Drobeta-Turnu Severin
Articol
Drobeta-Turnu Severin este unul dintre acele orase pe care multi ezita sa il viziteze, gindindu-se ca nu are nimic de oferit. Si totusi, o plimbare pe strazile urbei dunarene dezvaluie spatii largi si curate, parcuri ingrijite, cladiri vechi si noi intr-o convietuire pasnica si, nu in ultimul rind, vestigii ce aduc marturie asupra istoriei zbuciumate a locurilor. Iar daca vei nimeri aici atunci cind orasul isi serbeaza ziua de nastere, vei descoperi ca severinenii isi iubesc locurile natale si stiu sa se distreze pe cinste.

Vizitarea unui oras nu este o treaba asa simpla precum pare. Nu este de ajuns sa te plimbi pe strazi, prin parcuri, sa admiri o cladire sau o statuie. Desigur, poti descoperi singur orasul, dar nu il vei cunoaste cu adevarat. O mica incursiune in istorie este absolut necesara. Sint o multime de evenimente care si-au pus amprenta pe acest spatiu, imprimindu-i o evolutie a lui.
Numele insusi ne dezvaluie doua aspecte interesante. Drobeta a fost, dupa cum se stie, asezarea dacica mentionata de geograful grec Ptolomeu in scrierile sale, alaturi de care Traian a infiintat, dupa primul razboi daco-roman, un centru militar folosit ulterior, in al doilea razboi de cucerire a Daciei. Intre cele doua razboaie (103-105), aici a fost construit, dupa planurile arhitectului Apolodor din Damasc, faimosul pod de piatra peste Dunare, lung de peste 1 km si lat de aproape 15 metri, adevarata capodopera a ingineriei antice. Se pare ca denumirea de "Severin" vine de la imparatul Septimius Severus, numit si "Severineanul", care, in anul 193, a ridicat la rang de colonie asezarea de la piciorul Podului. Orasul a primit numele de Turnu Severin in 1833, pentru ca abia in 1968 sa i se intregeasca denumirea de astazi, Drobeta-Turnu Severin.
Pozitionarea la Dunare, intr-o zona disputata, a contribuit atit la dezvoltarea sa ca centru comercial si mestesugaresc, cit si la declin. In secolul al XIII-lea si al XVI-lea, localitatea devine un important punct fortificat, cind aici fiinteaza puternica Cetate a Severinului, apartinind Banatului de Severin (formatiune politica feudala din Oltenia). In secolul al XVI-lea, cetatea va fi atacata si distrusa complet de trupele otomane, sub a caror stapinire va ramine aproape 300 de ani.
Orasul a fost practic reinfiintat la 22 aprilie 1833, in urma decretului dat de generalul Pavel Kiseleff. In jurul cetatii distruse a Severinului au primit locuri de casa oamenii din Cerneti, iar reconstruirea s-a facut dupa planurile arhitectului francez Xavier Villacrosse - cu strazi largi ce cad perpendicular pe Dunare sau merg paralel cu ea. Dezvoltarea economica a orasului a facut ca, la inceputul secolului XX, Turnu Severin sa se afle printre cele 18 mari centre urbane ale Romaniei. Din pacate, fiind o localitate de granita, cele doua razboaie mondiale au afectat atit economia, cit si viata locuitorilor. Istoria este inca mult prea vie in aceste locuri ca sa nu mai fie cinstita, si chiar daca nu este una vesela, locuitorii de astazi s-au decis sa transforme Drobeta-Turnu Severin intr-un oras al bucuriei. Din 1990, primaria a reluat sirul manifestarilor dedicate zilelor orasului si patronului sau, Sf. Gheorghe, ce fusesera intrerupte dupa al doilea razboi mondial. Astfel ca Serbarile Severinului se desfasoara in fiecare an intre 22 si 23 aprilie, devenind mai ample si bine pregatite. Daca va aflati in acele zile in oras, trebuie neaparat sa participati, alaturi de severineni, la serbari religioase, colocvii, simpozioane dedicate istoriei, expozitii, intreceri sportive, parazi ale costumelor de epoca sau ale portului popular mehedintean, ori la spectacole de muzica si dans. Fiecare seara se incheie cu focuri de artificii, iar voia buna domneste pretutindeni, pentru ca aproape toti locuitorii se afla in strada!
Drobeta-Turnu Severin este un oras care promoveaza cultura, aici organizindu-se periodic concursuri si expozitii dintre cele mai variate. Pe scena Palatului Cultural au loc piese de teatru, iar artistii plastici din oras au la dispozitie o galerie in care isi pot expune lucrarile. Asa ca, pe linga vizita propriu-zisa veti avea posibilitatea de a lua pulsul cultural al Drobetei.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona