Romania in competitia de vinatoare
Articol
Cum ne pozitionam pe piata internationala din ce in ce mai pretentioasa si sofisticata Am revenit pe pista de interes Sint intrebari ale caror raspunsuri intereseaza, mai ales ca Romania ocupa unul dintre locurile de frunte in lume in ceea ce priveste trofeele de vinatoare, detinind recordurile mondiale pentru trofeul de urs (craniu si blana) si capra neagra (16 trofee din primele 20 sint recoltate in Romania).

Suprafata cinegetica a Romaniei este arondata la 2231 de fonduri de vinatoare, gestionate in temeiul Legii 103/1996 - completata de Ordonanta Guvernului 26/ 2000 - de Regia Nationala a Padurilor - RNP (590 de fonduri), organizatiile vinatoresti prin Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania - AGVPS (peste 1600 de fonduri) si institutiile de invatamint si cercetare stiintifica. La nivelul intregii tari, fauna salbatica ocupa un areal foarte diversificat, incepind cu Delta Dunarii si luncile joase ale riurilor mari si a fluviului Dunarea (pasari de pasaj), zonele de cimpie si coline (mistret, caprior, cerb lopatar, iepure, fazan), regiunea montana (cerb comun, urs, cocos de munte, lup, ris si pisica salbatica) si pina in golul alpin, dominat de capra neagra. Zonele cinegetice cele mai dezvoltate sint, insa, Keveres, Pischia (judetul Timis), Valea Mare (judetul Arad), Cumpana (judetul Arges), Ivola si Zetea (judetul Harghita), Suditi si Ciomuleasa (judetul Ialomita).

Cu 50%, spaniolii ne... conduc
Vinatoarea reprezinta unul dintre programele turistice cele mai solicitate la nivel mondial. Atit in Europa de Vest, cit si America de Nord si Asia, ca sa nu mai vorbim de renumitele programe africane de safari. Turismul de vinatoare a inregistrat un trend ascendent in perioada 1972-1990. Desi este o activitate la moda, in Romania ea este acum slab reprezentata, cea mai dezvoltata regiune cinegetica fiind vestul Transilvaniei, care se bucura de o atentie deosebita din partea comunitatilor asociative germane si maghiare. In ceea ce priveste partea de est, situatia nu este chiar roza.
La capitolul turisti straini care vin in Romania pentru vinatoare, spaniolii - cu un procent de aproape 50% - sint lideri in top. Buni tragatori, ei au o mare pasiune pentru acest sport. Pe locurile secunde se pozitioneaza germanii si austriecii (30%), care se caracterizeaza printr-o mare rabdare si perseverenta in urmarirea prazii. Apoi, italienii, cu 20%. Din Scandinavia provin in jur de 5%. In statistica totala a tarii noastre, romanii acopera circa 30%, si asta daca includem si personalul silvic. O solutie benefica pentru relansarea pe piata europeana a acestui segment ar reprezenta-o configurarea unei strategii nationale de promovare, concentrata numai pe ofertele de vinatoare. Desigur, o asemenea initiativa este costisitoare. Dar merita facut acest pas deoarece, la ora actuala, produsul este sustinut publicitar doar de companiile specializate pe vinatoare si, cazurile sint rare, de agentiile de turism care comercializeaza asemenea oferte.
Ceva mai mult de cinci milioane de dolari la buget
In prezent, in Romania vinatoarea este sustinuta de circa 12 societati mari, profilate pe programe cinegetice si sportive. Printre acestea se numara - ABIES Hunting (Sf. Gheorghe), Big Bear Srl (Iasi), Cristo-Sport (Calarasi), Romeco Est (Braila), Dacrom Trade Srl, Romesp Trading si Silvexim SA (Bucuresti), Banat Jagd si Merle Jagdreisen (Germania), Montefeltro (Italia) si Deesse AG (Elvetia). Cu acestea, Regia Nationala a Padurilor, Romsilva, a incheiat contracte ferme si a dezvoltat relatii fructuoase in ultimii sapte-opt ani. Procesul fiind foarte complex, se pare ca doar ele au putut oferi o garantie a seriozitatii, avind cifre de afaceri mari si comenzi de peste 100.000 de euro.
De altfel, RNP este singura institutie din Romania care a incheiat un protocol cu Politia de Frontiera, in baza caruia orice turist strain care doreste sa participe la programe de vinatoare in Romania si sa introduca armament in tara - maximum doua arme cu calibru de peste 5,6 milimetri, 100 de cartuse cu alice si 50 de cartuse cu glont - are nevoie de parafa Regiei Nationale a Padurilor. De aceea, anual, volumul total al incasarilor din turismul de vinatoare de abia daca depaseste 5 milioane de dolari.
Un urs de talia 7000...
de euro

Din nefericire, agentiile de turism care deruleaza programe de vinatoare sint slab reprezentate. De obicei, opereaza individual si aduc grupuri de maximum 4-6 persoane. De aceea, singurele care ofera vizitatorilor straini servicii all inclusive - transport, cazare in cabane elegante, programe culinare deosebite, excursii pentru non-vinatori, posibilitati de foto-safari, frecventarea unor expozitii cinegetice etc. sint cluburile membre AGVPS sau RNP-ul insusi.
Cele mai importante cabane de vinatoare din Romania aflate in circuitul european sint cele de la Savirsin, Ivola, Madarasi, Erbasu (Arges), Valea Iasiului, Valeni, Chisinau-Cris, Amara (Ialomita) etc. In Romania se observa insa un paradox. Desi structurile de cazare de profil sint incluse in circuitul turistic international, ele aproape ca nu figureaza in programele nationale. Travel-agentii nu s-au dovedit deosebit de interesati de ofertele RNP-ul si ale membrilor AGVPS. Explicatia este cit se poate de simpla. Pe de o parte, se afla regimul tarifar deosebit de ridicat, pe de alta statutul semioficial al spatiilor de cazare respective. Nu trebuie, totusi, uitat ca vinatoarea este o activitate de elita si se adreseaza doar unui anumit segment. Un tarif orientativ pentru a vina un cerb de 70 kg este de 1.500 de euro, asta fara a pune la socoteala tariful pentru organizare. Un cerb lopatar costa circa 500 de euro, un caprior - 1.500 de euro, mistretul - 500 de euro, iar ursul - intre 6.000 si 7.000 de euro. Aceste tarife, comparabile cu cele din Germania si Austria, sint, insa, un pic cam mari fata de cele din Ungaria, Polonia si Cehia, care ajung, in majoritatea cazurilor, sa ne fure turistii.
Ce spun agentiile de turism?
Mihaela Onea - director adjunct la Oniro Travel: - Cele mai cautate programe pe care le oferim sint cele care se refera la vinatul de talie mare - ursi, mistreti etc., in zona Alunis - padurile Cotomaicai (judetul Prahova). Majoritatea solicitarilor le-am primit din Italia, Germania, Franta si Grecia. Din pacate insa, aceasta parte a incomingului nostru nu s-a putut dezvolta multa vreme datorita Regiei Nationale a Padurilor. Desi agentiile de turism nu sint agreate, ele vind produsele RNP si trebuie sa fie autorizate de aceasta pentru a iesi pe piata cu un produs real de vinatoare. In acest moment aproape ca sintem numai intermediari si ne confruntam, in permanenta, cu riscul de a ne pierde clientii, fie datorita unor neintelegeri, fie prin inghitirea lor de catre RNP.
Alessandro Bencini, director general al Viaggi Hunting Company: Derulam programe de vinatoare pe destinatia Romania de mai bine de 11 ani, perioada in care am acumulat o vasta experienta pentru toate tipurile de vinat. Principalul nostru partener este AGVPS cu care, pina in prezent, avem contacte excelente. Operam cu o gama variata de oferte cinegetice si de pescuit. Cele mai atractive partide de vinatoare le organizam in regiunea Berzeasca (Timis), Calafat - spre granita cu Bulgaria, Baragan, Dobrogea si Portile de Fier. Compania Viaggi a fost infiintata in 1991, special pentru activitati de vinatoare. Din 1997, cind am devenit tour-operatori, ne-am consolidat pozitia pe segmentul amintit. In toata aceasta perioada, nu ne-am confruntat cu probleme deosebite.
Care este pozitia AGVPS?
La rindul sau, AGVPS, care reprezinta interesele a peste 85 de organizatii ale vinatorilor si pescarilor din Romania, respectiv a circa 58.000 de vinatori, admite ca pozitia sa coincide, in linii mari, cu a RNP-ului, intrucit nu poate accepta drept parteneri societati cu cifre mici de afaceri, ce nu ofera garantii suficiente. Desigur, filialele judetene colaboreaza si cu agentiile de turism care aduc in Romania grupuri modice - 2-3 turisti, dar acest aspect nu contribuie semnificativ la dezvoltarea vinatorii ca ramura turistica. Si asta pentru ca, apreciaza reprezentantii AGVPS, contractele sub 100.000 de euro sint complet dezavantajoase, raportat la costurile organizarii unor partide de hunting. In acest context, nu ne ramine decit sa tragem un semnal de alarma, cu speranta ca lucrurile se vor schimba in 2004, mai ales ca ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea, declara vinatoarea prioritate nationala, intr-un articol publicat in ziarul Adevarul, pe la finele lui 2003.
Si, mai putem face ceva. Sa reamintim ca Romania este una dintre cele patru tari fondatoare ale Consiliului International pentru Vinatoare si Protectia Vinatului, fiind afiliata la Confederatia Internationala de Pescuit Sportiv, Consiliul pentru Vinatoare si Protectia Vietii Salbatice din Tarile Balcanice, Federatia Asociatiilor de Vinatoare si de Conservare a Faunei Salbatice din Uniunea Europeana, si este mai mare rusinea sa mai ramina multa vreme in starea de dolce faraniente, care s-a instalat dupa a89. Si daca bani nu avem, cel putin vointa politica de a concepe si lansa, macar in ceasul al 12-lea, o strategie nationala punctuala, care sa repuna vinatoarea in drepturile pe care le avea odinioara, ar trebui sa nu ne lipseasca.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona