta de vita-de-vie, struguri in vase din lut pe fiecare masa, dovleci pe de margini, un razboi de tesut, velinte populare, o lada de zestre, stergare, ulcele etc., completeaza decorul. La parterul hanului este o braserie cu 60 de locuri, iar la etaj un salon cu 100 de locuri. In crama de 40 mp, in hrube special amenajate, se dospesc" vinuri de Bucium din colectia anilor 1968-2001. Pe linga gustarile calde speciale de aici, bineinteles ca cele mai gustoase si mai cerute sint sarmalutele. Pe vremuri, asa cum spune scriitorul, aici se serveau sarmalute de piept de gisca, un fel de stema culinara a Moldovei. Se stie ca, pentru gastronom, porcul e ca pestera lui Ali-Baba din "O mie si una de nopti": vistierie de bunatati. Dar Creatorul, facind gisca, a depasit porcul. Gisca are ficatul, cum Franta are Parisul. Pateul de ficat de gisca reprezinta o suprematie universal recunoscuta.
Pe linga ficat insa, si poate mai presus de ficat, gisca ofera feminin mincaului, pieptul ei gras, fraged si substantial, pentru pastrama si sarmalute. Aceste sarmalute apartin Moldovei, ca si stilul lui Creanga. Sint mici, rotunde, invelite in foi de varza murata si se topesc. Sarmaluta, adevarata sarmaluta moldoveneasca, reprezinta beatitudinea deliciului fara efort. N-o mesteci. Gura o apuca, o apasa, si ca felioara de topatan - incomparabilul pepene galben dobrogean - sarmaluta piere onctuos, lasind parfumul si regretul existentei ei fondant efemere. Sarmalutele, ca si sarutarile, n-au numar. Nu ceri si nici nu ti se da un numar de sarmalute, ci un grup. Vezi cu surprindere ca a disparut. Ti se da altul. In clipa cind ai devenit melancolic, nu mai ceri! Abia atunci inseamna ca ai mincat sarmalute. Cifra de trei este simbolica ca Tatal, Fiul si Sfintul Duf. Asta pentru ca, dupa ce maninci, te inchini fara numar -la fel ca sarmalutele mincate - si spui amin. Pina la Craciun nu-ti mai trebuie.
Ceva mai in fata, tot pe soseaua Bucium, dar la numarul 7, fosta Zahana Bucium a fost renovata din temelii si modernizata, luind numele de Restaurantul Gradina de Vara Onyx". In timp ce vechea berarie (cu o capacitate de 40 de locuri) a fost transformata intr-un splendid bar, ce are amenajat si un loc special unde se pot purta discutii, noua constructie ofera acum 200 de locuri in sala. La acestea se adauga aproximativ 500 de locuri pe terasa.
Tablouri ale unui renumit pictor iesean, mobilier stilat, candelabre, tonuri de alb, albastru inchis, maro, consumatia personalului creata adecvat la o casa de moda din Iasi, si nu in ultimul rind instalatia de aer conditionat, fac ca "Onyx"-ul sa fie o bijuterie de local. Cu mare cautare atit in mediile iesene cit si a celor ce sint doar in trecere. Si aici, ca peste tot in Moldova, ultimul fel de mincare e mereu penultimul felurile anterioare, ramase dincolo de orizont se sterg din memorie sau devin vagi. Mereu ai impresia ca stai la masa de o saptamina, si ca supa, de pilda, sau raciturile, le-ai mincat luni, pestele marti, si asa mai departe. De aceea este renumita ospitalitatea moldoveneasca: desi te saturi, te imbuibi. Si cu atit mai mult, de aceea, nu trebuie ocolite hanurile Iasiului, caci ospat regesc te asteapta!
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona