AUSTRIA, un paradis al schiorilor
Articol
Cind Dumnezeu a dorit sa creeze un paradis si pentru schiori a facut Austria. Incercati numai sa va imaginati: o zi senina de iarna, in care cerul de un azuriu perfect isi reflecta toata splendoarea asupra zapezilor cernute peste virfurile ametitoare ale muntelui Grossglockner sau pe oglinda Dunarii, ce se incapatineaza de sute si sute de ani sa strabata tara de la vest la est. Va aflati intr-o cafenea traditionala, iar in fata vi se dezvaluie o cortina de brazi, ce ascunde o pirtie de schi si o instalatie ultramoderna de transport pe cablu. Urechile va sint gidilate de acordurile unei Messe de Bach, in timp ce privirea, alunecind spre stinga, va este furata de privelistea unui orasel ale carui cladiri medievale se desfasoara spre poalele muntelui, pina aproape de lac. Sinteti in statiunea Zell am See, dar v-ati putea gasi la fel de bine in Kaprun sau oricare dintre superbele asezari din inima Alpilor.

Ei, ce vedeti rau in imaginea aceasta Cu asemenea amintiri au plecat acasa toti cei care au venit la schi in Austria. Aroma aceasta de Ev Mediu intirziat da toata savoarea destinatiei. Poate ca si Franta are altitudini muntoase impresionante ori statiuni moderne, iar Statele Unite au servicii de mare clasa, in timp ce Italia aduce un plus la capitolul arta culinara, dar, cind este vorba de magie, nici o alta tara din lume nu egaleaza Austria.

Sigur ca unele statiuni austriece sint mai atractive decit altele. Putem lua exemplul statiunii St. Anton, de departe cea mai populara printre turistii britanici, al lui Ischgi, un pic prea pretentioasa pentru schiori, Lech, care dispune de cel mai complex circuit de schi, sau Z•rs, o asezare mai mult decit pitoreasca. Si acestea sint doar citeva dintre statiunile frecventate de schiorii profesionisti.
Pentru cei care prefera esteticul in detrimentul atleticului sint recomandabile Schladming, un fost centru minier unde se exploata argint prin secolul al XVII-lea, Kitzb•hel, al carui aspect medieval a fost adesea imortalizat de creatorii de carti postale. Cert este ca schiatul la Schladming si Kitzb•hel ori chiar in Zell am See nu stimuleaza adrenalina, cel putin nu pentru iubitorii pantelor periculoase si ai traseelor impadurite.
Dar Austria reprezinta mult mai mult decit peisaje spectaculoase. Ea fascineaza prin arhitectura, fiecare oras avind propria sa culoare. Viena, capitala mondiala a muzicii, armonizeaza cu gratie elementele de arhaic cu Art Nouveau. Grazul, cu aerul sau intelectual ascuns in spatele vechilor fatade, isi etaleaza cu mindrie originile medievale, iar Linzul isi pastreaza, inca, traditia sa de prestigios centru comercial. Cine ajunge, insa, la Salzburg, are o revelatie in fata magnificelor biserici si palate episcopale, care supravegheaza intreg peisajul. Regina Alpilor ramine, totusi, Innsbruckul, cu o arhitectura gotica impunatoare - in care palate somptuoase sint incadrate spectaculos de crestele zglobii ale muntilor.
Asadar, nu-i de mirare ca Austria este vizitata tot timpul anului. Aproape ca se creeaza un circuit turistic perfect: veniturile incasate din turism se reinvestesc, iar, de la an la an, pe crestele Alpilor apar noi hoteluri, moteluri, cabane, vile si alte tipuri de structuri de primire, multe dintre ele de tip familial. In prezent, este in desfasurare un proiect de modernizare a domeniilor schiabile din Mayrhofen, St Anton, Lech, Obertauern si Wagrain, in valoare de peste 600 milioane de euro.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona