"Vacante & calatorii" da startul simpozioanelor Dezvoltarea durabila a turismului romanesc
Articol
Pentru a celebra cum se cuvine un eveniment de talia "Superlativelor turismului romanesc 2003", revista "Vacante & calatorii" a lansat, alaturi de gala propriu-zisa de premiere, seria simpozioanelor cu tema "Dezvoltarea durabila a turismului romanesc", modalitate de abordare, dezbatere si promovare de proiecte importante pentru evolutia industriei ospitalitatii din tara noastra.

Prima editie a manifestarii a fost organizata la Sf. Gheorghe, in colaborare cu Consiliul Judetean Covasna, si a reunit reprezentanti ai autoritatilor locale, firmelor private si principalelor institutii din judet. Lucrarile au fost moderate de Aurel Borsan, presedintele Grup Management, editorul "Vacante & calatorii", printre vorbitori numarindu-se Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Rovana Plumb, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Janos Demeter, presedinte al Consiliului Judetean Covasna, Eugen Plesca, primarul sectorului III din Bucuresti, Constantin Hutanu, primarul orasului Vatra Dornei, Albert Almos, primarul municipiului Sf. Gheorghe, Zsuffa Levente, primarul Covasnei, Marilena Stoian, presedinte ANTREC...
"Vreau sa va spun ca principiile turismului durabil au inceput sa se infiripe in colaborarea pe care o avem cu multe consilii judetene. Din fericire, in Covasna, exista un dinamism, un inceput foarte bun de colaborare. De aceea, am sa amintesc principalele programe generale, pe care le avem in derulare la nivelul ministerului, in legatura cu turismul durabil, urmind sa particularizam pentru acest judet. Practic, ele se inscriu in conceptul de dezvoltare durabila. Acesta presupune o activitate sustinuta pentru realizarea unui parteneriat public - privat intre ministere, autoritatile locale si investitori, pentru o mai buna folosinta a resurselor, protejarea mediului inconjurator, educarea prin turism a localnicilor, participarea acestora la actul de turism si protectia ecologica. Dezvoltarea durabila inseamna, pentru turismul romanesc, imagine si initiativa. Rezultatele noastre, desi nu par spectaculoase, reflectind o crestere de 10-15% a circulatiei turistice si de peste 10% a incasarilor, situeaza Romania printre tarile cu o dinamica deosebita, in contextul unui climat turistic international complicat"- a declarat Nicu Radulescu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in cadrul simpozionului cu tema - "Dezvoltarea durabila a turismului romanesc".
Janos Demeter, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a continuat pe aceeasi directie, conturind citeva dintre proiectele locale in curs de desfasurare. Au fost amintite programele de promovare a turismului rural, bazate pe consultanta acordata pensiunilor agroturistice, participari la expozitiile nationale si internationale de profil, proiectele de reabilitare a bailor - "Drumul apelor minerale" - si de exploatare a statiunii Vilcele - "castrum aqua divinum". De asemenea, au fost punctate planul de amenajare a unei zonei de agrement pe Valea Oltului - in parteneriat cu judetul Brasov - si a izvoarelor de ape minerale din regiunea Lacul Sf. Ana (Ciomatu Mare), Pestera Pucioasa, Tinosu Mare, hidrocentrala Bixad, programele specifice formarii profesionale, precum si dezvoltarea de birouri de informare turistica in fiecare microregiune a judetului.
De altfel, "principalele domenii prioritare in care se actioneaza in cadrul ministerului sint ecoturismul, dezvoltarea si reabilitarea Deltei Dunarii, turismul ecvestru, potentialul speologic al Romaniei, turismul de aventura si de sanatate - a punctat Nicu Radulescu. Ne preocupa foarte mult turismul balnear, deoarece Romania are un sfert din resursele naturale ale Europei. S-au facut citiva pasi importanti in ceea ce priveste apropierea turismului de sectorul de sanatate. Vom lansa un program de modernizare a bazelor de tratament, care sint, practic, acele laboratoare in care produsul turistic capata o valoare tot mai mare. Acesta presupune dezvoltarea principalelor saline, unele fiind intr-o faza de amenajare inicipienta. De asemenea, am inclus aici si proiectul "Drumul apelor minerale", realizat in parteneriat de judetele Covasna, Harghita si Mures. In prezent, lucram la o strategie de dezvoltare a agrementului in statiunile balneoclimaterice. Pentru Covasna am demarat, deja, un studiu denumit "Dezvoltarea agrementului in statiunea Covasna".
In realitate, turismul balnear presupune o colaborare strinsa intre sectorul medical si cel turistic, din ce in ce mai multe persoane folosind vacanta pentru fortificarea sanatatii, prevenirea bolilor si tratamente. De aceea, Zsuffa Levente, primarul Covasnei, a subliniat ca "ar fi bine sa se faca niste investitii in lucrarile de modernizare, pentru a face unitatile de cazare si tratament mult mai atractive". Pe aceleasi coordonate s-a situat si Rovana Plumb, presedintele ANPC, care a precizat ca "in activitatea pe care o desfasuram, de protectie a consumatorului, unul dintre obiectivele prioritare ale Guvernului, inca din anul 2001, este acela de a ridica nivelul calitatii vietii. Iar protectia turistilor se inscrie si ea in aceasta categorie. Cred ca s-au facut multe lucruri in turism si trebuie sa le recunoastem. De altfel, rezultatele activitatii noastre au demonstrat o crestere anuala vizibila a numarului agentilor economici care se aliniaza la standardele europene, in ceea ce priveste calitatea serviciilor din turism".
Cum problemele nu puteau sa lipseasca, insa, nici din aceasta industrie, Rovana Plumb a lansat o invitatie la transparenta: "Vom incerca, in calitate de autoritate nationala pentru protectia consumatorilor, sa venim cu citeva propuneri in sprijinul celor care au datoria si rolul de a coordona si a aplica politica Guvernului in acest domeniu".
Despre ce este vorba "La nivelul structurilor de cazare si alimentatie publica, principala problema o reprezinta folosirea de personal necalificat sau slab calificat, fara cursuri de pregatire. In unitatile hoteliere, gama serviciilor suplimentare este insuficient dezvoltata, iar in unitatile de alimentatie publica nu sint respectate toate criteriile privind tipul si categoria unitatii. In ceea ce priveste agentiile de turism, la nivelul anului 2003 autoritatea a inregistrat un numar de peste 200 de reclamatii care vizeaza activitatea si oferta acestora. Din acestea, peste 60% se indreapta catre agentiile de turism ce ofera pachete de servicii externe. Ele constau in nerespectarea clauzelor contractuale, mai ales a programului, sejurului sau circuitului pe care il ofera catre consumator. Ne preocupa, insa, in special, perfectionarea formarii profesionale si manageriale a fortei de munca in turism si introducerea posibilitatii absolvirii unei forme de invatamint de profil pentru prestatorii de servicii, similar cu prevederile actualului act normativ - Hotarirea de Guvern 333/2003 - prin care se aproba normele metodologice de aplicare a ordonantei care stabileste conditiile de comercializare produsele si serviciile pe piata. Din ianuarie 2004, personalul care lucreaza in zona de alimentatie publica, cit si cel din reteaua comerciala in zona produselor alimentare, este obligat sa aiba un stagiu de perfectionare in acest domeniu, tocmai pentru a cunoaste normele primare de igiena si de comercializare in acest domeniu - a adaugat presedintele ANPC.
Printre propunerile de solutionare ale aspectelor constatate s-au numarat discutiile permanente si consilierea agentilor economici, pentru a-i ajuta sa se alinieze la standardele europene. "In plus, a mai subliniat Rovana Plumb, sugeram diversificarea ofertei prin crearea de produse turistice noi, competitive, accentul punindu-se in special pe ecoturism si dezvoltarea durabila".
Nici turismul balnear nu a fost ignorat, Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, precizind ca "eforturile care s-au facut pina in acest moment pe linie de turism sint foarte importante. Dar, din punct de vedere medical, sint foarte multe aspecte cu care se confrunta in acest moment domeniul. Un amplu program de revigorare a statiunilor balneare pe linie medicala ar putea sa urmareasca atit structura de personal, calitatea actului medical, valoarea echipamentelor si noutatea lor ca oferta pe piata medicala, cit si promovarea unui act medical de foarte buna calitate". Completari au venit din partea prof. Nica, directorul medical al Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti, care a declarat ca "in acest moment, institutul participa impreuna cu forurile din cadrul Ministerului Sanatatii la reevaluarea bazelor de tratament, avizarea celor ce pun probleme particulare de structura medicala si la aducerea la standarde europene a factorilor terapeutici naturali de cura".
De la balnear la dezvoltarea durabila nu este decit un pas. De aceea, presedintele ANTREC, Marilena Stoian, a reamintit ca "turismul, in general, trebuie sa contina elementul de durabilitate. Trebuie sa ne gindim la ceea ce facem noi astazi si la cei care vor veni dupa noi. Cind ne gindim la durabilitate, ne gindim nu numai la natura, ci si la traditii care trebuie sa reziste in timp, pentru generatiile urmatoare".
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona