Ziua a IV-a
Articol
Falticeni - Tirgu Neamt - Piatra-Neamt - Cheile Bicazului - Lacul Rosu - Gheorghieni - Izvorul Muresului
In cea de a patra zi a periplului nostru vom vizita:
Baza hipica Dumbrava;
Casa memoriala "Ion Creanga" din Humulesti;
Cetatea Neamt, Scoala Domneasca si Casa Veronicai Micle din Tirgu Neamt;
Manastirea Neamt, biblioteca, muzeul manastirii si osuarul;
rezervatia de zimbri;
Casa memoriala Mihail Sadoveanu;
Manastirea Secu
Biserica manastirii, avind hramul "Taierea capului Sf. Ioan", este construita pe locul unui vechi schit de calugari, in anul 1602, de catre Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche. Ca arhitectura, biserica se indeparteaza de stilul moldovenesc al epocii. Astfel, cele doua turle nu mai sint sprijinite pe cunoscutele arce in diagonala, ci direct pe arcele mari ale naosului si pronaosului. Numai turlele ramin moldovenesti, pastrindu-si forma de bulb. In anul 1850, biserica suporta o serie de modificari: vechiul pridvor este inchis, se adauga alt pridvor spre vest, este repictata. Tot in acel timp, incinta este fortificata cu turnuri si se construiesc corpuri de cladiri pe cele patru laturi.
Muzeul manastirii detine numeroase obiecte de arta bisericeasca, cel mai important fiind un epitaf, broderie de mari dimensiuni, daruita de ctitorii bisericii in 1608.
Manastirea Sihastria
Biserica, construita din piatra de riu si caramida, dateaza din anul 1825 si are hramul "Nasterea Maicii Domnului". Tot din acest an dateaza si zidurile inalte de pe cele patru laturi, care-i dau aspectul de manastire-cetate. In interiorul manastirii au fost construite chilii si un paraclis din lemn. Pictura bisericii este executata de mesteri zugravi necunoscuti. Timp de 40 de ani, intre 1870 si 1910, manastirea a fost parasita, raminind in paragina.
Aici vom servi masa de prinz.
Manastirea Agapia
Potrivit specialistilor, prima biserica din piatra a fost ctitorita in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, de Petru Rares si sotia sa, Elena. Actuala biserica este o ctitorie a hatmanului Gavril, fratele domnitorului Vasile Lupu, si are hramul "Sfintii Arhangheli". Biserica a suportat o serie de modificari in anul 1823, cind fatada a fost imbracata intr-un decor de inspiratie neoclasica, lacasul fiind refacut radical intre anii 1858 si 1862, cind a fost pictat in interior de marele pictor roman Nicolae Grigorescu. Muzeul manastirii are o bogata colectie de arta si obiecte bisericesti. Cele mai vechi piese dateaza din secolul al XVII-lea. Biblioteca poseda peste 20.000 de volume. Tot in muzeu se mai afla si icoana realizata de Nicolae Grigorescu pentru concursul la care a fost desemnat cistigator si ulterior realizator al picturii din biserica.
In cadrul aceluiasi ansamblu arhitectonic se afla si Casa memoriala "Alexandru Vlahuta".
Renumita este si colectia de covoare moldovenesti, executata in atelierul manastirii, si datind de la inceputul secolului al XIX-lea.
Casa memoriala "Alexandru Vlahuta";
Manastirea Varatec
Prima constructie a bisericii dateaza din anul 1785 si s-a facut prin straduinta maicii Nazaria. Intre 1807 si 1808 s-a ridicat biserica din zid, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", care, din punct de vedere arhitectonic, imbina formele traditionale romanesti cu elementele neoclasice. In ansamblul monahal Varatec se mai afla bisericile "Sf. Ioan Botezatorul", linga care se gaseste mormintul Veronicai Micle, si "Schimbarea la fata", amindoua datind din secolul trecut. Manastirea Varatec gazduieste in muzeul sau o bogata colectie de obiecte vechi bisericesti: icoana Iisus Pantocrator, Arhanghelul Mihail, un epitaf din anul 1798, o dvera si un acoperamint de masa din secolul al XIX-lea.
Mormintul Veronicai Micle;
Manastirea Horaita;
Muzeul de arta, Muzeul de istorie si centrul istoric din Piatra-Neamt;
Manastirea Bistrita;
Manastirea Pingarati;
Cheile Bicazului;
Pestera Muncel;
Lacul Rosu, dupa care vom poposi pentru cina si cazare la Izvorul Muresului.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona