La vInat In codru des cu Janos Demeter, presedintele Consiliului Judetean Covasna
Articol
Momentele de relaxare sint cele petrecute la mijloc de codru des. De gura prietenilor s-a apucat de vinatoare, iar ritualul ei il savureaza cu placere de turist. Intre pasiune si indatoriri profesionale, coordonatele comune sint: initiativa, agerime, tenacitate. Face lucrurile bine pina la capat, cu o singura exceptie: nu rivneste la trofee de vinatoare...

- Potentialul cinegetic al Judetului Covasna exclude tratarea cu indiferenta a turismului specializat pe vinatoare. A cui e bafta ca sinteti un vinator inrait, a Covasnei sau a dumneavoastra

- Cred ca am avut marele noroc in viata sa ma nasc in judetul Covasna, probabil cel mai frumos din Romania. Curbura Carpatilor ofera un cadru exceptional. Are un relief foarte variat, o clima interesanta, placuta, nu este aspra sau greu de suportat. Tata era mare pescar si de la el am invatat sa iubesc natura si pescuitul. M-au interesat de la o virsta frageda si, initial, am vrut sa fiu biolog. Am iesit medic veterinar, dar iubirea fata de natura si sentimentul de a trai in mijlocul ei au invins. Sigur, dupa a89, viata de politician nu mi-a mai permis sa am foarte mult timp la dispozitie, dar m-am folosit de fiecare prilej sa fiu in natura, la pescuit si vinatoare cu prietenii. Una dintre marile mele iubiri, de la o virsta frageda, a fost si arta culinara. Si astazi gatesc cu mare bucurie. De mic copil fac asta, daca esti pescar este inevitabil sa nu te apuci si de arta culinara, care, impreuna cu muzica baroc si muzica Renasterii, fac impreuna un ambient extraordinar pentru un om ca mine, permitindu-mi sa ma odihnesc, sa ma simt bine. Cu vinatoarea a fost o poveste mai tirzie. Eu nu am vrut niciodata sa ma apuc de asa ceva, dar m-a prins la insistentele colegilor. Acesta este un sport exclusiv barbatesc.

- Punct ochit, punct lovit va reprezinta?
Da, ochesc din prima. Nu sint un tragator de elita, nici unul foarte slab. Sint mediocru, cu mari sperante de a ma perfectiona. Pentru mine, foarte sincer, nu este important daca impusc mistretul, nu simt o mare revelatie cind animalul ramine culcat dupa ce am tras focul. Sint foarte importante momentele cind ma aflu in mijlocul naturii: daca am noroc sa vina intr-o goana un porc mistret peste mine, atunci incerc sa-l impusc. Dar nu am probleme, daca se termina vinatoarea si nu am impuscat nimic. Ba, mai mult, trebuie sa spun ca s-ar putea sa fiu un fel de vinator ghinionist pentru colegii mei, pentru ca, daca eu ma duc cu ei la vinatoare, in ziua aceea nu prea se impusca nimic. Nici eu, nici altii. Am influenta nefasta asupra evenimentului.

- E loc pentru dezvoltarea unui turism pentru vinatoare
- La noi, in Covasna, cred ca da. Avem marele noroc ca si Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi sa fie condusa de oameni foarte priceputi, devotati, care, in afara de arta vinatorii, stiu sa aiba grija de vinat. Chit ca am o functie destul de inalta in acest judet, nu-mi permit sa dau telefon la Laszlo Bela, presedintele AGVPS, sa-i spun ca am nevoie de un porc mistret, in afara programului care este foarte bine stabilit. Dupa parerea mea, aceasta organizare, ca un fel de zootehnie a vinatului, e pe miini bune. Pe de alta parte exista o firma particulara, Abies Hunting, care organizeaza vinatul extrem de profesionist in Covasna si in alte judete din Romania. Trebuie sa recunosc, ca si oamenii de la Romsilva sint atasati de padure si de vinat, in general. Un lucru este absolut sigur, incepind din a89, braconajul a scazut simtitor in acest judet. Covasna este un exemplu bun, nu se face risipa de munitie aici, nu se organizeaza partide de vinatoare pentru cei care vin in vizita, numai pentru a face o placere musafirilor. Daca incape in program, bine, daca nu, nu. Totul este foarte bine pus la punct. Este vorba despre o protectie foarte puternica a fondului de vinatoare, careia trebuie sa ne aliniem, pentru ca bogatia Carpatilor nu trebuie lasata la voia intimplarii.

- Casele de vinatoare sint suficiente in Covasna?
- Eu cred ca in acest moment pot sa spun ca da. Covasna este o zona cu vinat mare, iar cei care vin sint oameni ce platesc mult pentru o asemenea partida de vinatoare. Pretul pentru un urs, un mistret de mare punctaj sau un cerb carpatin este destul de mare. Dar, cu toate astea, casele de vinatoare, in acest moment, sint destul de spatioase si confortabile. Au inceput sa apara si cabane de vinatoare private, unde, din cind in cind, vin si musafiri straini. Cred ca numarul lor conteaza mai putin, fiindca, cele care sint, ofera un confort destul de bun. Viitorul ar trebui sa vizeze pescuitul din judet, care nu este destul de bine exploatat, desi potentialul este foarte mare.

- Care sint zonele cu vinatul cel mai bogat pe teritoriul judetului Covasna?
- Valea Cormasului, zona Comandau-Covasna, Apa Rosie - Lemnia - Bretcu.

- Un bun vinator este neaparat si un specialist in prepararea vinatului?
- Nu neaparat.
- Dar un consumator de vinat?
- Da, fiecare vinator este interesat in asa ceva, dar nu este usor sa pregatesti carnea de vinat. Trebuie sa ai multa rabdare pentru a prepara o tocanita de cerb sau de caprioara. Dar si daca o prepari in ceaun, iese o mincare extraordinara.

- Cum decurge o zi obisnuita de vinatoare Citi gonaci este bine sa fie prezenti?
- De obicei noi mergem in numar de 10 puscasi si tot cam atitia gonaci. Foarte important pentru mine este comportamentul animalelor. Daca vrei sa faci o goana buna, trebuie sa cunosti animalul pe care il dirijezi. Aceasta este marea arta. A goni animalul inseamna altceva, e o arta pe care foarte putini o cunosc. Pentru asta este nevoie de foarte multa experienta in padure. Degeaba ridici vocea, degeaba urli. Daca ai un pic mai mult tact, lovesti cu o creanga in copac, faci zgomot mai putin, si nu sperii animalul. Efectiv dirijezi, ai un fel de control asupra animalului pe care incerci sa-l aduci intr-un loc sau altul, unde sint vinatorii. La o goana, mai ales la mistreti, fara ciini buni nu se poate. Este o penurie mare de ciini dresati pentru asemenea partide de vinatoare, iar rasa difera in functie de vinatul urmarit. Deci, dis de dimineata se aduna trupa. Ne salutam, decidem asupra acelor locuri unde vom face goana, unde mergem, cum ne deplasam. Pregatirea partidei este obligatorie; ne deplasam o bucata de drum cu masini de teren, apoi, cind ajungem in locuri mai strimte mergem pe jos. Cel care organizeaza hotaraste si distribuie oameni, la locurile lor, fara comentarii colaterale.
La un semnal anume, pornesc gonacii, care vin catre noi.

- Adica, vi se aduce vinatul in bataia pustii?
- Sint si gonac, si tragator, dupa cum se orinduieste. Cind esti tragator este foarte interesant sa auzi gonacii si sa vezi ca animalele incep sa vina. Ca intr-un adevarat film.

- Aveti trofee valoroase?
- N-am nici unul, sint un vinator mai ciudat din acest punct de vedere. Nu ma ambitioneaza trofeul, nici sa-l vinez neaparat. Imi place mult partida la vinat mic. Poate este un paradox, vinatorul care traieste intr-un loc unde abunda vinatul mare, prefera fazanul, rata salbatica sau iepurii, in locul mistretului sau cerbului. Am cumparat in acest an o autorizatie pentru vinarea unui cerb, dar, dupa trei incercari, nu am reusit sa vinez. In cele din urma, m-am bucurat ca nu am reusit sa ranesc animalul.

- Este costisitor echipamentul pentru vinatoare?
- Vestimentatia conteaza foarte mult, mai ales pe timp de iarna, cind stai foarte mult pe loc la marginea padurii. In Covasna exista o fabrica de echipament din material termoizolant, Secuiana-Tirgu Secuiesc, comod, practic, care se preteaza foarte bine la asemenea activitati, chiar si in iernile mai geroase. Incaltamintea conteaza foarte mult, iar cea de marca este foarte scumpa. In general vinatoarea si pescuitul sunt hobby-uri care se intretin cu bani. Sculele mele pentru pescuit sint medii, adecvate pentru apa in care pescuiesc. Le cumpar si la mina a doua, sau de la prieteni.

- Partida de vinatoare se termina intotdeauna cu un dejun sau cina pe masura. Va rog sa ne descrieti cum pregatiti o specialitate.
- Eu inca nu am ajuns la performanta de a mi se permite asa ceva, fiind cel mai nou membru din grupa mea. Daca gatesc, fac acest lucru acasa sau la casuta mea de vacanta. Ultima data am gatit rata salbatica. A fost supa de rata salbatica si rata in vas romanesc de lut cu fel de fel de mirodenii: sunca, legume fierte in supa de rata, in care am pus mult busuioc, ceea ce ii da o aroma deosebita. De obicei, dupa vinatoare, facem o tocanita de porc mistret, de cerb sau de caprioara, cu mamaliga sau cartofi natur...

- Careia ii asortati un vin pe masura...
- Obligatoriu rosu. Murfatlarul are un Cabernet Sauvignon sec din a99 sau 2001, foarte reusit.

- Pescarilor nu le place sa li se ureze noroc. La vinatoare exista vreo regula
- Exista. Nici acolo nu se fac urari.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona