Ziua a II-a
Articol
Ilisesti - Ciprian Porumbescu - Cacica - Radauti - Putna - Sucevita - Moldovita - Cimpulung Moldovenesc
Vom vizita:
l Casa memoriala si muzeul "Ciprian Porumbescu";
l Catedrala catolica si salina din Cacica;
l Biserica Parhauti;
l Manastirea Arbore
Manastirea Arbore a fost construita in 1503 ca paraclis al curtii boieresti, biserica cu hramul "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul" fiind tot ce a mai ramas din vechea curte boiereasca a pircalabului de Suceava, Luca Arbore. Este construita din piatra bruta, pentru bolti folosindu-se si caramida. Se mai pastreaza, in interiorul si in exteriorul bisericii, fragmente dintr-un vast si valoros ansamblu pictural realizat in 1541 de o echipa de zugravi, in frunte cu Dragos Coman din Iasi. Este remarcabil faptul ca pictura exterioara s-a pastrat mai bine decit cea interioara, pe peretele vestic relevindu-se prospetimea coloritului, nuanta predominanta fiind verdele. Alaturi de Moldovita si Voronet, pictura de la Arbore se remarca prin calitati artistice exceptionale. In curtea bisericii se afla doua pietre masive, cu gauri cioplite, in care, potrivit traditiei locale, zugravii si-au preparat culorile.
l Manastirea Bogdana, Muzeul Colibaba si catedrala din Radauti.
l Manastirea Putna
Ridicata intre anii 1466 si 1470, este ctitorie a lui Stefan cel Mare si Sfint, aici aflindu-se mormintul domnitorului. A suferit mai multe transformari de-a lungul anilor, pastrindu-se doar Turnul tezaurului din 1481. Actuala constructie reia planul bisericii initiale si a fost realizata intre anii 1654 si 1662 de catre Vasile Lupu si Gheorghe Stefan, pe fundatia descoperita cu ocazia cercetarilor arheologice din anii 1968-1970.
Muzeul manastirii gazduieste o colectie de inscrisuri religioase, considerata a fi una dintre cele mai valoroase din Orientul crestin (Tetravanghelul din 1473, un epitaf din 1490, patru dvere din 1484-1500 etc.).
Biserica are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
l Manastirea Sucevita
Construita pe locul unui vechi schit din lemn, este o ctitorie a fratilor Movilesti din anii 1583-1586, avind hramul "Invierea Domnului". Considerata drept un testament al artei vechi moldovenesti, este ultimul monument reprezentativ pentru stilul arhitectonic din epoca lui Stefan cel Mare si Sfint. Complexul manastiresc este alcatuit dintr-o incinta inconjurata cu ziduri inalte, cu turnuri la cele patru colturi (100 x 104 m) si cu un turn la intrare. Pictura din interiorul si exteriorul bisericii a fost realizata intre anii 1595 - 1596 de Ioan Zugravul si de fratele sau, Sofronie, evidentiindu-se printr-un fond predominant verde. Aproape intregul complex s-a pastrat in forma sa originara. Colectia de obiecte de arta este vestita prin piese cum ar fi eitaful "Impartasaniei cu vin" (1491), epitaful de la Ieremia Movila (1597) etc.
Aici vom servi masa de prinz, la popasul turistic "Bucovina".
l Manastirea Moldovita
Ctitorie a lui Petru Rares din anul 1532, ridicata pe locul unei mai vechi constructii amintite in anul 1410, are hramul "Buna Vestire". Domnitorul face adaosuri la vechea constructie, inconjurind-o cu o incinta patrulatera, intarita cu ziduri si turnuri. Biserica are 33 m lungime si 8,50 m latime si este de plan triconic alungit. Are o turla pe naos, sustinuta pe traditionalul sistem moldovenesc al arcelor etajate. Pictura, terminata in 1537, impune prin forta de expresie si monumentalitate, mesterii zugravi care au executat-o, in frunte cu Toma din Suceava, folosind ca surse de inspiratie motive si elemente din viata cotidiana a Moldovei, intr-o tonalitate cromatica in care predomina galbenul. Catapeteasma dateaza din 1593. Muzeul, gazduit de o clisiarnita ridicata de mitropolitul Efrem in 1612, cuprinde icoane din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, obiecte de cult si carte veche. Cea mai valoroasa piesa este Scaunul Domnesc, atribuit lui Petru Rares. Tot mitropolitul Efrem a construit si turnul de la poarta, cu decoratii inspirate de cele de la Dragomirna.
l Muzeul lemnului si Colectia Ion Tugui din Cimpulung Moldovenesc.
Vom admira Vaile Moldovei si Bistritei din apropierea hotelului alpin Rarau, ne vom caza si vom servi cina in Cimpulung Moldovenesc, la hotel Zimbru.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona